Αν αρχίσουμε να παρατηρούμε τους συναδέλφους στη δουλειά, θα δούμε διαφόρων ειδών χαρακτήρες και διαφόρων ειδών σχέσεις. Από τους χαρακτήρες ο πιο διαδεδομένος είναι αυτός που θα προσπαθήσει να σου μειώσει την προσωπικότητα και τον αυτοσεβασμό, προσπαθώντας καθημερινά να βρει κάτι μεμπτό. Βρίσκεται εκεί στη γωνία για να επωφεληθεί από κάθε λάθος σου ικανοποιώντας αυτή του τη λαχτάρα για επίδειξη δύναμης.

Δίνοντας έτσι νόημα στη μη ολοκληρωμένη ζωή του, στην οποία πιθανότατα δεν έχει κάποια άλλα ενδιαφέροντα. Σεβόμενος τον εαυτό σου πρώτ’ απ’ όλα, δε θα έρθεις σε έντονη αντιπαράθεση μαζί του, μιας και η αντιμετώπιση αυτής της προκλητικότητας με χαμόγελο είναι σίγουρο ότι θα τον βάλει να αναρωτηθεί τι συμβαίνει μένοντας με μια ανικανοποίητη ευχαρίστηση. Έχουμε βέβαια και χαρακτήρες που δεν περιμένουν το λάθος σου, απλώς φροντίζουν να μην ξανασυμβεί δίνοντάς σου κατευθύνσεις με πολύ ωραίο τρόπο.

Επαινώντας το κάθε σου προτέρημα, προσπαθώντας να σου τονίσουν το πόσο καλός είσαι, βάζοντάς σε με αυτό τον τρόπο σε μια συνεχή προσπάθεια. Βέβαια όσο ωραίο κι αν είναι να ακούς επαίνους, δεν περιμένεις ούτε από τους μεν ούτε από τους δε σχόλια για να καταλάβεις αν είσαι καλός ή όχι στη δουλειά σου, το ξέρεις ήδη μέσα σου στο τέλος κάθε ημέρας. Η ουσία σ’ όλο αυτό είναι να είσαι εσύ ευχαριστημένος και μετά οι άλλοι, ή και καθόλου άλλοι καμιά φορά.

Βέβαια οι διάφοροι χαρακτήρες δημιουργούν και διάφορα είδη σχέσεων. Αν μείνουμε στις συνηθέστερες που συναντάμε θα έχουμε σχέσεις τυπικές, αδιάφορες οι οποίες περιορίζονται στο καλημέρα, στο καλησπέρα και σε ό, τι έχει σχέση με το τυπικό κομμάτι της εργασίας και περιορίζεται μόνο εκεί. Έχουμε τις σχέσεις συμπάθειας που εκτός από τα τυπικά έχουμε και μια άνεση συζήτησης και για θέματα εκτός δουλειάς. Με την πάροδο του χρόνου φτάνει στο επίπεδο της «φιλικής σχέσης», όπου μπορείς να πας για ένα καφέ έξω και να συζητήσεις και πιο προσωπικά θέματα. Στην πορεία βέβαια αυτή η σχέση μπορεί όμως να οδηγήσει σε μια μονόπλευρη οικειότητα, που αν παρερμηνευτεί θα σε κάνει να νιώσεις πολύ άβολα και να προκαλέσει σύγχυση και αμηχανία ειδικά όταν τα άτομα είναι του αντίθετου φύλου από εσένα.

Τελικό δε αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές αυτής της παρορμητικότητας είναι να μετατραπεί η σχέση αυτή σε τυπική. Αν και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει φιλία μεταξύ δυο ανθρώπων του αντιθέτου φύλου, απλά πρέπει να είναι συνειδητοποιημένοι βάζοντας κάπου γραμμές και οι δυο. Πηγαίνοντας τώρα στις αισθημαιτκές σχέσεις και όπου θα εμμείνουμε και λίγο παραπάνω, θα δούμε άτομα που αποπνέουν αυτή την φλερταδόρικη διάθεση και σε ωθούν στο να θες να τα γνωρίσεις καλύτερα με απώτερο σκοπό την κάθ’ αυτού σύναψη σχέσης. Σου κάνουν δηλαδή αυτό το «κλικ». Βέβαια όταν αυτή η έλξη είναι αμοιβαία θα δεις βλέμματα να σπινθηρίζουν κοιτάζοντας ο ένας τον άλλο με νόημα, θα δεις να πέφτουν τυχαία αγγίγματα, θα δεις στη συνέχεια να έρχονται πιο κοντά ο ένας στον άλλο, με αμφότερα αστεία και πονηρά γελάκια. Γενικά υπάρχει μια ελαφρότητα στην ατμόσφαιρα κατά τη συνάντηση αυτών των δύο.

Τι γίνεται όμως όταν στο δια ταύτα κανείς δεν κάνει την πρώτη κίνηση για το κάτι παραπάνω.  Σ’ αυτό το σημείο λοιπόν αναλαμβάνει ο από μηχανής κολλητός και συνάδελφος, ο οποίος στο ρόλο μιας σύγχρονης «προξενήτρας» εξηγεί τις προθέσεις του φίλου του, φέρνοντας τελικά σε πέρας την αποστολή, καταφέρνοντας με έξυπνο τρόπο να πάρει το τηλέφωνο για το κολλητάρι του. Από εκεί λοιπόν και πέρα είναι στο χέρι τους να δείξουν πλέον τα αισθήματά τους η μια για τον άλλο χωρίς την πιθανότητα παρεξήγησης, έχοντας το χρόνο πλέον όλο δικό τους για την περαιτέρω γνωριμία τους.

Η συνέχεια βέβαια πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή, ειδικά όταν βρίσκονται στην εργασία τους. Μιας και κάθε διαχυτικότητα στο χώρο αυτό, οδηγεί σε αδιάκριτα βλέμματα και κουτσομπολιά. Το σίγουρο πάντως είναι πως στη δουλειά πολλές σχέσεις μπορείς να βρεις. Αλλά πώς να το κάνουμε, μερικές έχουν μια παραπάνω γλύκα!

 

Συντάκτης: Νίκος Αδαμόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου