Η έλλειψη αγάπης στη ζωή μας επηρεάζει τον τρόπο σκέψης μας και τη συμπεριφορά μας. Πόσες φορές έχει τύχει άλλωστε να αντικρίσουμε ανθρώπους, οι οποίοι δε σκέφτονται καθαρά κι υποφέρουν από την έλλειψη αγάπης; Όλοι έχουμε βιώσει τον πόνο και την απογοήτευση κατά τη διάρκεια της ζωής μας, όμως ο καθένας μας έχει αντιμετωπίσει αυτές τις καταστάσεις με διαφορετικό τρόπο ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της κοινωνίας. Ας δούμε όμως 10 φράσεις που μιλάνε για την έλλειψη αγάπης και τις περίπλοκες σχέσεις, φράσεις τις οποίες θα έπρεπε να έχουμε «οδηγό» στη ζωή μας.

 

1. Είναι δύσκολο να ξεχάσετε κάποιον με τον οποίο έχετε φανταστεί ότι ξοδεύετε το υπόλοιπο της ζωής σας. (Άγνωστος)

Όταν βρούμε το άλλο μας μισό, αρχίζουμε να κάνουμε όνειρα και φανταζόμαστε το μέλλον μας μαζί του. Όταν όμως ένα πρωί αλλάξουν όλα, πόσο εύκολα προχωράμε και ξεχνάμε τα όσα ζήσαμε και τα όνειρά μας; Δυστυχώς, δεν είναι δυνατό από τη μια μέρα στην άλλη, να αφήσουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας όλα αυτά που ονειρευόμασταν και χρειάζεται να πάρουμε τον χρόνο μας.

 

2. Γιατί η αγάπη όταν δεν πεθαίνει, σκοτώνει. Επειδή η αγάπη που σκοτώνει ποτέ δεν πεθαίνει. (Joaquin Sabina)

Η φράση αυτή είναι από ένα στίχο τραγουδιού του Sabina. Παίζοντας με τα νοήματα, αναφέρεται στην αγάπη, η οποία πληγώνει και αφήνει τα σημάδια της πάνω μας. Αυτήν την αγάπη, που μας σκοτώνει, δεν την ξεχνάμε ποτέ, γιατί οι πραγματικές αγάπες δεν πεθαίνουν.

 

3. Ο χειρότερος τρόπος να χάσετε κάποιον είναι να κάθεται δίπλα σας και να ξέρετε ότι ποτέ δεν μπορείτε να τον έχετε. (Gabriel Garcia Marquez)

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, με τους οποίους δεν μπορείτε να είστε μαζί. Ίσως να το προσπαθήσατε και να μη βγήκε, ίσως να μην έγινε ποτέ κάτι μεταξύ σας. Το χειρότερο είναι να γνωρίζετε ότι δε θα τα καταφέρνατε, οπότε αρκείστε στο να τον έχετε δίπλα σας, ακόμα κι αν δεν πρόκειται να γίνει ποτέ κομμάτι σας. Αρκεί να είναι καλά στη ζωή του και εσείς στη δική σας.

 

4. Δεν είναι η έλλειψη αγάπης αλλά η έλλειψη φιλίας που κάνει ένα ζευγάρι δυστυχισμένο. (Friedrich Nietzsche)

Ένα ζευγάρι για να είναι ευτυχισμένο και να έχει διάρκεια, θα πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα φίλοι. Ο έρωτας και η αγάπη φεύγουν κάποια στιγμή, όμως η κατανόηση κι η φιλία μένει πάντα. Χωρίς αγάπη μπορείς να ζήσεις, χωρίς φίλους να σε στηρίζουν, όχι.

 

5. Μην αγαπάτε κάποιον που σας αντιμετωπίζει σαν να είστε κανονικοί και συνηθισμένοι. (Oscar Wilde)

Ο Oscar Wilde αναφέρεται στον παθιασμένο έρωτα, που σου παίρνει το μυαλό και δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς τον άλλον. Αν δε νιώθεις, να χάνεται η γη κάτω από τα πόδια σου, και δε βλέπεις αλλαγές στη συμπεριφορά σου, τότε δεν αξίζει μάλλον την αγάπη σου.

 

6. Όποιος δεν έχει ζήσει, δεν έχει αγαπήσει. Όποιος δεν έχει αγαπήσει, δεν έχει ζήσει. (Άγνωστη)

Η έλλειψη αγάπης είναι δυσάρεστο συναίσθημα, όμως το έχουμε βιώσει όλοι. Αν κάποιος δεν έχει νιώσει έστω μια φορά την απόρριψη ή την απογοήτευση, τότε δεν μπορεί να ξέρει τι σημαίνει να νιώθεις «ζωντανός».

 

7. Μη δίνετε ποτέ σε κανέναν την ευκαιρία να χάσει το χρόνο σας δύο φορές. (Oscar Wilde)

Οι δεύτερες ευκαιρίες είναι για να δίνονται στους ανθρώπους. Αξίζουν όλοι όμως μια δεύτερη ευκαιρία; Όταν κάποιος μάς έχει συμπεριφερθεί σαν να μην αξίζουμε τίποτα και δε νοιάστηκε για τα συναισθήματά μας, τότε δεν αξίζει τον χρόνο μας και την αγάπη μας ξανά. Την είχε, δεν την εκτίμησε και έφυγε.

 

8. Η απουσία αυτού που αγαπάμε είναι χειρότερη από το θάνατο και απογοητεύει την ελπίδα πιο σοβαρά από την απόγνωση. (William Cowper)

Όταν πεθαίνει κάποιος, στεναχωριόμαστε και κλαίμε. Όμως, γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει γυρισμός και συμβιβαζόμαστε με την ιδέα ότι δε θα τον ξαναδούμε. Αν, όμως, φύγει από δίπλα μας «η αγάπη μας», τότε δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την απόρριψη και πέφτουμε συναισθηματικά. Οδηγούμαστε σε καταστάσεις πρωτόγνωρες, και χάνουμε την ελπίδα μας.

 

9. Μερικές φορές ένα απλό «Μου λείπεις» αλλάζει τα πάντα. (Άγνωστη)

Κάθε φορά που μιλάμε με έναν δικό μας άνθρωπο, θέλουμε να ακούσουμε ένα απλό «μου λείπεις» ή να έχουμε εμείς την ευκαιρία να πούμε αυτές τις δύο λέξεις, που εκφράζουν όσα νιώθουμε. Αλλάζει όλη μας η ύπαρξη και η υπόσταση στη ζωή. Νιώθουμε σαν να μας μετέδωσε μια δύναμη για να αντέξουμε τα πάντα.

 

10. Οι αγάπες είναι σαν τις αυτοκρατορίες: Όταν εξαφανίζεται η ιδέα πάνω στην οποία χτίστηκαν, πεθαίνουν. (Milan Kundera)

Ο έρωτας σε μια σχέση υπάρχει στην αρχή, αλλά μετά αντικαθίσταται από την αγάπη. Η αγάπη είναι το βασικό θεμέλιο σε μια υγιής σχέση. Χωρίς εκείνην, δεν τίθεται θέμα ύπαρξης της ζωής των ανθρώπων. Όπως μια αυτοκρατορία, για να διατηρηθεί πρέπει να υπάρχει σεβασμός και αγάπη μεταξύ αυτοκράτορα και πολιτών, αλλιώς χάνεται.

 

Συντάκτης: Γεωργία Καλδή
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου