Το σώμα σου λέει «ναι» και σε προτρέπει να υποκύψεις. Οι κινήσεις, η στάση, οι αντιδράσεις σου όλα συνηγορούν υπέρ. Λες κι η ύπαρξή σου έχει βγάλει από μόνη της συμπεράσματα. Ακόμα και το συναίσθημα θέλει την επιλογή αυτή να τολμήσεις και να την κάνεις -και θα δείξει αν τελικά θ’ αποδειχθεί σωστή. Κι όμως κάτι ακόμα πιο ισχυρό καταφέρνει και σε κρατά πίσω, μια δύναμη που το μέτρο της ξεπερνά το συνολικό άθροισμα των υπολοίπων.

Τι σε ωθεί να μένεις μακριά από κάποιον που σ’ ελκύει; Η λογική σου έχει γίνει ο καλύτερος σύμμαχός, ικανός να κυριαρχήσει και να βοηθήσει στη συνειδητή απόφασή σου να μην μπλέξεις μαζί του. Σίγουρα, όμως, υπάρχει μια βαθύτερη αιτία για τη στάση σου κι όλα αυτά δεν είναι μονάχα καπρίτσια του μυαλού.

Ίσως να ‘σαι ο εξ’ ορισμού δεσμοφοβικός που έχει προαποφασίσει ότι δεν είναι διατεθειμένος να δεθεί και να χάσει τη συναισθηματική του ανεξαρτησία. Γι’ αυτό και πάντα μετρημένος, προσέχεις τι θα πεις, πώς θα συμπεριφερθείς, τι θα υποσχεθείς. Εσύ που δε θες πολλά-πολλά κι οι σχέσεις δεν είναι του γούστου σου, μπορεί λόγω ιδεολογίας ν’ απομακρυνθείς, ακόμα κι αν αισθάνεσαι κάτι παραπάνω για κάποια πρόσωπα. Δεσμοφοβικός ίσως να μη γεννήθηκες. Μπορεί να ήσουν ο εξ’ ορισμού δοτικός τύπος στη σχέση που πληγώθηκε κι αποφάσισε να μην κάνει το ίδιο λάθος ξανά ή εκείνος που ως αντίδραση σε καταστάσεις γύρω του, στο οικογενειακό ή το κοινωνικό του περιβάλλον, σε περιπτώσεις για τις οποίες δυσανασχετεί και τις οποίες επιδιώκει να αποφύγει, προτίμησε να κρατήσει στάση αντίθετη, ώστε να έχει το κεφάλι του ήσυχο.

Η ταμπέλα του δεσμοφοβικού, όμως, δεν είναι ο μόνος λόγος που μπορεί να σε κρατήσει μακριά από μια σχέση που ενδόμυχα θες. Μπορεί να ‘σαι απλώς ντροπαλός. Να είσαι λίγο εσωστρεφής παραπάνω, να μη θες να ανοιχτείς και να δείξεις τα πραγματικά σου αισθήματα κι έτσι το πρόσωπο που στην πραγματικότητα σε ελκύει να μην το αντιληφθεί καν. Ή κι αν είσαι μαζί του να του δείχνεις πάντα λιγότερα απ’ όσα νιώθεις, να κρατάς τις αποστάσεις σου -όχι λόγω άμυνας, αλλά επειδή έχεις συνηθίσει να μένουν κάποια πράγματα μόνο για σένα και τον εαυτό σου- κι έτσι το ταίρι σου να νιώθει ότι είσαι απόμακρος και να ερμηνεύσει τη στάση σου αυτή ως έλλειψη ενδιαφέροντος.

Υπάρχει, βέβαια, κι η περίπτωση κάποιος να σε ελκύει αλλά να μη θες να μπλέξεις καθαρά για λόγους προσωπικής ηθικής. Ίσως να ήταν το αγόρι της κολλητής σου ή η κοπέλα που ονειρευόταν μια ζωή ο φίλος σου. Ή ο συνάδελφός σου στη δουλειά ενώ εσύ έχεις ως απαράβατο κανόνα πως τις επαγγελματικές με τις προσωπικές σχέσεις δεν τις μπλέκουμε. Ή εκείνος που κάποτε σε πρόσβαλε και θεωρείς πως η έλλειψη σεβασμού είναι στοιχείο του χαρακτήρα του που δεν μπορείς να αποδεχτείς.

Ίσως πάλι το παρελθόν του ατόμου που σε ελκύει να αποτελεί για σένα τον ανασταλτικό παράγοντα για να προχωρήσεις. Μπορεί να κρίνεις απ’ τις προηγούμενες επιλογές του ή εμπειρίες του, κάποια απ’ τις προηγούμενες πράξεις του να σε σκαλώνει και να θεωρείς πως το να προχωρήσεις μαζί του δε θα σου βγει σε καλό.

Το ενδεχόμενο να μην είσαι σε φάση να δώσεις ό,τι περισσότερο μπορείς, να θες να μείνεις μόνος σου ή να προφυλάξεις τον εαυτό σου, να θες η σχέση να προχωρήσει αργά και να ‘σαι πρώτα βέβαιος για το επόμενο βήμα σου, είναι εξίσου πιθανό.

Μπορεί και να ρισκάρεις και να μη σου βγει σε καλό, πάντως το μόνο σίγουρο είναι πως αν δε ρισκάρεις δε θα το μάθεις ποτέ. Αν δεν κάνεις ένα βήμα να μετατοπιστείς απ’ τη θέση στην οποία βρίσκεσαι, αν δεν αφεθείς, αν παραμένεις στο δικό σου μικρόκοσμο φοβισμένος, απόμακρος, κολλημένος, θεωρώντας πως έτσι βγαίνεις από καταστάσεις αλώβητος, χάνεις μια ακόμα ευκαιρία που σου δίνεται να ζήσεις. Τόλμησε κι ίσως αυτά που θεωρείς απίθανα μες το μυαλό σου, να σου δείξουν πως είναι δυνατόν να συμβούν και να σ’ αποζημιώσουν για την προσπάθεια.

Συντάκτης: Βασιλική Γ.