Ο Σεπτέμβριος, παραδοσιακά, είναι ο μήνας της νέας αρχής, των επαγγελματικών ξεκινημάτων, κάτι σαν τον διαμεσολαβητή ανάμεσα στο καλοκαίρι και το φθινόπωρο και κάπως πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή για να περάσεις από τις πιο χαλαρές στιγμές στην απόλυτη ρουτίνα. Εκτός όμως από την επιστροφή στη δουλειά, υπάρχει γι’ αρκετούς κι η επιστροφή στα έδρανα για την εξεταστική, αυτήν την όχι και τόσο ευχάριστη διαδικασία. Κι επειδή δε λέει να πάει κι άλλη εξεταστική για βρούβες, παρακάτω θα βρεις βήματα τα οποία καλό είναι να μην ακολουθήσεις για να βγεις όσο πιο αλώβητος γίνεται από τη διαδικασία, αλλά να περάσεις και κάνα μάθημα.

 

1. Μην ξεκινήσεις διάβασμα επειδή αγχώθηκαν

Όσο κι αν ακούγεται κλασική και γραφική ατάκα, ο πρώτος κακός σύμβουλος που θα σε κάνει να τα δεις όλα ως ένα τεράστιο βουνό, είναι το στρες. Αντί λοιπόν να ξεκινήσεις μέσα στον πανικό και νιώθοντας ότι πιέζεσαι, σκέψου να δημιουργήσεις ένα σωστό πλάνο διαβάσματος το οποίο καλύπτει όλα όσα πρέπει να ξέρεις και προσπάθησε να το ακολουθήσεις.

 

2. Μην κάνεις εκατοστάρια

Εάν νιώσεις πως κουράστηκες στη διάρκεια της μελέτης σου, σταμάτα. Δεν έχει νόημα να πακτωθείς σε ένα γραφείο, αν αυτά που διαβάζεις δεν τα συγκρατείς. Αντίθετα, προσπάθησε να χαλαρώσεις ακούγοντας μουσική, βγαίνοντας για μια μικρή βόλτα, κάνοντας γυμναστική και φυσικά μην ξεχνάς να τρως σωστό και ποιοτικό φαγητό.

 

3. Μην ξενυχτάς

Μην πέσεις στη γνωστή παγίδα να μείνεις ξύπνιος όλη τη νύχτα γιατί διαβάζεις καλύτερα. Όσο κι αν πιστεύεις ότι λειτουργεί, δε θα είναι και πολύ βοηθητικό, μιας που ο εγκέφαλος έχει ανάγκη από ξεκούραση για να αποθηκεύσει τις πληροφορίες που έμαθες κι ο βραδινός ύπνος δεν αναπληρώνεται. Αντί λοιπόν να ξενυχτήσεις, διάβασε σωστά στη διάρκεια της ημέρας κάνοντας πρόγραμμα κι έλεγξε τις σημειώσεις σου λίγο πριν κοιμηθείς.

 

4. Μην παίρνεις σημειώσεις και βιβλία στις διακοπές

Άλλη μια συνήθεια που συνήθως αποδεικνύεται λανθασμένη είναι το να φύγεις διακοπές αγκαζέ με τα βιβλία και τις σημειώσεις, ενίοτε και να τα παίρνεις μαζί σου στην παραλία. Αν λοιπόν έχεις σκοπό να φύγεις για λίγες μέρες, τώρα στον απόηχο του καλοκαιριού, δεν έχει νόημα απλώς να φορτώσεις τη βαλίτσα με λίγο βάρος ακόμα και τον εαυτό σου με πολύ άγχος ή και πίεση για να διαβάσεις. Αφού πήγες, πέρνα καλά.

 

5. Μη θεωρήσεις πως θυμάσαι το μάθημα από την προηγούμενη εξεταστική

Σίγουρα θα υπάρχουν γνώσεις τις οποίες θα έχεις κρατήσει από την προηγούμενη φορά που διάβασες το μάθημα, όμως μην πέσεις στην παγίδα πως θυμάσαι τα πάντα κι αφήσεις το διάβασμα για τελευταία στιγμή- αυτό δε βοήθησε ποτέ κανέναν!

 

6. Μην κάνεις 5λεπτα διαλείμματα μισής ώρας

Νιώθεις πως κουράστηκες, κάνεις ένα διάλειμμα για 5 λεπτά και ξαφνικά βρίσκεσαι δύο ώρες να χαζεύεις στο κινητό. Κάπως έτσι αποσυντονίζεσαι, κλείνεις το βιβλίο και προτιμάς να συνεχίσεις με το κινητό. Για να αποφύγεις αυτές τις παγίδες, μπορείς να χρονομετρείς τα διαλείμματά σου κι όσο γίνεται να τηρείς το χρονικό πλαίσιο. Έτσι και θα διαβάσεις σωστά και θα σταματάς όποτε χρειάζεται.

 

7. Μη διαβάζεις στο κρεβάτι 

Κάποια σημεία του σπιτιού όπως το κρεβάτι είναι καλό να αποφεύγονται για τη μελέτη σου, διότι και σε αποσυντονίζουν και η φύση τους είναι τέτοια που δε σε συμφέρει να ταυτιστούν με το διάβασμα, γιατί μετά είναι λες και δεν έχεις αφήσει καμία γωνιά του σπιτιού για ξεκούραση. Τρώγε στο τραπέζι, διάβαζε στο γραφείο, κοιμήσου στο κρεβάτι.

 

8. Μακριά οι αρνητικές σκέψεις

Μην βάλεις ποτέ το μυαλό σου -ακόμη κι αν κάποιο σημείο της ύλης σε δυσκολεύει ή δεν το θυμάσαι τόσο καλά- να σκεφτεί αρνητικά. Θεωρίες του τύπου «πάλι θα κοπώ», «πτυχίο ποτέ», καλό είναι να αποφεύγονται αυστηρά για τη δική σου ηρεμία και σωστή μελέτη.

 

9. Μην ξεχνάς να μοιράζεις τον χρόνο σωστά σε κάθε κεφάλαιο

Last but not least, να έχεις στο μυαλό σου πως είναι πολύ σημαντικό να προγραμματίζεις σωστά τον χρόνο σου σε κάθε κεφάλαιο προς μελέτη, ώστε να μην πιεστείς και φυσικά να ξεκινήσεις από τα πιο δύσκολα κεφάλαια για να φτάσεις στα πιο εύκολα. Έτσι θα μοιράσεις σωστά τον χρόνο σου και θα καταφέρεις να έχεις ένα διάβασμα ποιοτικό κι αποδοτικό.

Να θυμάσαι πως μια εξεταστική δε θα κρίνει το ποιος είσαι και τι αξίζεις· άλλωστε η αποτυχία όπως κι η επιτυχία είναι μέσα στη ζωή. Όπως επίσης, κανείς δεν καθορίστηκε από ένα 4 για το πόσο καλός φοιτητής είναι ή δεν είναι.

Συντάκτης: Μαριάννα Χατζή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου