«Μάτια μου». Πληθυντικός ουδέτερου ουσιαστικού. Στη γραμματική. «Μάτια μου». Έκφραση που δεν προσδιορίζει φύλο και προσφωνείται στις μεταξύ μας στιγμές μιας σχέσης, από το πρωινό μας ξύπνημα μέχρι το κλείσιμο τους στο τέλος της μέρας. Τα μάτια μας ίσως είναι από τα πολυτιμότερα όργανα του σώματός μας. Ό,τι βλέπουμε και ό,τι νιώθουμε. Το πρώτο ερέθισμα. Η όρασή μας. Και το «μάτια μου» είναι το μέσο εκείνο που αποτυπώνει και αντανακλά όλα τα συναισθήματά μας. Και τις περισσότερες φορές όταν το λέμε συνειδητοποιούμε πως ξεχνάμε όλες τις άλλες εκφράσεις και την κάνουμε μοναδική ή πρωταρχική στο λεξιλόγιο της σχέσης μας. Γιατί δεν μπορούμε να σκεφτούμε ως ερωτευμένοι πως ο σύντροφος μας δεν είναι τίποτα λιγότερο και πιο σημαντικός για μας, όπως τα μάτια μας.

Η προσφώνηση αυτή κρύβει τόσες ερμηνείες μέσα της. Συνήθως μας βγαίνει αυθόρμητα. Τα μάτια πρέπει να ξέρεις να τα διαβάζεις. Γιατί τον έρωτα θα τον δεις στα μάτια που λάμπουν! Εκεί και σε κείνα τα λαμπερά μάτια, τα γεμάτα φλόγα, θα καταλάβετε πως έχετε απέναντί σας έναν τρελά ερωτευμένο μαζί σας.

Τα μάτια, άλλωστε, είναι εκείνα που έχουν τον πρώτο ρόλο στο ερωτικό παιχνίδι. Αυτά από μόνα τους ευθύνονται για κείνη την πρώτη ματιά που ραγίζει και φέρνει τα σκιρτήματα. Οι κόρες διαστέλλονται, το βλέμμα χάνεται στο κενό και νιώθεις την έξαψη να σε κυκλώνει. Τα βλέφαρα παίζουν και στέλνεις ήδη τα πρώτα σου ερωτικά μηνύματα.

Και τα αισθήματα φωνάζουν. «Όλα δικά σου μάτια μου». Η παραδοχή της αγάπης. Η εξομολόγηση. Η παράδοση. Κι έχουν μια γλύκα όλες αυτές οι μικρές κοφτές προτάσεις. Κι αν μπορούσατε να δείτε το πρόσωπό σας την στιγμή που το λέτε και το εννοείτε, θα διακρίνατε τη σπίθα και το φως που εκπέμπουν τα μάτια σας. Και είναι καθηλωτικά όμορφο.

«Μη μου θυμώνεις μάτια μου!» Πόσες φορές την ξεστομίσαμε και άλλες πόσες την έχουμε ακούσει. Και πείτε μου τώρα πώς να κρατήσεις θυμό όταν εκεί μπροστά σου εισπράττεις την πιο γλυκιά ικεσία συγνώμης; Να είστε βέβαιοι πως αυτή θα είναι και η μορφή της πιο ειλικρινούς συγνώμης που έχετε λάβει.

Αν μπορούσαμε να δώσουμε τον ορισμό της ερωτικής απόλαυσης μάλλον θα καταλήγαμε πως είναι ακριβώς αυτός: πλάγιες ματιές γεμάτες προσμονή, να κοιτάτε δυο θολά μάτια που λαχταράνε, να ψάχνετε γωνιά να κάνετε έρωτα γιατί δεν αντέχετε. Οι ματιές σας ενώνονται, παραμένουν εκεί καρφωμένες κι αναγνωρίζετε μέσα τους ένα «σ’ αγαπώ, σε θέλω, ήρθα, είμαι εδώ μόνο για σένα». Όλος ο πόθος, η ηδονή, η λαχτάρα της ένωσής σας, μέσα σε δυο μάτια.

«Θα σε προσέχω σαν τα μάτια μου». Και στο άκουσμα της φράσης αυτής, νιώθετε την απόλυτη αίσθηση της ασφάλειας και της σιγουριάς. Τη σιγουριά της επιλογής σας για τον άνθρωπό σας, την επιβεβαιωμένη του παρουσία κοντά σας, οτιδήποτε συμβεί. Την υπόσχεσή τους. Θα είναι εκεί, φύλακες της σχέσης σας και της ζωής σας.

Από το πρώτο πρωινό φιλί λέγοντας «μάτια μου σήκω», μέχρι το «κοίτα με στα μάτια να αποκοιμηθώ», έχετε διανύσει στιγμές στο χρόνο βουτηγμένες στα αισθήματά σας. Εικόνες γεμάτες από τους δυο σας που θα κάνουν τα μάτια σας να γελάνε και στιγμές της σχέσης σας που σάς επιβεβαιώνουν πως για κείνο το βλέμμα άξιζε να περιμένετε. Μια αναμονή που ήρθε και σας κοίταξε. Δυο μάτια που σας γέμισαν το μυαλό και την καρδιά σας.

Κρατήστε αυτές τις δυο μικρές αλλά απίστευτα μεγάλες στο νόημά τους λεξούλες. Παίξτε μαζί τους και βάλτε τες στο λεξιλόγιο της σχέσης σας. Μέσα στα μάτια σας υπάρχει το σώμα και η ψυχή σας. Και όταν είστε απόλυτα σίγουροι για τον άνθρωπό σας τότε κοιτάξτε τον με ένα βλέμμα γεμάτο αγάπη και πείτε του «Όλα δικά σου μάτια μου!».

 

Συντάκτης: Ταρασία Γεωργιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου