Σε ένα παλαιότερο άρθρο είχαμε αναφέρει πως τα μωρά που γεννιούνται και φλερτάρουν με τη μουσική τείνουν να έχουν superpower εγκέφαλο, και η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με αρκετές έρευνες, το είδος μουσικής είναι αυτό που κατά έναν βαθμό βοηθάει τον άνθρωπο ν’ αναπτύξει την ικανότητα ν’ αντιλαμβάνεται τις ικανότητές του, ν’ αυξάνει τον βαθμό ευφυίας του, και επιπλέον μάς βοηθάει στο ν’ αναλύουμε τα δεδομένα στο μέγιστο βαθμό.

Το IQ για όσους δε γνωρίζουν ή intelligence quotient είναι η μονάδα μέτρησης ευφυίας, που έχει την ικανότητα να μας δείξει την τάση απόκτησης γνώσεων και δεξιοτήτων ενός ανθρώπου. Πέρα από αυτή τη μονάδα μέτρησης όμως, υπάρχει και το EQ που δείχνει και την ικανότητα αντίληψης και το πώς ένα άτομο εκφράζεται συναισθηματικά, ενώ την τριάδα αυτή έρχεται να συμπληρώσει και το SI που δείχνει κατά πόσο ένας άνθρωπος έχει τη δυνατότητα ν’ αλληλοεπιδρά στο κοινωνικό περιβάλλον.

Κι αν νομίζεις ότι το διάβασμα και οι σπαζοκεφαλιές είναι αυτές που δείχνουν τον δείκτη IQ σου, τότε σού έχω νέα! Οι μελέτες που έχουν κυκλοφορήσει και πίστεψέ με είναι αρκετές αποδεικνύουν ότι η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου ενδυναμώνει τις δεξιότητές σου και αυξάνει τις γνώσεις σου με κύριο πυρήνα τον εγκέφαλό σου, ενώ η πρακτική εξάσκηση σε ένα μουσικό όργανο όπως το πιάνο βοηθάει στην επίλυση προβλημάτων, αλλά παράλληλα καταφέρνει να διεγείρει πολλές και διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου. Όσοι παρακολουθούν ακαδημαϊκά μουσικά μαθήματα σε σχολεία και ωδεία, τείνουν να παρουσιάζουν βελτίωση σε γλωσσικές δεξιότητες, την ανάπτυξη ικανότητας χρήσης σωστής ορθογραφίας και γραμματικής, ενώ παράλληλα η μουσική βοηθάει στη σωστή διαχείριση χρόνου και την οργάνωση. Επίσης, βοηθάει και στο κομμάτι της συναισθηματικής νοημοσύνης, αλλά και τις κοινωνικές δεξιότητες.

Η ακρόαση της μουσικής έχει βαρύνουσα σημασία στην ψυχολογία ενός ατόμου και ειδικότερα, κάποια είδη μουσικής έχουν άμεση σχέση με τη βελτίωση των δεξιοτήτων του ανθρώπου. Υπάρχουν κάποια είδη που προσφέρουν κάτι σαν σούπερ δύναμη στον οργανισμό, όπως για παράδειγμα συμβαίνει και με την κλασική μουσική στο λεγόμενο «φαινόμενο του Μότσαρτ». Πριν αρκετό καιρό ήρθε στο φως μια νέα έρευνα που αποκάλυψε πως οι μελωδίες του κορυφαίου συνθέτη έχουν ευεργετικές ιδιότητες για όποιον τις ακούει, ενώ ταυτόχρονα επιδρούν στον εγκέφαλο των ατόμων με επιληψία ανακουφίζοντας τις κρίσεις τους. Στον ίδιο πυρήνα εντάσσονται και οι μουσικές συνθέσεις της εποχής Μπαρόκ με τους μελωδικούς ήχους του Μπαχ και του Χέντελ.

Η ambient μουσική, αλλά και η ορχηστρική μουσική που δεν περιέχουν καθόλου στίχους, βοηθούν σε εργασίες που απαιτούν συγκέντρωση, όπως για παράδειγμα τη σχεδίαση ενός πλάνου marketing ή ακόμα και τη σύνταξη ενός απλού email. Οι ήχοι της βροχής, οι φυσικοί ήχοι, αλλά και οι ήχοι που συνήθως αναφέρονται στη χαλάρωση βοηθούν έναν άνθρωπο να αποφορτιστεί από το άγχος και το στρες της καθημερινότητας ενώ παράλληλα αυξάνουν και την ικανότητα της γνωστικής λειτουργίας του εγκεφάλου.

Τι αποκαλύπτει όμως για τη νοημοσύνη μας, το είδος πού ακούμε;

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από το American Psychological Association, προκύπτει ότι η μουσική που ακούμε έχουν άμεση σύνδεση με τη νοημοσύνη, κι αποκάλυψε ότι οι έξυπνοι άνθρωποι προτιμούν να ακούν μελωδικές γραμμές χωρίς λόγια, δηλαδή κάποια instrumental κομμάτια κλασικής ή ambient μουσικής. Το αποτέλεσμα αυτό, επιβεβαίωσε και η έρευνα από το Oxford Brookes University. Αντίθετα, μια έρευνα που δημοσιεύθηκε από το πανεπιστήμιο Herriot-Watt του Εδιμβούργου, αποκάλυψε ότι τα διαφορετικά είδη μουσικής αντανακλούν και τις διαφορετικές πτυχές της προσωπικότητας των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα.

Από το παραπάνω προκύπτει ότι δεν είναι μόνο ο δείκτης IQ αυτός που ξεχωρίζει την ευφυΐα ενός ανθρώπου, αλλά και το είδος μουσικής που ακούει. Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα που ακούνε ποπ μουσική λένε την αλήθεια, αλλά τους λείπει η δημιουργικότητα, ενώ τα άτομα που ακούνε ραπ μουσική έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση και μεγάλη αυτοπεποίθηση. Όσοι ακούνε τζαζ ή κλασική μουσική επιδεικνύου υψηλό δείκτη ευφυίας, ενώ η indie μουσική καταδείκνυε άτομα πιο εσωστρεφή και κλειστά στο κοινωνικό σύνολο, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο κίνητρο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα με τίτλο: «The Darker Side of Bright Students: Gifted and Talented Heavy Metal Fans» που δημοσιεύθηκε από το πανεπιστήμιο του Warwick κατέδειξε ότι ο μύθος για τους ατίθασους heavy μεταλάδες δεν ισχύει και ότι όσοι ακούν αυτό το είδος μουσικής στην πραγματικότητα το χρησιμοποιούν για να αποδείξουν ότι έχουν ταλέντο, ενώ οι μαθητές με υψηλή νοημοσύνη ήταν αυτοί που αντέδρασαν θετικά στις μελωδίες του Beethoven, ενώ αυτοί με μέση νοημοσύνη επέλεγαν U2 και Bob Dylan. Αντίθετα, οι μαθητές που είχαν χαμηλότερες επιδόσεις προτιμούσαν Lil Wayne και Beyonce.

 

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος