«Το βλέπω στο βλέμμα σου, βλέπω τι θέλεις να πεις, βλέπω ότι θέλεις να πεις πολλά, αλλά μην το κάνεις. Άσε με μόνο να το βλέπω. Αν το ακούσω θα αλλάξουν όλα. Αν το ακούσω θα είμαι πλέον σίγουρη γι’ αυτό που θα μου υποσχεθείς. Μην το χαλάσεις.»

Όλοι έχουμε γνωρίσει κάποιον που μας έχει ενθουσιάσει περισσότερο από το συνηθισμένο, μας κάνει να χαμογέλαμε σε δύσκολες μέρες, μας δημιουργεί αυτό το περίεργο σφίξιμο στο στομάχι που προετοιμάζει για μια καινούρια αρχή. Έχουμε γνωρίσει κάποιον που μας έχει δημιουργήσει την ανάγκη να του πούμε μεγάλα λόγια.

Δεν έχει σημασία πόσο καιρό τον ξέρουμε ή πόσο καλά, βασικά δεν έχει τίποτα σημασία σε τέτοιες περιπτώσεις. Έρωτας; Δεν ξέρω. Σίγουρα όμως αυτό το συναίσθημα είναι τόσο αγνό που ποτέ κανείς δε θα μπορούσε να το αμφισβητήσει και είναι ολόδικό μας. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να το μοιρασθεί με κανέναν, πόσο μάλλον με αυτόν που του το έχει προκαλέσει.

Μπορεί να πιστεύεις ότι είσαι αυθόρμητος και από την αρχή να εκδηλώνεις τα συναισθήματά σου, αλλά μ’ αυτόν τον τρόπο δίνεις υποσχέσεις. Όχι μόνο στον άλλον, αλλά και στον εαυτό σου. Οι υποσχέσεις όμως αυτές, πολύ εύκολα μπορεί να μετατραπούν σε υποχρεώσεις και να χάσουν το ρομαντισμό τους ή να καταλήξουν σαν αυτές τις τρελές ιδέες που έχουμε για τη ζωή μας μετά από μια καλή ταινία ή τρία, τέσσερα, πέντε ποτά.

Όταν μυθοποιείς κάποιον, το μόνο που καταφέρνεις είναι να τον απομυθοποιήσεις πιο γρήγορα. Μπορεί αυτό που βλέπεις να μην πληρεί όλες τις προϋποθέσεις ή ακόμα χειρότερα να νομίζεις ότι είναι ο ιδανικός άνθρωπος για σένα. Αλλά νομίζεις ότι είναι το ιδανικό, χωρίς να είσαι σίγουρος και χωρίς να μπορείς ποτέ να είσαι. Ξέρω, έχεις γνωρίσει πολύ κόσμο, έχεις απορρίψει κι έχεις απορριφθεί πολλές φορές κι έχεις φτάσει σ’ ένα σημείο που ξέρεις τι θέλεις. Λάθος. Μ’ όλα αυτά, απλά ξέρεις τι δε θέλεις. 

Κι εδώ έρχεται το σημείο που μπαίνουμε στη θέση του άλλου. Τι φταίει ν’ ακούσει σκέψεις και συναισθήματα τα οποία ούτε εσύ ο ίδιος δεν έχεις φιλτράρει δεύτερη φορά; Κάτσε να τα ξανασκεφτείς όταν δε θα σε επηρεάζει το κρασί και η θάλασσα και μετά πράξε ανάλογα.

Όταν λες μεγάλα λόγια, ο άλλος περιμένει μεγάλες πράξεις. Του δίνεις το δικαίωμα να τις περιμένει. Αν δεν ξέρεις ότι μπορείς να τις κάνεις μην πεις τίποτα. 

Όλοι ψάχνουμε κάποιον για να πιαστούμε συναισθηματικά. Πριν ξεκινήσεις να ψάχνεις αν ο άλλος μπορεί να σε κρατήσει πρέπει να είσαι σίγουρος ότι μπορείς να κρατηθείς εσύ.

Συντάκτης: Δώρα Αναστασίου