Ξυπνάς, από τον ήχο του ξυπνητηριού σου, που έχεις πλέον σιχαθεί. Στην ίδια πλευρά του κρεβατιού. Σηκώνεσαι δύσκολα, όπως και τις υπόλοιπες μέρες. Κάνεις τα γνωστά μετρημένα βήματα μέχρι την κουζίνα και ετοιμάζεις τον καφέ σου, μηχανικά πλέον. Μετά τις πρώτες γουλιές πιστεύεις πως είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις μία καινούρια μέρα. Στην πραγματικότητα όμως όσο προβλέψιμο ήταν το πρωινό σου έτσι θα συνεχίσει και η υπόλοιπη μέρα σου.

Η ρουτίνα σου. Ξέρεις τι θα κάνεις, πού θα πας, ποιους θα συναντήσεις και τι θα πεις. Ξέρεις τι να περιμένεις από τη μέρα σου, το έχεις κάνει τόσες φορές εξάλλου μέχρι τώρα που το έχεις συνηθίσει. Το μόνο που δε θα περιμένεις σίγουρα είναι κάποια αλλαγή.

Δεν περνάς άσχημα αλλά ούτε και καλά. Ήρεμα πράγματα. Ασφαλή. No news good news λένε. Η σταθερότητα είναι ο μόνος τρόπος να κρατάς τη ζωή σου σε τάξη. Απλώς υπάρχεις, δε ζεις. Τάξη μεν, βαρεμάρα δε.

Αποφεύγοντας τις εκπλήξεις, αποφεύγεις ακόμα και αυτές που έρχονται μόνο για να κάνουν τη ζωή σου καλύτερη. Πόσα όμως είσαι διατεθειμένος να θυσιάσεις για την ηρεμία σου; Την ευτυχία σου;

Οι έντονες συγκινήσεις είναι αυτές που αναστατώνουν τη ζωή σου. Άλλες φορές με καλό τρόπο, άλλες με κακό. Δεν μπορείς απλά να τις αποφεύγεις. Αν φοβάσαι να μην κλάψεις, δε θα γελάσεις ποτέ δυνατά. Το να μην αντιμετωπίσεις ποτέ τα δύσκολα μόνο πιο αδύναμο θα σε κάνει.

Δεν ξέρω αν είναι ο τρόπος σου να κρατάς τη ζωή σου σου σε τάξη ή απλά έφτασες σ’ αυτό το σημείο χωρίς να το καταλάβεις. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να κάνεις κάτι για να αλλάξει. Δε ζεις, απλά υπάρχεις. Η μιζέρια δεν ταίριαξε ποτέ σε κανέναν. Ακόμα και οι μικρές χαρές της ζωής είναι λιγότερο απολαυστικές τη χιλιοστή φορά! Ακόμα και αυτές χρειάζονται την ανανέωσή τους.

Έχουμε βαρεθεί πια τα ίδια τα και τα ίδια. Φτάνει! Χρειάζεται επειγόντως κάτι να αναστατώσει τη ζωή μας. Ακόμα και κάτι μικρό θα κάνει την αλλαγή.

Κοιμήσου μία μέρα στην αντίθετη πλευρά του κρεβατιού, ή ακόμα καλύτερα τελείως ανάποδα! Άλλαξε επιτέλους αυτόν τον ήχο στο ξυπνητήρι σου. Εκτός από διαφορετική ψυχολογία θα στείλεις και το μήνυμά σου στο σύμπαν για να συνωμοτήσει μία φορά για να γίνει και κάτι διαφορετικό.

Σύμπαν δεν ξέρω αν ακούς, αλλά βαρεθήκαμε! Όλοι και όλα τα ίδια. Κάνε μας και μία έκπληξη. Στείλε κάτι που δεν περιμένουμε. Στείλε μας κάποιον μια φορά να μας πει κάτι που δεν έχουμε ξανακούσει! Αν η ζωή μας ήταν ταινία, θα ήταν σίγουρα από αυτές που υποψιάζεσαι το τέλος μετά το πρώτο δεκάλεπτο!

Δεν λέω πως πρέπει να κερδίσουμε το Τζόκερ -τουλάχιστον όχι απαραίτητα- για να μη βαριόμαστε. Ας γίνει κάτι απρόσμενο που να μας κάνει να γελάσουμε λίγο παραπάνω από το συνηθισμένο. Να γνωρίσουμε έναν καινούριο άνθρωπο που να μας ενθουσιάσει. Ας ερωτευθούμε και ας πληγωθούμε μετά, δεν πειράζει. Υπάρχουν πολλές ιδέες, δε θα στα πω όλα εγώ! Πού είναι η δημιουργικότητά σου πια;

 

Επιμέλεια Κειμένου Δώρας Αναστασίου: Σοφία Καλπαζίδου

Συντάκτης: Δώρα Αναστασίου