Είναι η σκέψη και το αίσθημα του θαυμασμού που σε διαπερνάει, όταν διαβάζεις ιστορία και βλέπεις μεγάλες προσωπικότητες που άφησαν το όνομά τους να συνοδεύει τεράστια επιτεύγματα, μένοντας γνωστοί ανά τους αιώνες. Λόγω των σπουδαίων πράξεών τους και του χαρακτήρα τους κατάφεραν να μείνουν στην ιστορία, αλλάζοντας τα δεδομένα. Πάντα ο άνθρωπος θέλει να αφήσει μια παρακαταθήκη, μια υστεροφημία που θα τον ακολουθεί και μετά τη ζωή του, περιουσία στην ανθρωπότητα. Είναι στη φύση μας άραγε; Αυτό είναι το ερώτημα. Κι αν ναι, γιατί;

Αν πας στην εποχή όπου οι πληροφορίες δεν ήταν διαθέσιμες με το πάτημα ενός κουμπιού, αλλά κόπιασαν και μόχθησαν όσοι θέλησαν να βρουν τη γνώση, θα δεις πως καταφέρουν να βρουν δομές επιστημονικές και φιλοσοφικές που βασίζεται μέχρι και σήμερα ο κόσμος όλος πάνω τους. Ο Ευκλείδης, ο Πυθαγόρας, ο Κοπέρνικος, ο Δαρβίνος, αλλά και φιλόσοφοι όπως ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, η πολύπλοκη ιδιοφυΐα του Ντα Βίντσι, τόσοι και τόσοι είχαν περιέργεια κι ελάχιστα μέσα κι έτσι προσπάθησαν να εξηγήσουν τον πλανήτη μας και το σύμπαν ολόκληρο και το πιο σπουδαίο είναι πως τα κατάφεραν! Και γίναμε εξερευνητές και περάσαμε θάλασσες και βουνά και την ατμόσφαιρα την ίδια και πνιγήκαμε στη ματαιοδοξία μας και την ανάγκη μας για εξουσία, κάναμε λάθη, αδικήσαμε ανθρώπους, κάναμε όμως και σωστά, πολλά σωστά. Κι είναι σπουδαίο πώς η ανάγκη του ανθρώπου για τα μεγάλα πράγματα, έφερε τόσες αλλαγές στον κόσμο.

Μέχρι που φτάνουμε στο σήμερα, έχοντας όλα τα μέσα κι όλες τις πληροφορίες για να φτιάξουμε τη δική μας εξήγηση, μένοντας στην ιστορία. Τελικά τι συμβαίνει με την περιουσία που αφήνεις πίσω για τις επόμενες γενιές και πώς μπορείς να το πετύχεις;

Η αλήθεια είναι πως τα έχουμε βρει κατά κάποιο τρόπο έτοιμα. Η ανάπτυξη και υλοποίηση μιας ιδέας βασίζεται ήδη στα του παρελθόντος ή την αμφισβήτηση αυτών. Η ανάγκη των ανθρώπων να ερμηνεύσουν τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού- των κοινωνικών δομών και του σύμπαντος μάς έδωσαν απαντήσεις και λύσεις εδώ και δεκάδες χρόνια πάνω στις οποίες πατήσαμε και βρήκαμε λεπτομέρειες, όχι ασήμαντες σαφώς, το αντίθετο μάλιστα. Η νέα γενιά με τις έτοιμες πληροφορίες λοιπόν και τον εξελιγμένο εγκέφαλο σε σχέση με το παρελθόν, αξιοποιεί την περιουσία αυτή, θέλοντας να αφήσει ένα νέο στίγμα, θέλοντας να πάει ένα βήμα παρακάτω, πιο πέρα, πιο μακριά.

Βρίσκεται μέσα στη φύση του ανθρώπου η ανάγκη, όχι μόνο για δημιουργία, αλλά και για αναγνωρισιμότητα. Να μη χαθεί στη λήθη, να νικήσει με την υστεροφημία του τον θάνατο, τον πιο μεγάλο του φόβο. Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο είναι όλα εδώ έτοιμα, μπροστά σου κι εσύ, το μόνο που μένει, είναι να τα εξελίξεις. Είναι το μυαλό κι η ανθρώπινη ανάγκη για εξέλιξη που θα μας ξεσηκώσει, η ώθηση για να θέσουμε νέες πληρέστερες κι ίσως πιο τολμηρές βάσεις, συνεχίζοντας αυτό που οι τότε επαναστάτες θέλησαν να πετύχουν.

Τι έχεις στα χέρια σου αυτή την στιγμή; Έχεις το ίντερνετ. Δισεκατομμύρια πληροφορίες στα δάχτυλά σου. Η εποχή μάς ευνοεί σε σχέση με το παρελθόν. Πάντα υπάρχουν κάποιοι που κάνουν την διαφορά, ας γίνουμε περισσότεροι, ας αποκτήσουμε αυτό το κίνητρο που ούτως ή άλλως είναι μέσα μας. Ο άνθρωπος βρίσκεται να περνάει από εποχή σε εποχή, όπως φυσάει ο άνεμος, να δημιουργεί και παράλληλα να καταστρέφει σχηματίζοντας κύκλους και γράφοντας σελίδες σελίδων ανθρώπινης ιστορίας. Κι αν είναι να αφήσουμε κάτι πίσω μας, ας είναι αυτό που θα κοιτάει κανείς και θα χαμογελά, χωρίς να βαριέται ή να τρομάζει. Αξίζει να προσπαθήσουμε.

 

Συντάκτης: Ανδρομάχη Κόκλα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου