Σχέσεις με τα πάνω και τα κάτω τους. Με εντάσεις που οδηγούν στα γνωστά ερωτικά καβγαδάκια. Και δε μιλάμε για καβγάδες τύπου «ο Πόλεμος των Ρόουζ», προς Θεού. Μιλάμε για εκείνα τα ερωτικά καβγαδάκια που κατά κοινή ομολογία στο τέλος δε θυμόμαστε σχεδόν ποτέ και το λόγο που άρχισαν. Ξέρετε τώρα, ξεκινάμε μια κουβέντα και είτε παρερμηνεύουμε τα λεγόμενα, είτε στην πορεία έχουμε αναλαμπές και θυμόμαστε οτιδήποτε μας πείραξε όσο καιρό είμαστε με τον σύντροφό μας. Στο ενδιάμεσο μας βγαίνει λίγο η ζηλόφθονη συμπεριφορά μας, λίγο τα μικρά ασήμαντα που βρήκαμε τη στιγμή να τα θυμηθούμε, δε θέλει και πολύ να ανάψει η φωτιά. Το σημαντικό δεν είναι να μην κάνουμε ερωτικά καβγαδάκια. Αυτά ίσως και να μας χρειάζονται. Θα πρέπει να παραδεχτείτε πως μετά από ένα καβγά, στατιστικά έχουμε το καλύτερο σεξ. Το σημαντικό είναι να ξέρουμε πότε θα το λήγουμε. Πότε θα ανακάμψουμε. Αλλά και να έχουμε τον τρόπο να το λήγουμε αναίμακτα. Ακολουθούν πρακτικές συμβουλές για τις οποίες σας διαβεβαιώ πως κάποιες είναι δοκιμασμένες με επιτυχία.

 

 1.«Μωρό μου, μού τη σπας»

Χρησιμοποιείστε τα αγαπημένα σας χαϊδευτικά ή τις εκφράσεις με τις οποίες προσφωνείτε ο ένας τον άλλον. Έχει αποδειχθεί πως κατά τη διάρκεια ενός ερωτικού καβγά αν αντί των ονομάτων λέτε τα δικά σας ιδιαίτερα, θα διατηρήσετε την ατμόσφαιρα σε χαμηλά για τα νεύρα σας επίπεδα. Αποφορτίζεται το κλίμα και σίγουρα φέρνει χαμόγελα τύπου «Τι θα κάνω εγώ μαζί σου;». Αυτό ήταν. Το λήξατε.

 

2. «Άουτς»

Ο Χάι Ρούνκελ, οικογενειακός σύμβουλος, υποστηρίζει ότι η λέξη που θα πρέπει να χρησιμοποιούν περισσότερο τα ζευγάρια για να τελειώσουν έναν καβγά, είναι το «άουτς». Ναι, «άουτς», όσο περίεργο και αν ακούγεται. Εξηγεί λοιπόν πως: «Όταν γίνεται ένας καβγάς αναπόφευκτα θα πούμε κάτι που πονάει τον άλλον χρησιμοποιώντας πράγματα που μόνο ο ένας ξέρει για τον άλλον. Επειδή ο άλλος πονάει με αυτό που ακούει, θέλει να ουρλιάξει και να του το ανταποδώσει. Κι αυτό γιατί ο ένας από τους δύο επέλεξε να γίνει πραγματικά ευάλωτος και να πει «άουτς, αυτό πόνεσε». Αυτό ομολογώ πως δεν το γνώριζα ούτε εγώ.

 

3. «Συγνώμη»· χαδιάρικη, αθώα, χαμογελαστή

Σταθερή αξία. Η σοφή γιαγιά μου έλεγε πως δε θα μας πέσουν τα μούτρα μας αν τη ζητήσουμε. Κανείς ποτέ δεν έχασε ζητώντας συγνώμη. Σημαίνει αναγνώριση του λάθους μου, σημαίνει νίκη του εγωισμού μου, σημαίνει δίνω αξία και σταθερή στη σχέση μας. Σημαίνει σ’ αγαπάω.

 

4. Βάλτε το χιούμορ ως τρίτο πρόσωπο στον καβγά

Προσέξτε πώς θα το χειριστείτε. Δεν ειρωνευόμαστε, ούτε χλευάζουμε το σύντροφό μας. Λίγος αυτοσαρκασμός, λίγη υπερβολή με στόμφο ναζιάρικο, χαλαρά αστεία που μόνο εσείς καταλαβαίνετε, πλακίτσες. Θα αποφορτίσουν την ατμόσφαιρα και θα επιβεβαιώσουν πόσο ξεχωριστοί είστε και ‘σεις και ο δεσμός σας. Σκεφτείτε π.χ. την ώρα που η ένταση είναι στο πικ, να γυρίσετε όλο νάζι και να πείτε «Τι λες πίτσα ή σουβλάκια; Με την κουβέντα πέρασε η ώρα και έχω μια λιγούρα». Σταθερή αξία ο έρωτας που περνάει από το στομάχι ακόμα και σε έναν καβγά. Με το χιούμορ μειώνεται τη σκληρότητα των λεγόμενων. Φανταστείτε πως με τον καιρό θα θυμόσαστε αυτόν και πολλούς άλλους και θα γελάτε. Άρα μη χαλιέστε αδίκως.

 

5. Άγγιγμα ψυχής

Διατηρείστε την επαφή σας και κατά τη διάρκεια του καβγά. Αγγίξτε το ταίρι σας τυχαία ενώ μιλάτε πλησιάστε πιο κοντά- έτσι να σας νιώσει. Το χάδι και το άγγιγμα είναι βάλσαμο. Ηρεμεί και κατευνάζει τις εντάσεις.

 

Και για να μην απορείτε για τις εναλλαγές των συναισθημάτων που σας προτείνω, θα πρέπει να σας πω πως η σχέση μίσους και αγάπης που μας συμβαίνει στη διάρκεια ενός ερωτικού καβγά είναι απόλυτα φυσιολογική. Προέρχονται και ενεργοποιούνται από την ίδια περιοχή του εγκεφάλου μας και είναι αυτή στην οποία οφείλεται η ενεργοποίηση και των δύο συναισθημάτων.

Όλοι μας έχουμε το κάκιστο ελάττωμα να ξεχνάμε τον καλό μας εαυτό και τις στιγμές που έχουμε περάσει με τον σύντροφό μας και να ανάβουμε τα αίματα. Μην μπαίνετε σ’ αυτό το τριπάκι. Θα το μετανιώσετε. Μη γίνεστε επιθετικοί και εκδικητικοί. Αγαπάτε πολύ περισσότερο τον άνθρωπο που έχετε απέναντί σας για να αναλώνεστε σε καβγάδες και γκρίνιες. Αφήστε λοιπόν την αγάπη σας να κάνει τη δουλειά της. Ξέρει κάτι παραπάνω από σας.

Συντάκτης: Ταρασία Γεωργιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου