2ewte

Αγαπημένα παιδικά, κλασσικά κινούμενα σχέδια και θεωρίες συνωμοσίας που εγείρουν το ενδιαφέρον, είναι δυνατόν να συνδέονται; Βεβαίως, και μάλιστα όταν γίνεται ντόρος για θεωρίες συνωμοσίας γύρω απ’ τα γνωστά παιδικά που έχουμε αγαπήσει μικροί και μεγάλοι, τότε πραγματικά το ενδιαφέρον κι η περιέργεια χτυπούν κόκκινο. Η αλήθεια είναι πως γενικότερα όλοι μας λίγο πολύ έχουμε την τάση ν’ ανακαλύπτουμε ή να εφεύρουμε θεωρίες συνωμοσίας, ακριβώς γιατί είναι θελκτικές, χωρίς απαραίτητα να κερδίζουμε εν τέλει κάτι απ’ όλο αυτό. Πάμε λοιπόν να δούμε 5 απ’ αυτές τις θεωρίες που σχετίζονται με 5 ξεχωριστά παιδικά.

 

1. Τα στρουμφάκια είναι κομμουνιστές

Δεν περίμενα ποτέ πως θα συνέδεα κάποια στιγμή στον λόγο μου τη λέξη «στρουμφάκια» με τη λέξη «Κομμούνα». Κι όμως να, που το κάνω για χάρη μιας θεωρίας συνωμοσίας, η οποία υποστηρίζει πως το στρουμφοχωριό που έχουμε αγαπήσει γενιές και γενιές, αποτελεί ένα κομμουνιστικό καθεστώς. Πιο συγκεκριμένα, οι υποστηριχτές αυτής της συνομωσίας ισχυρίζονται πως είναι σε κόκκινες αποχρώσεις το χωριουδάκι διαμορφώνοντας μια Κομμούνα, καθώς το κάθε στρουμφάκι δε διαθέτει τη δική του ιδιοκτησία, φορούν όλα την ίδια στολή, δεν έχουν χρήματα, η οικονομία τους βασίζεται στη συλλογικότητα, τρώνε πάντα όλοι μαζί κι η εργασία είναι οριζοντίως κατανεμημένη. Έπειτα υπάρχει κι ο αγαπημένος μας Παπαστρούμφ, ο οποίος φορά διαφορετικά ρούχα και μάλιστα με κόκκινο χρώμα που είναι ανύπαρκτο στα υπόλοιπα στρουμφάκια, και τον οποίον οι συνωμότες ταυτίζουν με τον Στάλιν. Ακόμη, οι υπερασπιστές της κομμουνιστικής φύσης των μπλε χαρακτήρων αναφέρονται και στην ανάλυση του ακρωνυμίου SMURF: Social Men Under Red Father (Σοσιαλιστές Άνδρες Υπό -την κυριαρχία- ενός Κόκκινου Πατέρα). Τέλος, ο δρακουμέλ παρουσιάζεται ως ένας ενσαρκωτής του Ιμπεριαλισμού, ο οποίος προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να μαζέψει όσο περισσότερο πλούτο μπορεί, εξολοθρεύοντας το στρουμφο-σοσιαλιστικό χωριό.

 

2. Ο Μπομπ σφουγγαράκης κι οι Ιλουμινάτι

Όλοι αγαπήσαμε τον κίτρινο σφουγγαράκη και τους φίλους του στον βυθό του μπικίνι, ωστόσο αυτό που λέγεται για το συγκεκριμένο παιδικό είναι πως ο οξύθυμος Καλαμάρης εντάχθηκε κάποια στιγμή στους Ιλουμινάτι. Στο παιδικό φαίνεται να εντάσσεται σε μια μυστική ομάδα, στην οποία είχαν όλοι περίεργη ενδυμασία, βρίσκονταν σε μια πυραμίδα, στην οποία υπήρχε ένα μεγάλο μάτι. Το ίδιο σύμβολο οφθαλμού υπήρχε και στα χέρια των μελών της ένωσης. Αρκετά περίεργο- ειδικά για ένα καλαμάρι!

 

3. Οι προφήτες «The Simpsons»

Μεγάλο σάλο έχει προκαλέσει κατά διαστήματα κι η αμερικανική αυτή σειρά, αφού φαίνεται πως έχει την ικανότητα να προβλέπει πολιτικά δρώμενα ανά τον κόσμο. Μια τρομαχτική προφητεία απ’ το 2000 είναι η εκλογή του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump. Ακόμα πιο τρομαχτική είναι η πρόβλεψη που έκανε η σειρά το 2001 για τη σημασία της αντίστασης της Συρίας, καθώς και για τον πόλεμο που πράγματι συνέβη χρόνια αργότερα. Μάλιστα, μέσω αυτής της σειράς είχε προβλεφθεί επίσης κι η οικονομική κρίση που ζήσαμε κι ακόμη διανύουμε στη χώρα μας.

 

4. Τα ερωτικά υπονοούμενα για τον Βασιλιά των Λιονταριών

Όλοι θυμόμαστε αυτό το παιδικό ως μια συγκινητική ταινία της Disney που έχουμε αγαπήσει μικροί και μεγάλοι, και κυρίως τον γλυκούλη Simba. Η συγκεκριμένη ταινία όμως φαίνεται να κρύβει μέσα της πολλά υπονοούμενα, τα οποία σίγουρα είναι ακατάλληλα για τις ηλικίες που απευθύνεται. Συγκεκριμένα, υπάρχει μια χαρακτηριστική σκηνή όπου ο Simba γονατίζει και κοιτάζει τον ουρανό με τ’ άστρα, κι εκείνη τη στιγμή ένα σύννεφο σκόνης υψώνεται στον ουρανό και σχηματίζει σχεδόν ξεκάθαρα τη λέξη «S-E-X». Ποιος ξέρει τι είχαν στον νου τους όταν σκηνοθετούσαν τη συγκεκριμένη σκηνή.

 

5. Ο Bugs Bunny ήταν ρατσιστής

Ο κατά τ’ άλλα αγαπημένος μας λαγός σ’ όλο το παιδικό καταφέρνει να προσβάλει κυριολεκτικά τους πάντες, χωρίς διακρίσεις. Έχει κοροϊδέψει Ινδιάνους, Εσκιμώους, Ιάπωνες. Μάλιστα ένα συγκεκριμένο επεισόδιο τ’ οποίο έχει λογοκριθεί κι έχει -ευτυχώς- πάψει να προβάλλεται από τότε που προκλήθηκε σάλος, έδειχνε τον Bugs Bunny να γελοιοποιεί μέχρι τελικής πτώσεως έναν στρατιώτη of colour, ο οποίος φαίνεται πως είχε χαμηλή νοημοσύνη. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είχε τίτλο «All this and the Rabbit stew» και προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1941. Καλό είναι να μη δίνουμε αντίστοιχα πρότυπα στα παιδιά μας, για να ομορφύνει και να γίνει πιο ανθρώπινος ο κόσμος μας!

Σίγουρα, όλες αυτές οι θεωρίες δεν είναι επίσημα επιβεβαιωμένες, πάρα μόνο εικασίες κι ανθρωπινά κατασκευάσματα. Ίσως κάποιες να ισχύουν και κάποιες άλλες να αποτελούν τυχαίες- ατυχείς συμπτώσεις. Ας συμφωνήσουμε όμως, πως τα παιδικά θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτικά στο υλικό και τα μηνύματα που μεταφέρουν στα παιδιά, διότι πολύ εύκολα επηρεάζονται και μιμούνται αρνητικές συμπεριφορές.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελένη Ρέκκα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου