Τι κι αν βρισκόμαστε στα τέλη του Γενάρη; Τι κι αν είναι νωρίς ακόμα εμείς οι μουσικόφιλοι ν’ αρχίσουμε να ασχολούμαστε με τη Eurovision; Ή ανακοίνωση μιας υποψηφιότητας από την Ιρλανδία, ήρθε να ταράξει από τώρα τα νερά, τόσο στα τοπικά όσο και στα πανευρωπαϊκά πλαίσια του διαγωνισμού. Ο Johnny Rotten, κατά κόσμο John Lydon και πρώην Sex Pistol, διεκδικεί μια θέση στην Eurovision του 2023.

Θρυλική μορφή της Βρετανικής punk σκηνής, ο John Lydon έγινε γνωστός ως lead singer των Sex Pistols. Αν και η πορεία της μπάντας είχε σχετικά μικρή χρονική διάρκεια (1975-1978) οι Pistols κατάφεραν να γίνουν η σημαία της punk μουσικής, της αντίστασης στο στέμμα και της αναρχίας. Σχεδόν αμέσως μετά τη διάλυσή τους, ο John δημιουργεί τους P.I.L. (Public Image Ltd). Μια επίσης σκληροπυρηνική punk μπάντα που θεωρητικά αποτέλεσε τη συνέχεια των Pistols και ο John συνέχισε να είναι το “κακό παιδί” της punk.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο John γνωρίζει τη Γερμανίδα ηθοποιό και μοντέλο Nora Forster, όπου και παντρεύονται το 1979. Πάρα τη σκληρή εικόνα που έβγαζε στη σκηνή, ο John ήταν ένας τρυφερός σύζυγος. Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε το ζευγάρι, δεν ήταν και λίγες. Η Nora, το 2010, έχασε την κόρη της από τον πρώτο της γάμο Ariane, γνωστή και ως Ari Up μιας κι η ίδια συμπτωματικά ήταν τραγουδίστρια σε μια άλλη punk μπάντα, τους Slits. Ο John στάθηκε και σαν ένας καλός πατριός στην Ariane και σαν καλός σύντροφος στη Nora, όταν αυτή βίωνε την απώλεια της κόρης της. Ώσπου το 2018, η Nora διαγνώστηκε με Alzheimer. Κι ο John παρέμεινε εκεί.

Και φτάνουμε στο σήμερα. Μεταξύ των υποψηφιοτήτων που διεκδικούν την εκπροσώπηση της Ιρλανδίας στο μουσικό διαγωνισμό της Eurovision για το 2023, είναι και αυτή των P.I.L και του Johnny Rotten με το τραγούδι τους “Hawaii”. Κι αν κάποιος περιμένει ν’ ακούσει ένα σανατατζίδικο τραγούδι, όπως αυτά που μας έχει συνηθίσει ο John, τότε σίγουρα θα πέσει έξω. Το κομμάτι αυτό είναι μια τρυφερή μπαλάντα όπου η μελωδία του, θυμίζει κάτι από αυτές που ακούγονται στο νησί. Οι στίχοι είναι μια κατάθεση ψυχής ενός ερωτευμένου ανθρώπου προς την αγαπημένη του. Ενός ερωτευμένου ανθρώπου που βρίσκεται στο πλευρό της, τώρα που αυτή τον έχει ανάγκη.

Πώς λοιπόν ένας φασαριόζος punk τραγουδιστής, έγραψε ένα τόσο τρυφερό τραγούδι; Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος στην επίσημη ιστοσελίδα του τραγουδιού όταν δήλωσε πως “Το Hawaii είναι αφιερωμένο σε όλους όσους περνούν δύσκολες στιγμές στη ζωή τους, με τον άνθρωπο που φροντίζουν. Είναι επίσης ένα μήνυμα ελπίδας, ότι τελικά η αγάπη ξεπερνάει τα πάντα.” Όταν έγραφε τους στίχους, δεν είχε την αίσθηση πως έγραφε ένα τραγούδι. Ένιωθε πως έγραφε ένα γράμμα προς την αγαπημένη του. Μια επιστολή προς τη σύντροφό του, όπου της εξέφραζε την αγάπη του και τη στήριξή του, τώρα που τόσο πολύ τον χρειάζεται.

Κάπως έτσι, ο John Lydon ή αλλιώς Johnny Rotten, ο σκληροπυρηνικός punk κι αναρχικός τραγουδιστής μας δείχνει την πιο τρυφερή πτυχή του χαρακτήρα του. Της ψυχής του. Και κάπως έτσι, διεκδικεί να εκπροσωπήσει τη χώρα του στη Eurovision. Η τελική επιλογή θα γίνει στις 3 Φεβρουαρίου. Κι όπως συνηθίζει να λέει ο Καπουτζίδης: Καλή επιτυχία John.

 

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Δημήτρης Ευσταθιάδης
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου