Ο άνθρωπος απαρχής της εμφάνισής του πάνω στον πλανήτη έχει επιδείξει μια εξελικτική πορεία, μέσω των διαρκών αλλαγών που κλήθηκε ν’ αντιμετωπίσει, πρωτίστως για να καλύψει τη βασική του ανάγκη· αυτήν της επιβίωσης. Φτάνοντας μέσω αυτής της πορείας, ανά τους αιώνες, στο σήμερα, παρατηρούμε ότι σταθερό σημείο αναφοράς ήταν πάντα οι αλλαγές. Αλλαγές στον τρόπο εύρεσης τροφής, αλλαγές σχετικές με την επιλογή στέγης, αλλαγές στις τάσεις της μόδας, στις συσκευές σε όλο και πιο «έξυπνες» και γενικότερα αλλαγές σχετικές με τις υλικές ανάγκες κατά κύριο λόγο.

Όμως, αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη ο άνθρωπος, πέρα από την εξυπηρέτηση των παραπάνω, είναι κι η ικανοποίηση των συναισθηματικών αναγκών του, όπως η πρόοδος, η κοινωνικοποίηση, η αγάπη κι η πληρότητα. Κι ο μόνος τρόπος για να το επιτύχει αυτό είναι εφαρμόζοντας αλλαγές στις διάφορες πτυχές του εσωτερικού του κόσμου, με γνώμονα τη βελτίωση.

Να σημειωθεί ασφαλώς ότι οι παραπάνω αλλαγές οφείλουν να έχουν σαν κέντρο τους πρωτίστως εμάς -κι όχι τους άλλους.  Και για να συμβεί αυτό χρειάζεται ν’ αποκτήσουμε όσο το δυνατόν πιο βαθιά επίγνωση του εαυτού μας, να «χτίσουμε» την αυτοσυναίσθησή μας, να παλέψουμε για την κατανόηση του είναι μας και ν’ αποκτήσουμε αυτό για το οποίο μίλησαν οι αρχαίοι φιλόσοφοι · το «γνώθι σαυτόν». Χρειάζεται ακόμα ν’ ανακαλύψουμε την ταυτότητά μας, τις αρχές και τις αξίες που μας διέπουν και γενικά να κάνουμε μια ουσιαστική κι ειλικρινή ενδοσκόπηση, με σκοπό να δούμε τις ικανότητες και τις αδυναμίες μας. Άπαξ και γνωρίσουμε αληθινά τον εαυτό μας, είναι πολύ πιο εύκολο στη συνέχεια ν’ αλλάξουμε οτιδήποτε.

 

 

Αρχικά, είναι βαρύνουσας σημασίας το να προσδιορίσουμε τι δεν είναι αρεστό κι ωφέλιμο για εμάς και να προβούμε στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις που απαιτούνται για να μας οδηγήσουν προς την πρόοδο και προς τον όποιο στόχο μας. Ό άνθρωπος που ξέρει τον εαυτό του αποκτά ισχυρότερο χαρακτήρα και προσωπικότητα, αφού γνωρίζει τα προτερήματά του, τα σμιλεύει και τα διορθώνει αν χρειάζεται, ενώ ταυτόχρονα και διαπιστώνοντας τα ελαττώματά του, μειώνει τον εγωισμό του -κι έτσι προφυλάσσεται από τυχόν παρορμητικές κι απερίσκεπτες ενέργειες- και γίνεται πιο συνετός.

Το «γνώθι σαυτόν» συνδυαστικά με τις  συνεχείς αλλαγές -με κατεύθυνση προς τη βελτίωση μας- μας βοηθάει σε διάφορους τομείς της ζωής μας. Παραδείγματος χάριν, στην επαγγελματική μας πορεία, αφού ευκολότερα θα θέσουμε τα όριά μας, θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας αλλά και θα προσπαθήσουμε να εξελιχθούμε και να βελτιωθούμε σε όσα θεωρούμε ότι δεν είναι το δυνατό μας σημείο. Επίσης, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, για τις οποίες επιθυμούμε να είναι ουσιαστικές και ποιοτικές, χρειάζεται να προσαρμοζόμαστε, να συμβιβαζόμαστε κατά περίπτωση, να ορίζουμε τις κόκκινες γραμμές μας και να δεχόμαστε την ωφέλιμη κριτική κι όλα αυτά μπορούν να συμβούν ευκολότερα όταν γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας.

Είναι άξιο αναφοράς επίσης ότι αλλάζοντας και βελτιώνοντας τον εαυτό μας συνεχώς, πέρα από το προσωπικό μας όφελος, πιθανόν να εμπνεύσουμε κι άλλους ανθρώπους γύρω μας ν’ αλλάξουν κι αυτοί με τη σειρά τους να εμπνεύσουν άλλους. Αυτό είναι και το υπέροχο με τη συνεχή αλλαγή, ότι οδηγούμε την ανθρωπότητα σ’ ένα καλύτερο κι ομορφότερο αύριο. Μάλιστα, αυτό που πρέπει να έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας είναι ότι, οτιδήποτε μένει στάσιμο είναι καταδικασμένο σ’ έναν αργό θάνατο κι αν όχι σωματικά σίγουρα πνευματικά. Η μόνη λύση έναντι αυτού του θανάτου λοιπόν είναι η διαρκής αλλαγή!

 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαρία Παναγή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου