Χημεία και συμβατότητα. Τα δύο πρώτα χαρακτηριστικά μιας σχέσης που τείνει να ξεκινήσει. Όταν εννοούμε χημεία, εννοούμε την ένταση κι έλξη που ασκούν πάνω μας οι άλλοι κι όσον αφορά τη συμβατότητα, την αντιλαμβανόμαστε ως την κοινή ματιά ή τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα γύρω μας ή τη στάση μας γενικότερα απέναντι στη ζωή. Κοινώς, τη φράση που όλοι έχουμε πει κάποια στιγμή «εκπέμπουμε στο ίδιο ή σε διαφορετικό μήκος κύματος».

Έτσι, λοιπόν, ακόμη και σε μια υπό διαμόρφωση σχέση υπάρχει ο ερεθισμός και το πάθος ως πρώτο δείγμα, όμως, οι διαφορετικές απόψεις κι ιδεολογίες μπορούν να την καταστρέψουν. Και φυσικά δεν είναι απόλυτο αυτό, αλλά είναι ένα σημαντικό κριτήριο προς διερεύνηση. Δε μένει παρά να προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε το υποψήφιο ταίρι μας λίγο καλύτερα. Εμείς θα κάνουμε τη διαδικασία λίγο ανάλαφρη έως διασκεδαστική και θα προσπαθήσουμε μέσω ερωτήσεων που συγκεντρώσαμε να λάβουμε τις απαντήσεις που θα κάνουν τη διαφορά.

Ακίνδυνες, ίσως κι αστείες οι ερωτήσεις μας, αλλά κάθε μία κρύβει μια λεπτή απάντηση που θα μας βοηθήσει να γνωρίσουμε καλύτερα το υποψήφιο ταίρι μας. Δε χρειάζεται να συμφωνούμε. Απλώς να επεξεργαστούμε τις απαντήσεις τους και να σκεφτούμε πώς νιώθουμε στο άκουσμά τους, καταλήγοντας να σκεφτόμαστε αν θα μπούμε σε μια νέα σχέση ή αν θα καταλήξουμε απλώς να έχουμε έναν ακόμη φίλο στη ζωή μας.

 

1. Ποια ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή στη ζωή σου;

Όλοι μπορεί να είμαστε χαρούμενοι με στιγμές της ζωής μας, αλλά υπάρχουν μερικές πολύ ιδιαίτερες και συγκεκριμένες, τις οποίες ξεχωρίζουμε. Υπάρχουν τέτοιες στιγμές στη ζωή του άλλου; Ή τα βλέπει όλα κάπως αδιάφορα; Κι αν υπάρχουν με τι συνδέονται; Με την αγάπη, με τα χρήματα, με τις εξόδους, με τη οικογένεια ή κάτι άλλο; Το στοιχείο που την καθορίζει, είναι συνήθως κι αυτό που εκτιμάμε πιο πολύ στη ζωή μας.

 

2. Σου αρέσουν τα ζώα; Θα έπαιρνες σπίτι σου ένα κατοικίδιο;

Οι φιλόζωοι και δη αυτοί που έχουν ζώο σπίτι τους, αφιερώνουν χρόνο κι ενέργεια από τη ζωή τους και περισσότερο από τον προσωπικό τους χρόνο. Ένα άτομο το οποίο μεν αγαπάει τα ζώα αλλά δε θέλει να έχει γιατί αναγνωρίζει πως δεν μπορεί να το προσέχει ή δεν είναι σίγουρο αν θα το φροντίσει, ίσως τελικά να έχει υψηλότερη αίσθηση ευθύνης από κάποιον που απλώς θέλει ένα ζώο για να ανεβάζει βιντεάκια στο τικτοκ. Επομένως, δεν παίζει ρόλο μόνο το αν έχεις κατοικίδιο, αλλά και το γιατί δεν έχεις.

 

3. Σου αρέσει η γυμναστική;

Ένας άνθρωπος ο οποίος σχεδιάζει μακροπρόθεσμα τη ζωή του, ξέρει πως το να ακολουθεί ένα είδος γυμναστικής είναι πολύ δύσκολο, μεν, αλλά αποτελεσματικό σε βάθος χρόνου. Σκέφτονται κοντόφθαλμα ή βάζουν στόχους μακροπρόθεσμους που θέλουν να πετύχουν; Και φυσικά πόση σημασία δίνουν στη φυσική τους κατάσταση;

 

4. Πότε έκλαψες τελευταία φορά;

Η απάντηση κρύβει το πόσο ευάλωτοι αφήνονται να είναι κι αν νιώθουν άνετα να το παραδεχθούν. Κάποιος που μπορεί να μοιραστεί μια τέτοια στιγμή αδυναμίας είναι συναισθηματικά ασφαλής, δεν κρύβεται από τον εαυτό του. Αν πάλι νιώσει άβολα τότε ίσως να χρειάζεται μια πιο ενδελεχή ανίχνευση της προσωπικότητάς του.

 

5. Πόσο συχνά κάνεις ντους;

Εντάξει θα πρέπει να ομολογήσουμε πως κάποιες ερωτήσεις δε θα τις κάνουμε στο άσχετο της κουβέντας. Ίσως πάνω σε θέματα υγιεινής να ταίριαζε μια τέτοια ερώτηση, ωστόσο παραμένει άβολη. Ελπίζουμε ν’ απαντήσουν κάτι άλλο πέρα από το ότι αγαπάνε πολύ το νερό και δε θέλουν να το ξοδεύουν. Σ’ αυτή λοιπόν την αστεία ερώτηση, κρύβεται το κλειδί για το πόσο σημαντική είναι η προσωπική τους υγιεινή στη ζωή τους.

 

6. Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;

Μου χει τύχει να κάνω αυτή την ερώτηση, η απάντηση ήταν μονολεκτική και δε μου άρεσε καθόλου. Πέρα από το ότι είναι σημαντικό να δεις τη σχέση του ανθρώπου σου με το φαγητό, αν εκτιμάει την παραδοσιακή κουζίνα, αν είναι ανοιχτός σε νέες γεύσεις, πόσο θέλει να δειχτεί ή αν προτιμά μια πιο safe εκδοχή, η απάντηση που θα σου δώσει συνδέεται άμεσα και με τη φιλοσοφία του σχετικά με τη ζωή.

 

 

7. Πόσο σημαντικά θεωρείς τα χρήματα στη ζωή από το 1 έως το 10;

Ένα από τα πιο hot θέματα συζήτησης, αφού θέλωντας και μη, βρισκόμαστε διαρκώς να μιλάμε για τα χρήματα, ειδικά μέσω τέτοιων εποχών, αλλά τι είναι πιο σημαντικό; Πόσο ψηλά βρίσκονται στην κλίμακα αξιών που έχουν; Μήπως τελικά βάζουν τα χρήματα πιο πάνω και από την αγάπη και τον έρωτα; Ή αντίστοιχα μήπως τα υποτιμούν τόσο που δείχνουν να είναι ανεύθυνοι;

 

8. Ποιο είναι το αγαπημένο σου βιβλίο;

Και για να σας προλάβω, δεν περιμένουμε να μας απαριθμήσουν όλη την ελληνική και ξένη βιβλιογραφία, αλλά στόχος είναι να ξέρουμε αν διαβάζουν και τι. Προτιμούν να διαβάζουν μυθιστορήματα ή βιβλία αυτοβελτίωσης; Το αν διαβάζουν και τι, καθορίζει και τον τρόπο που βλέπουν τη ζωή αλλά φανερώνει κι από πού αντλούν την έμπνευσή τους.

 

9. Καλοκαίρι ή χειμώνας;

Ξέρετε πόσο σημαντική είναι η απάντηση; Κρύβει προτιμήσεις για τα μελλοντικά ραντεβού αλλά και στοιχεία προσωπικότητας. Οι άνθρωποι που επιλέγουν το καλοκαίρι είναι συνήθως πιο εξωστρεφείς, πιο ορεξάτοι, ενώ αντίθετα η επιλογή του χειμώνα παραπέμπει σε χουχουλιάρικα άτομα που τους αρέσει να μένουν σπίτι γιατί νιώθουν πιο οικεία σε προσωπικό περιβάλλον.

 

10. Πώς ονειρεύεσαι τις ιδανικές διακοπές;

Βουνό ή θάλασσα; Πολυτέλεια ή ελεύθερο camping; Ηρεμία ή τρελή ζωή; Κάθε απάντηση κρύβει και μια άποψη για τον τρόπο ζωής που θα επέλεγαν σε σχέση με οτιδήποτε άλλο. Εξάλλου, αυτό δεν είναι κι οι διακοπές; Μια μικρογραφία των προτιμήσεών μας.

 

11. Πόσο συχνά αλλάζεις σεντόνια;

Η Πάολα τώρα θα τραγουδούσε πως δεν είναι τρέλα, ούτε μανία, ούτε και παραλογισμός, μια τέτοια ερώτηση. Κάθε πότε; Κάθε βδομάδα; Σπάνια; Δεν το έχουν σκεφτεί; Πόσο οργανωμένοι είναι με την καθαριότητα; Πόσο τους αρέσει η τάξη κι η φροντίδα; Σας πληροφορώ πως σ’ αυτή την ερώτηση κρύβεται η συναισθηματική ωριμότητα του ατόμου που μας ενδιαφέρει καθώς η ανάγκη να προσέχεις τον χώρο σου είναι ένα στοιχείο που ορίζει έναν φροντιστή.

 

12. Τι φοράς όταν κοιμάσαι;

Που λέει κι ο Κότσιρας. Το γιατί προτιμούν να κοιμούνται γυμνοί ή να φοράνε ένα απλό μακό μπλουζάκι ή μόνο τα εσώρουχα ή σατέν σέξι πιτζάμες κρύβει την αγάπη για τον εαυτό τους και το πόσο άνετα, σέξι ή οικεία νιώθουν μ’ αυτόν.

 

13. Έχεις εθισμούς;

Καφεΐνη; Τσιγάρο; Ποτό; Φαγητό; Τηλεόραση; Σοκολάτα; Εκατοντάδες ένοχες απολαύσεις όλοι έχουμε. Πόσο όμως εθιστικό ή επιβλαβές είναι να εξαρτώνται από κάτι και σε τι ποσοστό αισθάνονται πως τους ορίζει; Και στην τελική θα πρέπει να ξέρουμε τι μπορούμε ή όχι ν’ ανεχτούμε και μέχρι πού είναι τα όριά μας.

 

14. Φιλίες μεταξύ πρώην: Άποψη;

Τσακ! Πάρε το «τυράκι», με μια ερώτηση παγίδα. Θα ήταν εντάξει μ’ αυτό; Θα είχαν θέματα ζήλιας; Θα έφερναν αντίρρηση και θ’ αναρωτιόνταν γιατί να γίνεται αυτό; Τι συμβαίνει στη δική τους ζωή σε σχέση με τους φίλους τους; Διερευνήστε την απάντηση και μην την αψηφήσετε, γιατί θα τη βρείτε μπροστά σας στο μέλλον.

 

 

15. Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη «απιστία»;

Είναι μίσος, λύπη ή ενοχή; Μπορεί και να μη σκέφτονται κάτι συγκεκριμένο, να θεωρήσουν πως η λέξη αυτή απέχει από την προσωπικότητά τους ή να προσπαθήσουν να την αποδομήσουν, δικαιολογώντας ενδεχομένως τις επιλογές τους; Ξέροντας πώς νιώθουν μπορούμε να κατανοήσουμε το δέσιμο και τον τρόπο που χειρίζονται τις σχέσεις τους ως προς το κομμάτι της μονογαμίας.

 

16. Ποιο είναι το πιο τρελό πράγμα που έχεις κάνει στο κρεβάτι;

Ας προχωρήσουμε ενδότερα. Από το να το συγκεκριμενοποιήσουμε, καλύτερα θα ήταν να κάνουμε μια ερώτηση. Τι τους αρέσει; Φαντάζεστε ν’ ακούσετε κανένα «το έκανα στον καναπέ αντί για το κρεβάτι» και ν’ αναρωτηθείτε πόσο δρόμο έχετε μπροστά σας για να τους μάθετε τα βασικά;

 

17. Ποιο μέρος του σώματος θεωρείς πιο ελκυστικό;

Όλοι «καιγόμαστε» να μάθουμε τι θεωρούν σέξι. Μπορεί να είναι πιο πικάντικη για ερώτηση πρώτης γνωριμίας, αλλά αν εισπράξετε μια απάντηση που δε θα σας αρέσει καθόλου ή είναι τελείως αντίθετη με το τι θεωρείτε εσείς σέξι, θα πρέπει να το επαναδιαπραγματευτείτε τουλάχιστον με τον εαυτό σας.

 

18. Τι κάνεις σ’ έναν καβγά όταν ξέρεις πως πως έχεις δίκιο;

Άλλη ερώτηση παγίδα. Τι είναι πιο σημαντικό; Να κερδίσουν μια διαμάχη ακόμη κι αν χρειαστεί να εκτεθούν ή να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους προσπαθώντας με ήρεμο τρόπο; Είναι άνθρωποι που νιώθουν άνετα με τη διαφωνία, γνωρίζουν πώς να τη χειριστούν ή προσπαθούν να κερδίσουν με κάθε κόστος μια νίκη;

 

19. Ποιο θεωρείς πως είναι το απόλυτο red flag σε μια σχέση;

Ερώτηση γνωριμίας. Ερώτηση που δίνει τα όρια του καθένα. Τα πράγματα που δεν μπορούμε ν’ ανεχθούμε σε μια σχέση. Ζήλια; Ψέματα; Κολλήματα; Προσκόλληση στους γονείς; Οικονομικά; Πολιτική; Καλύτερα να γίνεται στην αρχή και όχι αργότερα λοιπόν.

 

20. Ποια είναι η γνώμη σου για την ψυχοθεραπεία;

Φοβερά σημαντική ερώτηση που θα σου δείξει πολλά για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον εαυτό και τη σχέση τους μαζί του. Πέρα όμως από το προσωπικό τους ψάξιμο, δηλώνει πολλά και για τον σεβασμό των ίδιων προς εκείνους που ψάχνουν να ανακαλύψουν και να λύσουν τα τραύματά τους, επομένως είναι δείγμα ωριμότητας κι αυτογνωσίας, ή έλλειψης αυτών.

 

Αν χρησιμοποιήσουμε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις σίγουρα θα έχουμε μια πρώτη εικόνα γνωριμίας των ανθρώπων που μας ενδιαφέρουν έτσι ώστε να βγάλουμε σχετικά ασφαλή συμπεράσματα για το επόμενο βήμα μας. Περιμένουμε να δούμε αντιδράσεις, αξιολογούμε τις απαντήσεις κι αν είμαστε έτοιμοι για τα πιο βαθιά, έρχεται και part 2.

Συντάκτης: Ταρασία Γεωργιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου