%cf%84%cf%85%cf%85%cf%844

Σε όλες τις διαπροσωπικές σχέσεις οι άνθρωποι μπορεί να έλκονται από δύσκολες προκλήσεις που αυτές προσφέρουν. Στο πλαίσιο της συντροφικότητας, πολλοί είναι εκείνοι που ερωτεύονται άτομα που είναι δύσκολο να συνδεθούν ή δεν το κάνουν ξεκάθαρα. Οφείλεται στο γεγονός ότι η ίδια η επιδίωξη μπορεί να είναι συναρπαστική κι η τελική επιτυχία να τους προσδίδει μεγαλύτερη ανταμοιβή λόγω της προσπάθειας και της επιμονής που απαιτείται; Ή οφείλεται σε άλλους παράγοντες;

Πάμε λοιπόν να δούμε πιθανές εξηγήσεις.

Αίσθηση ολοκλήρωσης: Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν το συναίσθημα της ολοκλήρωσης που προέρχεται από την υπέρβαση μιας δύσκολης πρόκλησης και συγκεκριμένα, το να αντιμετωπίσουν μια σκληρή διαφωνία ή να περάσουν μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονική περίοδο με τον σύντροφό τους.

Κοινές εμπειρίες: Το να περάσουν οι σύντροφοι μια δύσκολη εμπειρία μαζί, μπορεί να δημιουργήσει ένα ισχυρό δεσμό μεταξύ τους. Το να είναι σε μια δύσκολη στιγμή ο ένας για τον άλλον εκεί, μπορεί να οικοδομήσει έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ τους, την αίσθηση εμπιστοσύνης, σιγουριάς κι οικειότητας, το οποίο θα τους οδηγήσει τελικά στην εμβάθυνση της σχέσης τους.

Έκκριση αδρεναλίνης: Μερικοί άνθρωποι, προκειμένου να ξεπεράσουν τα όριά τους και να επεκτείνουν τη ζώνη άνεσής τους, επιδιώκουν να συναναστρέφονται με δύσκολους συντρόφους και τους ελκύουν σαν τον μαγνήτη. Μέσω αυτών των προκλήσεων βοηθιούνται στο να αναπτυχθούν ως άτομα. Μαθαίνοντας το πώς να πλοηγηθούν, αυξάνει την ανθεκτικότητά τους, η οποία θα τους βοηθήσει μακροπρόθεσμα σε διαφορές δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να τους προκύψουν.

Επαναλαμβανόμενο μοτίβο: Πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν σε δύσκολους συντρόφους, είτε διότι τούς είναι κάτι γνώριμο από την παιδική τους ηλικία (δύσκολοι γονείς ή αδέρφια), είτε το μοτίβο αυτό τους είναι γνώριμο από προηγούμενες σχέσεις και πιστεύουν ότι αυτή τη φορά θα καταφέρουν να τα βγάλουν καλύτερα πέρα με έναν τέτοιο σύντροφο, αφού έχουν τη γνώση του πώς να τους αντιμετωπίσουν. Η αλήθεια όμως είναι πως η γνώση που έχουν είναι η άγνοια κινδύνου, διότι και αυτή τη φορά το να τα βγάλουν πέρα με έναν δύσκολο άνθρωπο θα έχει ως αποτέλεσμα να πληγωθούν και να ταλαιπωρηθούν.

Δεν έχουν πάρει το μάθημά τους: Αν προσπαθήσουμε να αναλύσουμε αυτό το φαινόμενο με πιο ανάλαφρο ύφος, θα λέγαμε πως άτομα που επιδιώκουν να βρουν δύσκολους συντρόφους ξανά και ξανά, είναι οι άνθρωποι που δεν έχουν πάρει το μάθημα που θα ήθελε να τους διδάξει το «σύμπαν» κι έτσι μέχρι να το κατανοήσουν πώς να αποφεύγουν αυτό το μοτίβο σύνδεσης θα «πέφτουν» πάντα σε αντίστοιχο.

Βελτίωση αυτοεικόνας:  Μερικοί άνθρωποι έλκονται από δύσκολους συντρόφους τους οποίους θαυμάζουν όμως π.χ. ως προσωπικότητες, ως επαγγελματίες, ως μέντορες, ως προς το αντίκτυπο που έχουν προς άλλους ανθρώπους και τους εξιτάρει το ενδεχόμενο να μπορέσουν πλάι τους να μάθουν χρήσιμα εφόδια για την προσωπικότητα και τη ζωή τους, ακόμη και το γεγονός να πάρουν «φως κι αναγνώριση» από την παρουσία τους δίπλα τους. Αυτό μπορεί να βελτιώσει ιδιαίτερα την αυτοπεποίθηση κι αυτοεκτίμησή τους.

Ανταγωνισμός: Πολλά άτομα μπαίνουν σε μια σχέση μ’ έναν δύσκολο σύντροφο γιατί τους εξιτάρει το γεγονός πως ίσως καταφέρουν να τους «δαμάσουν» ή και να τους ανταγωνιστούν με απώτερο σκοπό να αποκτήσουν το επάνω χέρι της σχέσης, πράγμα που γι’ αυτούς σημαίνει ότι έχουν κερδίσει αναγνώριση και σπουδαιότητα (κι ας είναι μόνο στον εαυτό τους).

Καινοτομία: Οι πρόκληση ενός δύσκολου συντρόφου μπορεί για κάποιον να προσφέρει ένα επίπεδο καινοτομίας που μπορεί γι΄ αυτόν να είναι  συναρπαστικό και διεγερτικό. Υπάρχουν  άνθρωποι που πάντα αναζητούν νέες εμπειρίες και προκλήσεις κι ένας δύσκολος σύντροφος μπορεί να είναι μέρος αυτού.

Προσωπικό νόημα: Ορισμένες αποφάσεις που οδηγούν έναν άνθρωπο να επιλέξει έναν δύσκολο σύντροφο, μπορεί να είναι πολύ προσωπικές και να σχετίζονται με την ιδιοσυγκρασία του και τις δικές του πεποιθήσεις κι αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό κι αποδεκτό από το υπόλοιπο του περιβάλλον.

Είναι φυσικά σημαντικό να σημειώσουμε ότι δεν έλκονται όλοι από δύσκολος συντρόφους. Μερικοί μπορεί να αποφεύγουν παντελώς μια τέτοιου είδους εμπειρία. Όλα εξαρτώνται από την προσωπικότητα και τα κίνητρα του καθενός. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ της υγιούς έλξης και της επιζήμιας έλξης ενός δύσκολου συντρόφου. Η επιδίωξη να είμαστε μ’ έναν σύντροφο που δεν ενδιαφέρεται συνεχώς ή δεν είναι συναισθηματικά διαθέσιμος μπορεί να είναι επιζήμιο. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε πότε μια επιδίωξη έχει γίνει εμμονική και να δώσετε προτεραιότητα στη δική σας ψυχική και συναισθηματική υγεία. Αν δεν τα καταφέρετε μόνοι σας δεχθείτε τη βοήθεια από έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Συντάκτης: Μαρία Παναγή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου