Είναι τέλη Αυγούστου κι ανυπομονησία σου χτυπάει κόκκινο, έχει φτάσει στα ύψη. Κοιτάς συνέχεια το κινητό, περιμένεις εκείνο το πολυπόθητο μήνυμα που θα αποκαλύψει σε ποια περιοχή θα ξεκινήσεις κι επίσημα την εκπαιδευτική σου καριέρα και πορεία. Έρχεται το μήνυμα, τρέμει η καρδιά σου, δε θες να είσαι κάπου μακριά. Θεωρείς ότι είναι ακόμη νωρίς να αποχωριστείς τον τόπο σου, τη σιγουριά του, τους φίλους σου, είναι δύσκολο να βγεις από τη ζώνη άνεσής σου, το καταλαβαίνω.

Έλα που όμως το παίρνεις απόφαση, νοικιάζεις σπίτι, το επιπλώνεις όπως ονειρεύεσαι και ξεκινάς μια νέα ζωή, μια ζωή που βασίζεται στον εκπαιδευτικό θώκο, μια ζωή που θα συναναστρέφεσαι νέες ηλικίες, θα μαθαίνεις πράγματα, απόψεις, ιδέες -οι οποίες κάποιες φορές ίσως να φανούν αστείες- και πολλές φορές θα βάζεις τον εαυτό σου στη θέση τους, αναπολώντας κι εσύ τις ωραίες μαθητικές σου εμπειρίες. Όλα αυτά σε ωθούν να έχεις αγωνία, ίσως γιατί είναι κάτι πρωτόγνωρο και σχεδόν άγνωστο για σένα, αλλά με την πάροδο του χρόνου και μέρα με τη μέρα, καταλαβαίνεις πως δεν έχεις τίποτα να φοβάσαι και μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι ορισμένες καταστάσεις και γεγονότα. Φυσικά σε κατακλύζει η χαρά της ενασχόλησης με το αντικείμενο που ονειρευόσουν από παλιά και σ’ αρέσει. Γνωρίζεις ότι θα υπάρξουν δυσκολίες και σκαμπανεβάσματα, ίσως κι ένθερμες καταστάσεις, αλλά δε σε νοιάζει, ξέρεις ότι μπορείς να τα αντιμετωπίσεις. Ξεκινάς ένα ταξίδι διαφορετικό, που θα σου αποφέρει πολλά οφέλη, θα δοκιμάσει τον εαυτό σου, θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις πτυχές που δε φανταζόσουν καν ότι διέθετες και το μόνο σίγουρο είναι, ότι θα βρεις τη βελτιωμένη εκδοχή του εαυτού σου μέσα από όλο αυτό.

Είναι αναμενόμενο πως η χαρά συνδέεται και με τις καινοτόμες ιδέες που επιδιώκεις να φέρεις στην εκπαιδευτική διαδικασία, μαζί με τις συνθήκες μάθησης που ελπίζεις ν’ αλλάξεις έτσι ώστε να γίνει πιο εύκολα προσβάσιμη η παρεχόμενη γνώση. Φυσικά και στην αρχή θα διστάσεις να διαφοροποιήσεις τις μεθόδους διδασκαλίας σου, ώστε να προσαρμοστείς ευκολότερα, αλλά πίστεψέ με, οφείλεις να το δοκιμάσεις στην πορεία. Οι μαθητές αρέσκονται σε καθηγητές που δεν ακολουθούν αυτή τη στερεοτυπική εκπαιδευτική λούπα και προσπαθούν να τους δώσουν νέα ερεθίσματα, νέες επιρροές και προσφέρουν γνώση με έναν πιο σύγχρονο και κοντά στα ενδιαφέροντά τους.

Σαφώς, δε θα καταφέρεις να κερδίσεις την εύνοιά τους από την αρχή, άλλωστε είναι προτιμότερο να το κάνεις σταδιακά, ανακαλύπτοντας τις δικές σου δυνάμεις και προσωπικότητες, αλλά και τα χαρακτηριστικά των νέων μαθητών σου. Να έχεις υπόψη σου ότι δε θα είναι όλοι ίδιοι, μπορεί να μη μοιάζουν και σε τίποτα. Δικός σου στόχος είναι να βρεις έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας και μια κοινή μέθοδο, που θα βοηθάει όλους να μαθαίνουν με τον ίδιο τρόπο (λίγο δύσκολο αυτό, αλλά θα πρέπει να εντάξεις και τη διαφοροποιημένη διδασκαλία στο πλάνο σου). Δοκίμασε διαφορετικές μεθόδους και πρακτικές, διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης και διαφορετικούς τρόπους να παρέχεις τη γνώση στους μαθητές. Αυτή μπορεί να είναι μέσω εικόνων, μέσω βίντεο και οτιδήποτε άλλο θεωρείς ότι θα τους ωφελήσει.

Φτάνοντας την πρώτη μέρα στο σχολείο, τα συναισθήματά σου θα είναι ανάμικτα. Χαρά, λύπη, ενθουσιασμό, άγχος, δε θα ξέρεις τι να πρωτονιώσεις, ή καλύτερα τι νιώθεις. Είναι συναισθήματα που έρχονται όλα μαζί, σε διαφορετικές φάσεις της μέρας. Μη σε ανησυχεί, φεύγουν γρήγορα, ειδικά αν οι συνάδελφοί σου είναι ευγενικοί, βοηθητικοί και συνεργάσιμοι. Σιγά-σιγά καταλαβαίνεις πως εσύ πρέπει να είσαι ο συντονιστής της τάξης, ότι εσύ διαθέτεις τα χαρακτηριστικά για να δώσεις στους μαθητές τη δυνατότητα να δρουν αρμονικά και με σύνεση, προκειμένου να επιτυγχάνεται η εκπαιδευτική διαδικασία όπως επιθυμείς εσύ.

Προφανώς, δε χρειάζεται να αγχώνεσαι ή να ανησυχείς για κάτι. Έχε πίστη στις γνώσεις και τις δυνατότητές σου και πάντα να ενημερώνεσαι για τις νέες τεχνικές και πρακτικές που κυκλοφορούν. Ένας εκπαιδευτικός –κι όχι μόνο- , είναι λειτουργικός κι επίκαιρος σε βάθος χρόνου, όταν δε μένει στάσιμος κι εξελίσσεται. Διότι η κοινωνία εξελίσσεται και σε συνάρτηση μαζί της κι όλοι οι θεσμοί που τη διέπουν, όπως κι η εκπαίδευση. Η καινοτομία είναι εξίσου σημαντική με την πειθαρχία του καθηγητή. Μπαίνοντας σε έναν νέο κόσμο, έναν νέο χώρο της καθημερινότητας που θα συναναστρέφεσαι εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες και χαρακτήρες, θα αρχίσεις να αντιλαμβάνεσαι διαφορετικά την εκπαίδευση και τη διαδικασία της, τη θέση του καθηγητή, καθώς κι αυτή των μαθητών. Αποτελεί επομένως ένα ταξίδι αυτοβελτίωσης, αυτοεπίγνωσης, αυτοδοκιμασίας και συγχρόνως αυτοανάπτυξης του εσωτερικού κι εξωτερικού κόσμου. Μη φοβάσαι, μπες στα βαθιά, κολύμπα και κέρδισε. Αυτή είναι η συνταγή της επιτυχίας.

Συντάκτης: Βασίλης Γκιλιόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου