Οι πέντε αισθήσεις ενός ατόμου, εκείνες που σε τοποθετούν σε θέση να ξεχωρίζεις καταστάσεις κι ανθρώπους, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ψυχολογία. Η κάθε μία, ούσα ξεχωριστή κατέχει μία μοναδική ιδιότητα, απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και του εγκεφάλου. Η αφή, η γεύση, η όσφρηση, η ακοή και η όραση είναι έμφυτες ενώ παράλληλα ικανές να αναπτυχθούν με την πάροδο του χρόνου.

Οι μοναδικές αυτές πέντε αισθήσεις χρησιμοποιούνται συστηματικά και στον έρωτα. Ξέρεις, πολλές φορές γνωρίζουμε κάποιο άτομο και προσπαθούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς αισθανόμαστε αγγίζοντας, κοιτάζοντας, μυρίζοντας εκείνο. Πιο συγκεκριμένα, η μυρωδιά είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη φυσική σημασία και την ανάπτυξη του έρωτα. Βάσει μελετών κι ερευνών οι άνθρωποι μπορούν να αντιλαμβάνονται ότι αποτελούν ο ένας για τον άλλο καλή βιολογική επιλογή αποκλειστικά από τη μυρωδιά που αναδύουν.

 

 

Επιπλέον, η αίσθηση της όσφρησης βρίσκεται τοποθετημένη στον εγκέφαλό μας αρκετά κοντά με τη μνήμη, γι’ αυτό κι οποιονδήποτε έχουμε μυρίσει δυσκολευόμαστε να ξεχάσουμε το άρωμά του. Το γεγονός αυτό σημαίνει πως πολλές φορές η αρέσκειά μας στην οσμή εξαρτάται από το παρελθόν μας. Η επιλογή μας στους τωρινούς συντρόφους μας επηρεάζεται έμμεσα από τις παλαιότερές μας επιλογές. Αυτό γίνεται, γιατί πολλές φορές υποσυνείδητα προσπαθούμε να προσελκύσουμε άτομα, τα οποία η μυρωδιά τους είναι οικεία σε εμάς. Με άτομα που μυρίζουν παρόμοια μπορούμε ευκολότερα να αισθανθούμε έλξη, καθώς ο εγκέφαλός μας νιώθει άνετα με την οσμή τους.

Ωστόσο, όπως όλες οι αισθήσεις, έτσι κι εκείνη την οσμής είναι προσωπική για τον καθένα. Εάν πάρουμε ως παράδειγμα, τη γεύση και το γούστο στο φαγητό βρισκόμαστε σε θέση να καταλάβουμε πως ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές προτιμήσεις. Δεν αρέσουν σε όλους όλα τα είδη φαγητών κι όλα τα είδη γεύσεων. Παρατηρούμε, λοιπόν ότι κάποιοι κλίνουν να έχουν μία τάση προς τα αλμυρά φαγητά ενώ άλλοι προς τα γλυκά. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποιο είδος υστερεί η δεν είναι γευστικά νόστιμο.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την οσμή. Δεν ελκόμαστε όλοι από ένα συγκεκριμένο είδος μυρωδιάς, αντίθετα ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές προτιμήσεις και ξεχωριστό προσανατολισμό. Δε σημαίνει ότι κάποιος δε μυρίζει αρκετά όμορφα, όμως ίσως δεν ταιριάζει η μυρωδιά του με τη δική μας ή δε μας εξιτάρει τόσο όσο θα έπρεπε.  Κι ίσως αυτό είναι ένα πολύ βασικό ερώτημα για να καταλάβεις εάν όντως υπάρχει έλξη μεταξύ σας. Όταν, λοιπόν γνωρίζεις ένα πρόσωπο, το οποίο σε ενδιαφέρει και δεν ξέρεις εάν αυτό που αισθάνεσαι είναι ακριβώς έλξη, κάνε μία ερώτηση στον εαυτό σου: «σού αρέσει ο τρόπος που μυρίζει;»

Μέσα από μια απλή ερώτηση, θα μπορέσεις να καταλάβεις πολλά για τα συναισθήματα που πρόκειται να δημιουργήσεις. Μυρίζοντας κι επεξεργάζοντας τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου, ο εγκέφαλός σου συνειδητοποιεί εάν η οσμή του προσώπου εκείνου είναι που ανεβάζει τους δικούς σου παλμούς. Θα καταλάβεις εάν η συγκεκριμένη μυρωδιά εξιτάρει το μυαλό σου και δημιουργεί μια κατάσταση έρωτα και πειρασμού ανάμεσά σας. Κι αν αυτό γίνεται, τότε ή είσαι ερωτευμένος ή είσαι πολύ κοντά στο να ερωτευτείς. Μπορεί κάποιος να μυρίζει απίστευτα, γλυκά κι ευχάριστα όμως εάν αυτό δε σε κάνει να νιώθεις έλξη και πάθος τότε τι να το κάνεις;

Δεν υπάρχει αίσθηση που να μη χρησιμοποιείται στον έρωτα. Μέσω αυτών μπορείς να ερωτευτείς, να συμπαθήσεις ή και να αντιπαθήσεις κάποιον. Είναι ίσως σαν ένα μαγικό κόλπο, μέσω του οποίου μια μικρή δόση είναι υπέρ αρκετή για να σου λύσει όλες σου τις απορίες. Πολλές φορές μπερδευόμαστε και προσπαθούμε να καταλάβουμε εάν υπάρχει χημεία κι έλξη ανάμεσα σε εμάς και το ταίρι μας.  Τρωγόμαστε με τα ρούχα μας και ψάχνουμε πληροφορίες με τους πιο απίστευτους τρόπους, ενώ τελικά η απάντηση ίσως βρίσκεται σε κάτι τόσο απλό.  Φτάνει ένα μικρό χάδι, μία φλογερή ματιά και μία τζούρα μυρωδιάς για να ερωτευτείς.

 

Συντάκτης: Αργυρώ Μπύρτα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου