%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%852

Το τσιφτετέλι είναι ένας αρχαίος χορός που ξεκίνησε από τη Μέση Ανατολή και είναι δημοφιλής σ’ όλα τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ασία και σ’ άλλα μέρη της Ευρώπης. Πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να προέρχεται και από την αρχαία Ελλάδα, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε με κάποιο τρόπο, όσο κι αν προσπαθεί η επιστήμη της μουσικολογίας όλα αυτά τα χρόνια, να τεκμηριώσει την προέλευσή του. Το τσιφτετέλι ή αλλιώς δίχορδο βιολί, είναι ένας χορός που απολαμβάνουν τα ζευγάρια. Χορεύεται συνήθως πάνω στα τραπέζια και τις μπάρες των νυχτερινών κέντρων, ενώ η παρέα από κάτω χειροκροτεί ρυθμικά. Πολλά απ’ τα τσιφτετέλια που έχουν γραφτεί στην ελληνική δισκογραφία, παραμένουν διαχρονικά μέχρι και σήμερα και κάθε φορά που ακούγονται ανάβουν φωτιές επάνω στα τραπέζια και τις πίστες. Έτσι, συγκέντρωσα λοιπόν μερικά απ’ τα πιο δημοφιλή τσιφτετέλια που πρέπει να χορέψεις έστω και μία φορά στη ζωή σου.

 

1. Άναψε το τσιγάρο – Καίτη Γκρέυ (1960)

Το τραγούδι «Άναψε το τσιγάρο» ηχογραφήθηκε σε δίσκο 78 στροφών αρχικά απ’ τον Σπύρο Ζαγοραίο και δε γνώρισε την αναμενόμενη αποδοχή απ’ τον κόσμο. Δύο χρόνια αργότερα, η Καίτη Γκρέυ κυκλοφορεί την επανεκτέλεση του τραγουδιού, που παραμένει η πιο γνωστή μέχρι και σήμερα, αν και το τραγούδι αυτό έχει επανηχογραφηθεί και απ’ τις Μαριώ, Σωτηρία Μπέλλου, Δούκισσα κ.α. Οι στίχοι είναι του Χαράλαμπου Βασιλειάδη, ενώ η μουσική ανήκει στον Γεράσιμο Κλουβάτο.

 

2. Θα σπάσω κούπες – Ελευθερία Αρβανιτάκη (1984)

Πρόκειται για ένα τραγούδι, το οποίο αποτελεί παραδοσιακό κομμάτι της Μικράς Ασίας και κυκλοφόρησε το 1907. Το τραγούδι αγαπήθηκε απ’ τον κόσμο που δεν το γνώριζε μέχρι πρότινος, μέσα απ’ τον δίσκο της Ελευθερίας Αρβανιτάκη «Δυνατά», που κυκλοφόρησε το 1984. Έχει ερμηνευθεί επίσης εξαιρετικά απ’ τη Δόμνα Σαμίου, τη Χάρις Αλεξίου κ.α., ενώ αξιοσημείωτη είναι η επανεκτέλεση τού το 2016 μ’ έναν διαφορετικό τρόπο, απ’ την πολλά υποσχόμενη ερμηνεύτρια, Μαρίνα Σάττι.

 

3. Μία είναι η ουσία – Χάρις Αλεξίου (1984)

Το 1984 η Χάρις Αλεξίου κυκλοφορεί τον δίσκο «Εμφύλιος έρωτας». Από τον δίσκο ξεχωρίζουμε το τσιφτετέλι με τίτλο «Μία είναι η ουσία» όπου τους στίχους υπογράφει Λευτέρης Χαψιάδης, ενώ η μουσική ανήκει στον Χρήστο Νικολόπουλο. Αξίζει να αναφέρουμε πως ο δίσκος αυτός έσπασε όλα τα ρεκόρ πωλήσεων της εποχής,  αφού ξεπέρασε τα 50.000 αντίτυπα και έγινε χρυσός.

 

4. Ο Σαλονικιός – Στράτος Διονυσίου (1985)

Ο Στράτος Διονυσίου ηχογράφησε το «Ο Σαλονικιός» το 1985 και συμπεριλήφθηκε στον ομώνυμο δίσκο του. Τη μουσική έγραψε ο Χρήστος Νικολόπουλος και τους στίχους ο Λευτέρης Παπαδόπουλος. Ο Στράτος Διονυσίου τραγουδούσε σε συνοικιακά κέντρα της Θεσσαλονίκης όταν τον άκουσε ο Γιώργος Μητσάκης και του πρότεινε να «κατέβει» στην Αθήνα. Το τραγούδι έχουν ερμηνεύσει μεταξύ άλλων οι Πασχάλης Τερζής, Νίκος Οικονομόπουλος κ.α.

 

5. Πότε Βούδας, πότε Κούδας – Νίκος Παπάζογλου (1986)

Το τραγούδι με τίτλο «Πότε Βούδας, πότε Κούδας» ερμηνεύθηκε από τον Νίκο Παπάζογλου και κυκλοφόρησε το 1986 στον ομώνυμο δίσκο. Τους στίχους έγραψε ο Μανώλης Ρασούλης και τη μουσική ο Πέτρος Βαγιόπουλος, ο οποίος έχει γράψει τραγούδια για πολλούς καλλιτέχνες όπως ο Μανώλης Λιδάκης, ο Αντώνης Βαρδής, η Γλυκερία κ.α. Αποτελεί ένα απ’ τα πιο διαχρονικά τσιφτετέλια όλων των εποχών.

 

6. Πρώτη φορά – Νότης Σφακιανάκης (1991)

Ακούστε το εξής παράδοξο μ’ αυτό το κομμάτι. Όταν το άκουσα για πρώτη φορά, δεν το πέρασα για τσιφτετέλι, καθώς δε σε προϊδεάζει για κάτι τέτοιο. Παρόλα αυτά μετά το πρώτο λεπτό ακρόασης, θα καταλάβεις γιατί συγκαταλέγεται στα πιο δημοφιλή τσιφτετέλια καθώς ο ρυθμός του κομματιού αλλάζει σε στροφή 360 μοιρών! Αξίζει βέβαια, κάπου εδώ να αναφέρουμε ότι ο ομώνυμος δίσκος που κυκλοφόρησε το 1991, έγινε πλατινένιος, αφού πούλησε πάνω από 1.500.000 αντίτυπα! Η μουσική ανήκει στον Γιώργο Ιωαννίδη, ενώ οι στίχοι είναι του Νίκου Φραγκούλη.

 

7. Ρίξε στο κορμί μου σπίρτο – Κατερίνα Κούκα (1992)

Το άσμα «Ρίξε στο κορμί μου σπίρτο» συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ της Κατερίνας Κούκα «Να ‘χα δυο καρδιές να σ’ αγαπώ» και κυκλοφόρησε το 1992. Τους στίχους έγραψε η Τασούλα Θωμαΐδου και τη μουσική ο Γιάννης Σπανός. Από το 1988, όταν έκανε το ντεμπούτο της στη δισκογραφία, η Κατερίνα Κούκα κυκλοφόρησε αρκετούς προσωπικούς δίσκους, καθένας από τους οποίους έτυχε θετικής υποδοχής από τους λάτρεις της λαϊκής μουσικής. Το «Ρίξε στο κορμί μου σπίρτο» είναι το τραγούδι που σημάδεψε την καριέρα της, παρέμεινε διαχρονικό και ερμηνεύεται μέχρι και σήμερα από πολλούς νέους καλλιτέχνες.

 

8. Κόλαση – Καίτη Γαρμπή (1994)

Το κομμάτι «Κόλαση» συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο της Καίτης Γαρμπή «Ατόφιο Χρυσάφι», που κυκλοφόρησε το 1994. Αυτή ήταν η δεύτερη δισκογραφική συνεργασία της Καίτης Γαρμπή με τον Φοίβο, σ’ έναν δίσκο που μετράει επιτυχίες τόσο στα κομμάτια που συμπεριλαμβάνονται, όσο και στις πωλήσεις του δίσκου.

 

9. Πάρτε τα όλα – Άννα Βίσση (1996)

Ο ύμνος των απανταχού πληγωμένων! Τι να πούμε γι’ αυτό το κομμάτι; Να σχολιάσουμε το συναίσθημα και τους λαρυγγισμούς της Βίσση στο συγκεκριμένο κομμάτι; Νομίζω δε χρειάζεται να σχολιάσουμε τίποτα, παρά μόνο να πούμε τούτο: Το συγκεκριμένο τσιφτετέλι, είναι η επιτομή του «ό,τι έχω ζήσει, το ‘χει πει η Βίσση». Σε μουσική του αξεπέραστου Νίκου Καρβέλα και στίχους του Απόστολου Διαβολίκη. Φοβερές μουσικές γέφυρες, τρομερή σύνθεση οργάνων, ενορχήστρωση, όλα τα συναντάμε στον δίσκο «Κλίμα τροπικό» που κυκλοφόρησε το 1996 και έγινε πλατινένιος!

 

10. Ένα σπίτι καίγεται – Νατάσα Θεοδωρίδου (1997)

Το «Ένα σπίτι καίγεται» ή «Κρίμα» όπως είναι η άλλη ονομασία του, κυκλοφόρησε το 1997 και συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο «Νατάσα Θεοδωρίδου». Η μουσική ανήκει στον Τριαντάφυλλο, ενώ οι στίχοι είναι της καταξιωμένης στιχουργού Εύης Δρούτσα. Το τραγούδι έγινε τεράστια επιτυχία και ευρύτερα γνωστό μέσα απ’ τη σειρά «Κάτι τρέχει με τους δίπλα» του Mega όταν το ερμήνευσε η Δήμητρα Ματσούκα ως αφιέρωση στον Ρένο Χαραλαμπίδη, συνοδευόμενο με τη γνωστή ατάκα «Αχ κύριε, Μάνο μου…»

 

11. Παίζεις με τη φλόγα – Νίκος Κουρκούλης (1998)

Ο Νίκος Κουρκούλης είναι ένας ερμηνευτής που ξεσηκώνει το κοινό του σε κάθε του ζωντανή εμφάνιση. Όλα αυτά τα χρόνια, έχει κοινό που τον ακολουθεί πιστά, ενώ στα ίδια βήματα βαδίζει και ο ανιψιός του Πέτρος Ιακωβίδης. Το 1998 κυκλοφορεί το άλμπουμ «Παίζεις με τη φλόγα» όπου το συγκεκριμένο τσιφτετέλι, μονοπωλεί τα airplays των ραδιοφώνων. Το κομμάτι είναι διαχρονικό κι ακούγεται μέχρι και σήμερα, ενώ δε λείπει ποτέ απ’ τις ζωντανές εμφανίσεις του Νίκου Κουρκούλη. Οι στίχοι κι η μουσική ανήκουν στο δίδυμο των επιτυχιών Ηλία Φιλίππου και Κυριάκο Παπαδόπουλο.

 

12. Μην περιμένεις πια – Ελένη Τσαλιγοπούλου (1998)

Το κομμάτι «Μην περιμένεις πια» κυκλοφόρησε το 1963 απ’ τον Βαγγέλη Περπινιάδη και είναι σε στίχους και μουσική του Απόστολου Καλδάρα. Το τραγούδι επανακυκλοφόρησε η Ελένη Τσαλιγοπούλου το 1998 για τον δίσκο «Στην εποχή του ονείρου» και έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό κι ένα απ’ τα πιο διάσημα διαχρονικά τσιφτετέλια.

 

13. Έλεος – Άντζελα Δημητρίου & Amr Diab (1999)

To 1999 η Άντζελα Δημητρίου κυκλοφορεί το «Έλεος», ντουέτο με τον Αιγύπτιο ερμηνευτή Amr Diab και συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο «Κάνε στην άκρη». Το τραγούδι είναι επανεκτέλεση του διάσημου «Habiby Ya Habib Alby Yadoob» σε στίχους της καταξιωμένης στιχουργού Εύης Δρούτσα.

 

14. Στον έβδομο ουρανό – Λευτέρης Πανταζής (2000)

Το 2000 ο Λευτέρης Πανταζής μέσα απ’ τον ομώνυμο δίσκο του μας συστήνει το τσιφτετέλι με τίτλο «Στον έβδομο ουρανό». Το τραγούδι γίνεται τεράστια επιτυχία κι αποτελεί ένα διαχρονικό τσιφτετέλι που χορεύεται δυνατά μέχρι και σήμερα. Η μουσική και οι στίχοι ανήκουν στον Δήμο Μυλωνά.

 

15. Ανάβεις φωτιές – Δέσποινα Βανδή (2001)

Το 2001 η Δέσποινα Βανδή κυκλοφορεί τον δίσκο «Γεια» που γίνεται τριπλά πλατινένιος και παραμένει μέχρι και σήμερα ο εμπορικότερος δίσκος της Δέσποινας Βανδή, που δεν έκανε επιτυχία μόνο στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό όταν κυκλοφόρησε. Στον δίσκο συναντάμε 21 υπέροχα κομμάτια σε στίχους και μουσική του Φοίβου και φυσικά το τσιφτετέλι με τίτλο «Ανάβεις φωτιές» που ξεσήκωσε τα airplays των ελληνικών ραδιοφώνων εκείνης της εποχής, αλλά και τις πίστες των νυχτερινών μαγαζιών απ’ όταν κυκλοφόρησε και συγκαταλέγεται στα πιο διαχρονικά τσιφτετέλια όλων των εποχών.

 

16. Είσαι φοβερή – Γιώργος Μαζωνάκης (2003)

Είναι η χρονιά του Γιώργου Μαζωνάκη, αφού με τον δίσκο «Σάββατο» που κυκλοφορεί σε στίχους και μουσική του Φοίβου, ο Γιώργος Μαζωνάκης γνωρίζει την αποθέωση του κοινού του, που τον ακολουθεί πιστά όλα αυτά τα χρόνια. Το τσιφτετέλι «Είσαι φοβερή» είναι μια μεγάλη επιτυχία του Γιώργου Μαζωνάκη με πολλές μεταδόσεις σε airplays ραδιοφώνων μέχρι και σήμερα. Αποτελεί ένα διαχρονικό επίσης κομμάτι που κάθε άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του, έχει χορέψει έστω και μία φορά στη ζωή του.

 

17. Πες το μου ξανά – Νίκος Βέρτης (2005)

Την εμφάνισή του το 2005 κάνει ο Νίκος Βέρτης, που είχε αρχίσει να δείχνει τα δείγματα δουλειάς του όλα τα προηγούμενα χρόνια, όμως δικαιολογημένα αυτή είναι η χρονιά του, καθώς κυκλοφορεί τον προσωπικό του δίσκο με τίτλο «Πώς περνώ τα βράδια μόνος» όπου και περιέχει το εμπορικότερο τσιφτετέλι που έμεινε για τις περισσότερες εβδομάδες στα airplays των ελληνικών ραδιοφώνων. Το «Πες το μου ξανά» ακούγεται μέχρι και σήμερα σε λίστες ραδιοφωνικών παραγωγών και Djs και συνεχίζει να ξεσηκώνει το κοινό, όπως τον παλιό καλό καιρό, όταν δηλαδή κυκλοφόρησε. Η επιτυχία αυτή, ανήκει στο δίδυμο των χρυσών επιτυχιών Κυριάκο Παπαδόπουλο για τη μουσική και Ηλία Φιλίππου για τους στίχους.

 

18. Αφού χωρίσαμε – Νίκος Οικονομόπουλος (2012)

Το 2012 ο Νίκος Οικονομόπουλος, κυκλοφορεί τον δίσκο «Εννοείται» που συμπεριλαμβάνει κομμάτια, τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες στο πέρασμα του χρόνου. Ένα απ’ αυτά που ξεχωρίζουμε είναι και το ανεβαστικό τσιφτετέλι «Αφού χωρίσαμε» που συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο. Οι στίχοι είναι των Χριστόδουλου Σιγανού, Valentino και Κων/νου Παντζή, ενώ τη μουσική έχει υπογράψει ο Χριστόδουλος Σιγανός.

 

19. Είχα κάποτε μια αγάπη – Παντελής Παντελίδης (2013)

Ο αείμνηστος Παντελής Παντελίδης, κυκλοφόρησε το 2013 μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της καριέρας του. Το τσιφτετέλι με τίτλο «Είχα κάποτε μια αγάπη» συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο «Ουράνιο τόξο που του λείπανε δύο χρώματα». Το τραγούδι έγινε γρήγορα ραδιοφωνική επιτυχία, ενώ ο δίσκος τριπλά πλατινένιος. Οι στίχοι και η μουσική ανήκουν στον Παντελή Παντελίδη.

 

20. Έλα έλα – Λένα Ζευγαρά (2020)

Το 2020 η ανερχόμενη Λένα Ζευγαρά κάνει την εμφάνισή της και κυκλοφορεί την επιτυχία «Έλα έλα» όπου ο κόσμος υποδέχεται με μεγάλη χαρά, αφού καταφέρνει με μόλις ένα κομμάτι να σκαρφαλώσει στην κορυφή των airplays των ελληνικών ραδιοφώνων, αλλά και στις επίσημες πωλήσεις της ifpi. Το τραγούδι γίνεται μεγάλη επιτυχία, ενώ αποτελεί παράλληλα τον ύμνο και σε διάφορες ψυχαγωγικές εκπομπές. Οι στίχοι είναι της Jenny Tsiko, ενώ η μουσική ανήκει στον Μιχάλη Τουραντζίδη.

 

21. Φοβάμαι – Πέτρος Ιακωβίδης (2022)

Ο Καβαλιώτης ερμηνευτής Πέτρος Ιακωβίδης, κυκλοφορεί το 2019 το κομμάτι «Φοβάμαι» αρχικά ως single, ενώ πλέον το κομμάτι συμπεριλαμβάνεται και στον δίσκο «Οδός Τσιμισκή» που κυκλοφόρησε το 2022. Ο δίσκος έγινε πλατινένιος απ’ την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του, ενώ το «Φοβάμαι» κατάφερε να γίνει ένα δυνατό ραδιοφωνικό hit που ακούγεται συνέχεια στα airplays των ραδιοφώνων. Οι στίχοι και η μουσική είναι του Πέτρου Ιακωβίδη.

 

Πηγή εικόνας

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου