Για σένα που ο ρομαντισμός κι η τόλμη είναι το φόρτε σου και σκέφτεσαι να κάνεις πρόταση γάμου στο αμόρε σου, έχε υπόψιν ότι δεν υπάρχουν κανόνες! Οπότε μπορείς να δράσεις κατά το δοκούν, συμπεριλαμβανομένου και του ότι δεν παίζει πλέον ρόλο ποιος θα κάνει την ερώτηση.

Πριν όμως την πραγματοποιήσεις, σε παρακαλώ πολύ να δεις τη σχέση σου κατάματα πέρα από συναισθηματισμούς. Είστε έτοιμοι κι οι δυο για τον έγγαμο βίο; Σιγουρέψου ότι η σχέση σας είναι υγιής κι έχει γερές βάσεις. Κάνε μια ανασκόπηση και δες όλες τις δοκιμασίες που είχατε και πώς τις ξεπεράσατε. Βεβαιώσου ότι αγαπιόσαστε, ταιριάζετε στην καθημερινότητά σας και στο κρεβάτι, που είναι και τα δυο εξίσου σημαντικά. Αν αισθάνεσαι καλά με τα παραπάνω, τότε προχώρα σταθερά και κάνε την πρότασή σου. Να είσαι όμως προετοιμασμέν@ ότι δεν παίζεις σε καμία ρομαντική ταινία με happy end κι ίσως το σύμπαν να συνωμοτεί εναντίον σου, οπότε κι η απάντηση που θα πάρεις να είναι το «όχι» αντί για το πολυπόθητο «ναι».

Τι γίνεται σ’ αυτήν την περίπτωση, το έχεις σκεφτεί; Σημαίνει αυτόματα η άρνηση και χωρισμό;

 

Το happy end  δε σημαίνει γάμος

Μπορεί το αμόρε σου να μη σκεφτόταν από τα μικράτα του έναν μαγευτικό γάμο του παραμυθιού, να μην έχει γαλουχηθεί έτσι και παρ’ όλο που σε αγαπάει και θέλει να είναι μαζί σου, το happy end να μη σημαίνει απαραίτητα γάμο. Οπότε η πρότασή σου έρχεται ουρανοκατέβατη κι είναι πολύ φυσικό να αισθανθεί εγκλωβισμό. Πριν κάνεις λοιπόν μια πρόταση, βεβαιώσου αν στο θέμα γάμου έχετε τις ίδιες αρχές. Πέρα απ’ αυτό, η απόφαση θα πρέπει να παρθεί με ηρεμία και βάσει των πραγματικών θέλω, οπότε και μια οποιαδήποτε απόφαση της άλλης πλευράς οφείλει να γίνει σεβαστή. Οπότε, αν θέλει να είστε μαζί χωρίς γάμο, θα πρέπει να δεις αν αυτό είναι κάτι που εσύ μπορείς να δεχτείς και να το υποστηρίξεις ή είναι κάτι εντελώς ξένο για σένα και θα σε επηρεάσει αρνητικά, άρα θ’ αναγκαστείς να αποχωρήσεις εσύ.

 

 

 

Φοβάμαι!

Η απάντησή που θα πάρεις δεν είναι πάντα συγκεκριμένη άρνηση ή κατάφαση. Υπάρχει κι η περίπτωση που το αίσθημά σου πραγματικά να θέλει να προχωρήσει σε γάμο μαζί σου, αλλά να φοβάται αυτό το βήμα, ενδεχομένως γιατί έχει βιώσει ένα τραυματικό διαζύγιο στο παρελθόν (γονέων, φίλων ή προσωπικό), ή θέλει να βεβαιωθεί όσο περισσότερο γίνεται. Εδώ είναι στο χέρι σου να βοηθήσεις να ξεπεράσει τους φόβους αυτούς, ξεκινώντας αναλύοντας πρακτικά όλα όσα δημιουργούν τον φόβο, που είναι το σύμπτωμα.

 

Χρειάζομαι χρόνο!

Μπορεί πραγματικά το ταίρι σου να μην ξέρει τι ν’ απαντήσει και να σου ζητήσει χρόνο για να το σκεφτεί. Μπορεί να ξαφνιάστηκε και να θέλει να το δει πιο διεξοδικά. Το ότι δεν είπε κατευθείαν το ναι, προφανώς κάτι σημαίνει, το ίδιο φυσικά ισχύει και για το όχι. Εξάλλου, η απόφαση αυτή επηρεάζει άμεσα τη ζωή σας, οπότε δεν είναι κάτι που πρέπει να πάρει αψήφιστα. Δεν έχουμε όλοι οι άνθρωποι τον ίδιο χρόνο απόκρισης σε διάφορες καταστάσεις, καθώς δεν είμαστε κι όλοι ίδιοι χαρακτήρες. Ειδικά αν είναι άνθρωπος που σκέφτεται πιο ορθολογικά, μια τέτοιου είδους αντίδραση είναι απόλυτα φυσιολογική. Αν αγαπάς πραγματικά, δείξε τον αμέριστό σου σεβασμό και την κατανόησή σου. Φέρσου όπως πάντα, χωρίς να σε επηρεάζει ή να σε θυμώνει η αναμονή. Ακόμη κι αν στην πορεία πάρει την απόφαση ότι δε θέλει γάμο ή ότι θέλει να χωρίσετε, θα είναι πιο έντιμο και πιο σωστό από το να δέχονταν για να μην κακοκαρδίσει εσένα, γιατί αυτό κάποια στιγμή θα έβγαινε στην επιφάνεια.

 

Απλώς όχι

Αισθάνεσαι ότι ζεις την τέλεια σχέση και τη μοιράζεσαι με το ιδανικότερο για σένα άτομο. Η σχέση διακατέχεται από ηρεμία, ζεις μέσα στη λατρεμένη σου ρουτίνα κι όλα βαίνουν καλώς. Δεν έχετε εντάσεις και δεν ενοχλείτε ο ένας τον άλλον. Κάνοντας όμως την πρόταση γάμου ανακαλύπτεις πως αυτή είναι η δική σου εκδοχή. Η απάντηση που παίρνεις, ένα ξεκάθαρο όχι! Κι αυτό γιατί το αμόρε σου δεν αισθάνεται ότι το μέλλον σας είναι κοινό, δε νιώθει ότι βρήκε σε σένα τον σύντροφο ζωής που επιδίωκε. Έχει όμορφα αισθήματα για σένα που όμως δεν εστιάζουν στον ερωτισμό μα στην ανθρώπινη αγάπη και συμπάθεια. Επαναπαύτηκε ομοίως στην καθημερινή ρουτίνα, πράγμα το οποίο ήταν πάντα κόκκινο πανί για τα ιδανικά που είχε. Η πρόταση ήταν το ταρακούνημα που χρειάζονταν για να σου τα πει και να σημάνει τη λήξη της σχέσης σας. Νομίζω πως είναι ξεκάθαρη η δική σου θέση. Δέχεσαι την απόφαση κι αποχωρείς όσο κι αν πονάει.

Για σένα τώρα που δέχεσαι την πρόταση θυμήσου πως ο/η σύντροφός σου εκείνη τη στιγμή κάνει μια κατάθεση ψυχής, ανοίγοντας μια καρδιά προς εσένα. Το σημαντικότερο είναι να μην ποδοπατήσεις τα συναισθήματά που τρέφει, καταλήγοντας να πληγώσεις ανεπανόρθωτα έναν άνθρωπο. Από τη στιγμή που εσύ μέσα σου ξέρεις πως η απάντηση είναι αρνητική, τότε οφείλεις να το επικοινωνήσεις και μάλιστα με όσο πιο ευγενικό τρόπο γίνεται. Ο λόγος σου πρέπει να διακρίνεται από ευαισθησία, προσπαθώντας να δείξεις πως κι εσύ έχεις συναισθήματα, μα είναι διαφορετικά.

Επίσης, όταν είσαι καιρό σε μια σχέση και το θέμα του γάμου είναι κάτι που δε σ’ ενδιαφέρει, θα πρέπει με διάφορες νύξεις κι υπαινιγμούς να ξεκαθαρίσεις τη θέση σου. Όσο περίεργο κι αν φαίνεται στην αρχή, δεν είναι κακό να έχει γίνει μια συζήτηση για το πού βρίσκεστε και πώς οραματίζεστε το μέλλον. Τα διαφορετικά σας θέλω θα σας δείξουν τον δρόμο και πιθανώς να αποτρέψουν το άλλο σου μισό από το να επιχειρήσει πρόταση γάμου. Ας ελπίσουμε ότι θα πάρει το μήνυμα, έτσι ώστε οι προτάσεις να γίνονται μόνο εκεί που υπάρχει σίγουρα happy end, λουλούδια και βεγγαλικά!

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαρία Παναγή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου