Article of the day: Η Δήμητρα Παπακωνσταντίνου μοιράζεται μαζί μας πού πρέπει να φάμε, σε μια επίσκεψη στην Ιταλία. Δες εδώ!

reth

Από τον music expert, Δημήτρη Ευσταθιάδη.

 

Να που για άλλη μια χρονιά διανύουμε περίοδο Eurovision. Από τον Φεβρουάριο ακόμα, όλες οι χώρες που συμμετέχουν στο μουσικό αυτό διαγωνισμό έχουν επιλέξει το τραγούδι και τον καλλιτέχνη που θα τις εκπροσωπήσει και ξεκινά η προώθηση του τραγουδιού σε όλη την Ευρώπη, μέχρι τον Μάιο όπου έρχεται η κορύφωση με τη διεξαγωγή του διαγωνισμού. Η συνταγή, λίγο πολύ η ίδια. Είτε ποπ μπαλάντες, ερμηνευμένες από πρωτοεμφανιζόμενους τις περισσότερες φορές τραγουδιστές που κυνηγούν το όνειρό τους, είτε έθνικ κομμάτια με έντονο το στοιχείο της χώρας που εκπροσωπούν ή κάποια χορευτικά χιτάκια που έχουν μια διάρκεια ζωής μέχρι το τέλος του καλοκαιριού- και μεταξύ μας, τις περισσότερες φορές δύσκολα τα ξεχωρίζεις.

Ωστόσο το 2006 ήταν που έμεινε στην ιστορία της Eurovision. Ήταν η χρονιά εκείνη που μια heavy metal μπάντα από τη Φινλανδία έκανε την ανατροπή και κέρδισε τον διαγωνισμό. Η μπάντα αυτή ήταν οι Lordi, με το τραγούδι Hard Rock Hallelujah. Η πρωτιά αυτή ήταν η πρώτη και μοναδική μέχρι τώρα heavy metal κομματιού, αλλά και της Φινλανδίας. Οι Φινλανδοί πάντα είχαν τη metal μουσική στη φύση τους. Θέλεις λόγω της γεωγραφικής τους θέσης που τους έκανε σκληροτράχηλους, θέλεις λόγω που είναι απόγονοι των Vikings; Μια φορά, έχουν το metal στο αίμα τους.

Οι Lordi πάντα ήταν δημοφιλείς στη Φινλανδία. Το πρώτο τους demo «Bend Over And Pray The Lord», ηχογραφήθηκε το 1995. Ακολούθησε ένα δεύτερο το 1997 με τίτλο Napalm Market. Οι Lordi είχαν έρθει για να μείνουν. Το 2002 και με το πρώτο τους official άλμπουμ Get Heavy, κατέκτησαν το μουσικό κοινό της χώρας τους κι έγιναν γνωστοί, αλλά για την ώρα, μόνο στη Φινλανδία. Δύο χρόνια αργότερα, ακολούθησε το δεύτερό τους άλμπουμ Monsterican Dream, που όμως η παραγωγή του δημιούργησε οικονομικά προβλήματα στην μπάντα και την έφερε στα πρόθυρα της διάλυσης. Η keyboardist Enary κι ο μπασίστας Kalma αποχώρησαν από το συγκρότημα και το μέλλον των Lordi ήταν αβέβαιο.

Παρ’ όλα αυτά όμως αποδείχθηκε πως οι Θεοί αγαπάνε τη heavy metal. Το 2005 ήρθαν στην μπάντα η Awa στα πλήκτρα κι ο Ox στο μπάσο και σχεδόν αμέσως μπήκαν στο στούντιο για την ηχογράφηση του τρίτου τους άλμπουμ «The Arockalypse» που περιελάμβανε και το τραγούδι «Hard Rock Hallelujah». Τον επόμενο χρόνο, ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στη Eurovision του 2006, που θα γινόταν στην Αθήνα. Η δήλωση και μόνο προκάλεσε πολλές και κυρίως αρνητικές αντιδράσεις. Ποια ήταν αυτά τα τέρατα που κανείς ποτέ δεν είχε δει τα πρόσωπά τους; Ένα μυστήριο κάλυπτε τους Lordi.

Τα προγνωστικά τους θεωρούσαν outsiders, ενώ δεν έλειψαν κι εκείνες οι φωνές που τους θεωρούσαν σατανιστές, επιβεβαιώνοντας την προκατάληψη απέναντι στη μέταλ μουσική. Ωστόσο οι Lordi έκαναν την έκπληξη. Σάρωσαν τα 12άρια και κέρδισαν τον διαγωνισμό συγκεντρώνοντας 292 βαθμούς. Ο Σάκης, με μια δόση σοκ και δέους παρέδωσε το βραβείο στους νικητές κι ο Mr. Lordi τραγούδησε στη συνέντευξη τύπου το ρεφρέν από το τραγούδι της Λιθουανίας We are the Winners (of Eurovision). Οι Lordi εκτός από νικητές, ήταν πλέον γνωστοί και στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα.

Eurovision. Για κάποιους ένας μουσικός θεσμός, για κάποιους άλλους ένα μουσικό πανηγύρι. Κάποια τραγούδια ξεχνιούνται στο πέρασμα του χρόνου και μέχρι να έρθουν τα επόμενα και κάποια, πάλι, θα τα θυμόμαστε για πάντα. Στη δεύτερη κατηγορία, αναμφισβήτητα ανήκει και το Hard Rock Hallelujah. Η Hard Rock απάντηση στη Eurovision.

 

Φωτογραφία από Βικιπαίδεια

Συντάκτης: Δημήτρης Ευσταθιάδης
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου