Γενέθλια, μια μέρα διαφορετική από τις άλλες,  για άλλους μια μέρα συνηθισμένη με όλες τις άλλες και για άλλους μια μέρα που αποφεύγουν να τη θυμούνται. Πώς  γίνεται αυτή η μέρα να μην είναι ξεχωριστή, να μην είναι σημαντική, να μην είναι μια μέρα διαφορετική από τις άλλες; Πώς γίνεται να μην περιμένεις μπροστά από το ρολόι μέχρι ν’ αλλάξει η μέρα και να φτάσει η δική σου στιγμή, γιατί είναι δική σου αυτή η μέρα. Γιατί όλοι μας έχουμε μια μέρα μέσα στο χρόνο που είναι όλη δική μας. Αποκλειστικά.

Τα δικά μου γενέθλια, έτσι ονομάζω αυτήν τη μέρα. Είναι αυτή η μέρα που θα ξυπνήσεις μ’ ένα χαμόγελο μόνο και μόνο ξέροντας την ημερομηνία. Είναι αυτή η μέρα που θα σηκωθείς απ’ το κρεβάτι χωρίς να σε νοιάζει αν είναι νωρίς απλά και μόνο γιατί δε θέλεις να χάσεις στιγμή. Είναι η μέρα που θα φας το πρωινό σου και θα είναι πιο γλυκό απ’ ό,τι τις άλλες φορές. Είναι η μέρα που θα κοιτάξεις τη μαμά σου και θα ξέρεις πως και για εκείνη είναι εξίσου σημαντική.

Τα δικά μου γενέθλια δε θέλω να μοιάζουν με τα δικά σου. Θέλω να είναι διαφορετικά, όπως είμαστε όλοι μεταξύ μας. Θέλω να είναι τόσο διαφορετικά, όσο ο καθένας μας. Θέλω να μη χρειάζεται να τα καταλάβουν όλοι, θέλω να μη με νοιάζει πώς θα φανούν, θέλω να τα περνάω κάθε χρόνο αλλιώς, θέλω να θυμάμαι αυτή τη μέρα και να υπάρχει μια μαγεία που θα μου δίνει τον ενθουσιασμό ν’ αγαπώ τη ζωή. Θέλω να θυμάμαι τους ανθρώπους των γενεθλίων μου και να νοσταλγώ τις στιγμές μαζί τους. Θέλω να με βλέπω να μεγαλώνω στα γενέθλιά μου και να με αγαπώ πιο πολύ.

Τα δικά μου γενέθλια δε θέλω να περνούν σαν όλες τις άλλες μέρες, γουστάρω να κάνω πράγματα που δεν έχω ξανακάνει. Θέλω ν’ αγαπάω πιο πολύ τους ανθρώπους αυτήν τη μέρα και να θυμάμαι πως το να μεγαλώνω δεν είναι και τόσο κακό. Θέλω να τα περνάω μ’ αυτούς τους σημαντικούς που πάντα θα θαυμάζω και θ’ αγαπώ που πάντα θα ξεχωρίζουν αυτή τη μέρα όσο εγώ.

Τα δικά μου γενέθλια θα ήθελα να έχουν μια τούρτα ιδιαίτερη, μια τούρτα που να είναι αποκλειστικά για μένα. Θα επιθυμούσα να έχουν κάτι να μου αφήσουν ως όμορφη ανάμνηση, αφού περάσουν. Ένα βίντεο τραβηγμένο απ’ τον μπαμπά με τη φωνή του να ξεχωρίζει και να μην αφήνει ανάσα να περάσει χωρίς να την έχει τραβηγμένη.

Θέλω να μη με ενοχλεί που μεγαλώνω, θέλω να βλέπω τους αριθμούς ν’ αλλάζουν πάνω στην τούρτα και να το διασκεδάζω, θέλω να βλέπω την τούρτα να διαφοροποιείται κάθε χρόνο, θέλω να μάθω να επιλέγω πιο απλά ρούχα, θέλω να εκτιμώ την κάθε μέρα λίγο παραπάνω σαν να είναι γενέθλια, θέλω να με νοιάζουν οι ευχές των ανθρώπων και να τις πιστεύω.

Θέλω τα δικά μου γενέθλια να φέρνουν χαρά στους ανθρώπους γύρω μου, θέλω να μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.

Θέλω τα δικά μου γενέθλια να είναι δικά μου.

Θέλω να χαίρομαι που μεγαλώνω.

Συντάκτης: Ιωάννα Μπογιατζή
Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Νάννου