

Ξέρεις, εκείνη τη στιγμή που κάθεσαι μπροστά στη θάλασσα, ακούς τα κύματα να σκάνε απαλά, μυρίζεις την αλμύρα και νιώθεις κάτι μέσα σου να μαλακώνει, να ησυχάζει, να ηρεμεί; Δεν είναι απλώς φαντασία. Δεν είναι απλώς διακοπές. Είναι επιστήμη. Κι αυτή η επιστήμη έχει και όνομα: λέγεται θεωρία του Blue Mind και το TikTok την έχει αναδείξει σε τάση παγκοσμίως.
@laurennsmart look it up friends💙#bluemindtheory #bluemind #surf #cornwall #falmouth ♬ original sound – jess
Η θεωρία αυτή δεν είναι καινούργια, αλλά ξαφνικά βλέπεις εκατομμύρια χρήστες να ανεβάζουν βίντεο με τίτλους τύπου «Blue Mind reset», «Εδώ νιώθω καλά», «Ο εγκέφαλός μου χρειάζεται αυτό», και το background να είναι πάντα το ίδιο: θάλασσα. Καταγάλανα νερά, ήσυχα κύματα, drone πλάνα από παραλίες, κάποιος που απλώς κάθεται με ένα βιβλίο στην αμμουδιά. Κι εσύ κοιτάς. Και νιώθεις ήδη λίγο καλύτερα.
Η θεωρία του Blue Mind βασίζεται σε μελέτες οι οποίες υποστηρίζουν ότι ο εγκέφαλός του ανθρώπου περνά σε μια ιδιαίτερη κατάσταση ηρεμίας όταν βρίσκεται κοντά στο νερό, ειδικά όταν αυτό είναι φυσικό, όπως η θάλασσα, οι λίμνες ή τα ποτάμια. Πρόκειται για μια ήπια αλλά ουσιαστική μορφή διαλογισμού, που ενεργοποιείται σχεδόν αυτόματα: η καρδιά επιβραδύνει, η αναπνοή γίνεται πιο σταθερή, η κορτιζόλη (η ορμόνη του στρες) μειώνεται και ενεργοποιούνται περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με δημιουργικότητα, ενσυναίσθηση και καθαρή σκέψη.
@luxurytraveladdict Have you ever heard of the Blue Mind Theory? It definitely explains why we are always so happy when we are by the water. No it’s official, we will definitely be booking more trips, with the excuse that it’s good for our health. 🌏🌊✨🏝️ #travel #islandlife #bluemind #bluemindtheory #heavenonearth #wellbeing #mentalhealthmatters #health ♬ original sound – LuxuryTravelAddict 💕🌎
Το TikTok λοιπόν δεν κάνει τίποτα άλλο από το να βάζει αυτή τη θεωρία σε εφαρμογή, και να την καταστήσει άλλο ένα viral trend το οποίο όμως μπορεί να σε βοηθήσει. Κάθε βίντεο που δείχνει κάποιον να κάθεται ακίνητος μπροστά στη θάλασσα, να βγάζει τα παπούτσια του και να βουτά τα πόδια στην άμμο, να κολυμπάει σιωπηλά ή απλώς να περπατάει κατά μήκος της παραλίας, είναι μια έμμεση πρόσκληση, σαν να σε προκαλεί να το κάνεις και εσύ, να πας εκεί σε ένα τέτοιο μέρος δίπλα στο κύμα να μείνεις για λίγο με το νερό. Και βλέπεις, από την αρχική σου σελίδα όσο σκρολάρεις, τον κόσμο να πείθεται και να έχει αποκτήσει απήχηση και αυτή η τάση.
Αν έχεις δει αυτά τα βίντεο και αναρωτήθηκες γιατί σου προκαλούν τόσο έντονα την ανάγκη να φύγεις από την πόλη, να πάρεις άδεια, να κλείσεις ένα ξενοδοχείο κάπου δίπλα στο κύμα, δεν είσαι μόνος. Ο εγκέφαλός σου το ζητάει. Η ψυχολογία του Blue Mind λειτουργεί σχεδόν σαν αφύπνιση, όπως φαίνεται σε έναν κόσμο όπου ο θόρυβος, η ταχύτητα και η υπερφόρτωση πληροφοριών είναι καθημερινή πραγματικότητα.
@itskatiesanders realest theory there is. #bluemindtheory #bluemind #oceanside #beachday #beachaesthetic #fyp #foryou #microinfluencer #viral ♬ original sound – ✧*. ୨୧˚
Δεν είναι τυχαίο που τόσος κόσμος βρίσκει στον ήχο του νερού ως ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία για να αποκοιμηθεί, ή γιατί όλο και περισσότεροι έχουν για φόντο ήχους βροχής, κυμάτων ή ενός ποταμιού που κυλάει. Η θάλασσα δεν είναι απλώς τοπίο, είναι σαν ψυχοθεραπεία χωρίς λόγια, δεν χρειάζεται να της μιλήσεις, αλλά είναι εκεί και σε επαναφέρει.
Στο TikTok, ο όρος #BlueMind έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές. Ο κόσμος αναζητά πια όχι απλώς όμορφες εικόνες, αλλά καταστάσεις που θεραπεύουν. Κι αν παρατηρήσεις, πολλά από αυτά τα βίντεο δεν έχουν μουσική ή φίλτρα, είναι όσο πιο απλά γίνεται, ένα κινητό στραμμένο προς το νερό, ακόμη και ένα πρόσωπο ή μια πλάτη, σε σιγή, γιατί αυτό αρκεί.
@will.lamb.1 Blue Mind Theory- the meditative state you enter when surrounded by a body of water #bluemindtheory #oceanlife #wellness #ocean #foryou #viral ♬ Following the Sun – SUPER-Hi & NEEKA
Από εκεί ξεκινά η επιθυμία που νιώθεις να αρχίσεις να ψάχνεις δωμάτια κοντά στη θάλασσα, δεν είναι μία απλή καλοκαιρινή απόδραση, αντίθετα είναι ανάγκη, ίσως, μια ανάγκη για αποσυμπίεση, για καθαρό αέρα. Δε χρειάζεσαι πέντε αστέρια, χρειάζεσαι μόνο μία θέα στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας, ένα άνοιγμα προς το μπλε της θάλασσας, να βγαίνεις στο μπαλκόνι και να μη βλέπεις πολυκατοικίες, να πίνεις τον καφέ ή το ποτό σου με τα πόδια γυμνά στην άμμο και να ακούς μόνο τον ήχο των γαλάζιων νερών.
Η θεωρία του Blue Mind δε σου ζητάει να αλλάξεις τη ζωή σου, δεν είναι διαλογισμός, δεν είναι τεχνική, δεν έχει οδηγίες, είναι μία υπενθύμιση. Ότι έχεις έναν τρόπο να επιστρέψεις σε μια πιο καθαρή, πιο ήσυχη εκδοχή του εαυτού σου και αυτός ο τρόπος λέγεται νερό, είτε πρόκειται για θάλασσα, είτε για λίμνη, είτε απλώς για μια βόλτα δίπλα σε ποτάμι, κάτι μέσα σου σού λέει να πλησιάσεις.
Κι όταν το TikTok, αυτός ο καταιγιστικός, αντιφατικός κόσμος εικόνων και τάσεων, στέκεται ξαφνικά μπροστά στη σιωπή της θάλασσας και υποκλίνεται, τότε κάτι αληθινό έχει αναγνωριστεί, δεν είναι απλώς μόδα, είναι επιστροφή και ένστικτο. Γι’ αυτό, ναι, είναι απολύτως λογικό να θες να πας σε εκείνο το ξενοδοχείο που βρήκες με θέα το απέραντο μπλε, όχι γιατί χρειάζεσαι διακοπές, αλλά γιατί χρειάζεσαι ηρεμία, όχι μόνο γιατί σε επηρέασε ένα βίντεο, αλλά γιατί το σώμα και το μυαλό σου θυμήθηκαν τι τους κάνει καλό.
Αλλά η δύναμη του νερού δε βρίσκεται μόνο στα πλάνα των Social media ούτε μόνο στις καλοκαιρινές διακοπές. Είναι κάτι πιο υπαρξιακό. Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι άνθρωποι αποτελούμαστε σωματικά και οργανικά κυρίως από νερό, δε ζούμε χωρίς νερό και ηρεμούμε από μωρά με τον ήχο του νερού, αποφορτιζόμαστε με την εικόνα, ενός γαλάζιου ωκεανού. Δεν είναι υπερβολή να παραδεχτείς ότι κάθε φορά που αντικρίζεις τη θάλασσα, θυμάσαι κάτι έντονο και βαθύ που δεν εξηγείται με λέξεις.
Κι έτσι εξηγείται γιατί ένα πλάνο με κύματα μπορεί να σε κάνει να δακρύσεις και μια ήσυχη βόλτα στο λιμάνι μπορεί να σε ηρεμήσει να σε γαληνέψει, γιατί όταν το σώμα σου είναι σε ένταση, το μυαλό σου ψάχνει μια εικόνα έναν ήχο να το ηρεμήσει, αλώστε το σώμα γνωρίζει πριν από σένα τι χρειάζεται. Η θεωρία του Blue Mind είναι το πιο γλυκό επιχείρημα για να φύγεις, έστω και για λίγο, για να πας εκεί που το μυαλό σου γίνεται νερό, δίπλα στο μπλε της θάλασσας και να μείνεις λίγο ακίνητος, για να ακούσεις, να ξεκουραστείς, να γυρίσεις αλλιώς με γεμάτες μπαταρίες.