dav

Είναι γνωστό πως η Θεσσαλονίκη έχει πολλά σημεία ιστορικά κι εμβληματικά. Ένα απ’ αυτά είναι η Αγορά Μοδιάνο, μια μοναδική, κλειστή αγορά, η οποία ετοιμάζεται να κάνει επανεκκίνηση σε λίγες μέρες μ’ ένα σύγχρονο προφίλ, ενώνοντας το χθες με το σήμερα. Σ’ αυτό το γαστρονομικό σταυροδρόμι θα ξεδιπλωθεί το παρελθόν της πόλης κάνοντας την καρδιά της να χτυπά ακόμη πιο δυνατά. Ένα μοναδικό ταξίδι γεύσεων σ’ ένα μέρος εμβληματικό, γεμάτο ιστορικές μνήμες και πολλά υποσχόμενο που θ’ αλλάξει τα δεδομένα του γευστικού χάρτη της Θεσσαλονίκης.

Η ιστορία της αγοράς Μοδιάνο ξεκινάει από ένα ταξίδι πίσω στο 1922, που ξεκίνησε η κατασκευή του, από τον σχεδιαστή του κι αρχιτέκτονα Γουίλιαμ Τζ. Ολιφαντ και τον μηχανικό και κύριο επικεφαλής του έργου Ελί Μοδιάνο που ήταν κι εμπνευστής του έργου. Τα καλαίσθητα και γεμάτα γόητρο εγκαίνια έγιναν το 1930 σε μια μεγάλη γιορτή, ακριβώς όπως τους άρμοζε, αρχοντικά, ακολουθώντας το τυπικό, χαβιάρι και σαμπάνια απαραιτήτως για να χαρίζουν χαμόγελο στους εκλεκτούς προσκεκλημένους. Άλλωστε, αυτή η αγορά δεν έμοιαζε με καμιά για τα δεδομένα της εποχής.

Αξίζει να σημειωθεί πως χτίστηκε μέσα στην περιοχή της πόλης που είχε καταστραφεί ολοσχερώς από την πυρκαγιά του 1917. Η Αγορά δημιουργήθηκε εκεί όπου προηγουμένως βρισκόταν η συναγωγή Talmud Torah κι εκεί όπου το σχέδιο του αρχιτέκτονα-αρχαιολόγου Ernest Hebrard προέβλεπε την ανάπτυξη των παζαριών. Ο τίτλος της Αγοράς στα σχέδια, στη γαλλική γλώσσα, ήταν “Bazar Central Salonique”.

Η αγορά, έμπνευση του Έλι Μοδιάνο, μετατράπηκε αμέσως στο πιο κεντρικό σημείο συνάντησης της πόλης. Η πολυτέλεια στον τομέα της αγοραπωλησίας υπήρξε κάτι πρωτοπόρο κι εξίσου τολμηρό για την εποχή. Ο ίδιος κατάφερε να μυήσει τη Θεσσαλονίκη στη φιλοσοφία των εξεζητημένων προϊόντων. Ήταν, η πρώτη παραδοσιακή αγορά τροφίμων και μια από τις μεγαλύτερες κλειστές αγορές στη Θεσσαλονίκη, συνυφασμένη πάντα με την ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας. Από την αρχή διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στη ζωή και στη λειτουργία του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, μάλιστα στέγαζε τα καλύτερα προϊόντα κι αποτελούσε ένα σημαντικό εμπορικό σημείο της πόλης με αριστοκρατικό ως επί τον πλειστόν αγοραστικό κοινό.

Το ιστορικό της ταξίδι συνεχίζεται και το 1983 η Αγορά Μοδιάνο χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο κτίριο από το ΥΠΕΧΩΔΕ, το 1995 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, αποτελώντας χαρακτηριστικό δείγμα κτιρίων Αγοράς με στοά. Μέσα στα επόμενα χρόνια η εικόνα της Αγοράς αρχίζει σιγά σιγά ν’ αλλάζει, καθώς τα περισσότερα από τα 144 καταστήματά της κλείνουν σταδιακά. Αν κι η εικόνα της Αγοράς διατηρεί τις αναμνήσεις των παλαιότερων εποχών, απέχει πολύ από την αρχική της αίγλη, με το οριστικό της κλείσιμο να έρχεται το 2016. Τον Ιούλιο του 2017 η Αγορά Μοδιάνο περνάει επίσημα στα χέρια του Ομίλου εταιρειών Fais, με την υπογραφή της σύμβασης από το ΤΑΙΠΕΔ. Έτσι, φτάνουμε στο 2021 και στο παρόν της Αγοράς Μοδιάνο, που γίνεται μέσα από την αναδιαμόρφωση κι αναπαλαίωσή της, ένα Food Market concept νέας γενιάς!

Πρόκειται για έναν κόσμο μυθικό, όπως λένε οι παλαιότεροι, ένα όνειρο στην ατμόσφαιρα της πασίγνωστης, πολυσύχναστης κεντρικής αγοράς τροφίμων, που ο έντονος χαρακτήρας της είχε ισχυρό εμπορικό αντίκτυπο σ’ όλη τη γύρω περιοχή. Ένας γοητευτικός, ζωντανός μικρόκοσμος, ένας καταιγισμός χρωμάτων με πλούσια εμπορεύματα τοποθετημένα κι οργανωμένα σε τάξη, με μοναδική μαεστρία. Ένα περιβάλλον με μυρωδιές ανάκατες αρμονικά δεμένες, που σε μάγευαν. Ένας παράδεισος γεύσεων, μια έκρηξη όλων των ανθρώπινων αισθήσεων στα καταστήματα, τα οποία με τον σπάνιο χαρακτήρα τους διένυσαν μια ζωή ολόκληρη συντροφιά με τους ιδιοκτήτες τους, σε μια εμπορική περίοδο που μοιάζει ν’ ανήκει σ’ άλλες εποχές.

Σήμερα έρχεται αυτός ο κόσμος, ο μαγικός, που φιλοξενήθηκε για πολλά χρόνια σ’ ένα από τα ωραιότερα κτίρια της πόλης, να κάνει τη δική του επανέναρξη κι επανάσταση στον κόσμο των τροφίμων αλλάζοντας έτσι σελίδα στην ενδιαφέρουσα και πλούσια διαδρομή του. Ένας πραγματικός παράδεισος για τους λάτρεις του φαγητού, μiα πολυπολιτισμική αγορά, που στεγάζει υψηλής ποιότητας τρόφιμα και συγκεντρώνει μοναδικές γεύσεις και προϊόντα από όλο τον κόσμο: από είδη πρώτης ανάγκης, πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα κι από τοπικά ελληνικά προϊόντα, delicatessen, προϊόντα fair trade και παραδοσιακά προϊόντα από διάφορες χώρες του κόσμου, γλυκά, μπαχαρικά, έτοιμες λιχουδιές, μέχρι  streetfood, καφέ, τσάι, ποτά και cocktail σε 75 ισόγεια καταστήματα 7, 8, και 10 τετραγωνικών μέτρων, είτε σε κάποιες περιπτώσεις ενωμένα χωρίς να ξεπερνούν τα 20 τετραγωνικά. Στον εξώστη θα υπάρχουν μαγαζιά για φαγητό, καφέ ή πότο για όλες τις ώρες της ημέρας. Ο ορισμός του γαστρονομικού παράδεισου που αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο σύγχρονη σκεπαστή αγορά, μαζί με έναν χώρο κοινωνικής συγκέντρωσης επικοινωνίας και πολιτιστικών δράσεων.

Στην τελική ευθεία πριν τα επίσημα εγκαίνιά της κι αναπλασμένη εντυπωσιακά, χωρίς να ζηλεύει τίποτα από τα υπερσύγχρονα κτίρια θέτει και πάλι τη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο των εξελίξεων, αναδεικνύοντάς την ως μια πόλη-ορόσημο των Βαλκανίων κι όχι μόνο. Μάλιστα, όπως δηλώνουν και οι εκπρόσωποι του ομίλου Fais, που έχει αναλάβει το έργο «πρόκειται για κάτι παραπάνω από μια απλή αγορά, πρόκειται για μια κοινωνική και γαστρονομική εμπειρία». Αξίζει να τονιστεί κι η κοινωνική πρωτοβουλία που συγκινεί πραγματικά δείχνοντας τον δρόμο για ένα κόσμο αλληλέγγυο, καθώς θα εγκαινιαστεί το δεύτερο κατά σειρά κατάστημα “Wise Greece” στη Μοδιάνο, ένα Παντοπωλείο ελληνικών προϊόντων από 100 μικρούς παραγωγούς της χώρας μας για καλό σκοπό, με τρόφιμα πρώτης ανάγκης κυρίως οικογένειες, παιδιά, ΑΜΕΑ κι ηλικιωμένους.

Το ιστορικό τοπόσημο της πόλης, συνυφασμένο με την ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, η αγορά Μοδιάνο, ετοιμάζεται να λειτουργήσει και πάλι ως ένα στολίδι της πόλης, ως το κατ’ εξοχήν σημείο αναφοράς της. Η καινούργια ιστορία της αγοράς Μοδιάνο γράφεται εκ νέου και μάλιστα με χρυσά γράμματα, εγκαινιάζοντας μια εποχή που ενώνει το παλιό με το νέο, το παρόν με το παρελθόν και την ιστορία, όχι μόνο της αγοράς, αλλά κι ολόκληρης της πόλης.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαριάννα Χατζή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου