Χωρίς καμία διάθεση να σας ταράξω, καθώς φαντάζομαι κρίνοντας κι από μένα την ίδια πως κάτι τέτοιο θα συνέβαινε, μπορείτε να διαθέσετε μια στιγμή και να σκεφτείτε τη ζωή σας χωρίς social media; Αφιερώνουμε πολλές ώρες καθημερινά κοιτάζοντας την οθόνη του κινητού μας, είτε για να τσεκάρουμε τα likes μας και να προβούμε στην επόμενη ανάρτηση ή κοινοποίησή μας, είτε για να παρακολουθήσουμε τις ζωές των άλλων. Κι ευλογούμε όλες αυτές τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες μας γλίτωσαν από πολύ κόπο ανίχνευσης πληροφοριών και προσωπικής επαφής με ανθρώπους. Παρακολουθούμε έναν ολόκληρο κόσμο ν’ απλώνεται μπροστά μας νιώθοντας κι οι ίδιοι μέρος αυτού.

Στην Αμερική το ένα τέταρτο των ενηλίκων είναι συνεχώς στο διαδίκτυο όχι πως το ποσοστό διαφέρει στην Ελλάδα. Έχει διαπιστωθεί πως ο εθισμός, το άγχος και η κατάθλιψη είναι συνέπειες της χρήσης του. Λογικό. Πώς είναι δυνατόν να κάνουμε μια νέα γνωριμία χωρίς να έχουμε από πριν «σκαλίσει» διαδικτυακά το παρελθόν τους, να κατασκοπεύσουμε το Instagram τους ή να είμαστε εφοδιασμένοι με όλες τις χρήσιμες ή άχρηστες πληροφορίες που τους αφορούν. Επίσης πώς θα μάθουν φίλοι και γνωστοί για τα δικά μας τεκταινόμενα.

Κι όμως, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι ζουν χωρίς social media κι αν τους ρωτήσετε θα σας πουν πως είναι τόσο ευτυχισμένοι που γίνεται απίστευτα γοητευτική πρόκληση να τους γνωρίσεις προσωπικά για να το διαπιστώσεις. Γιατί άραγε όλοι αυτοί οι άνθρωποι χωρίς κοινωνικά μέσα είναι τόσο ελκυστικοί;

 

1. Διαθέτουν αυτοπεποίθηση

Δεν κρύβονται πίσω από μια οθόνη. Σκεφτείτε τις φορές που θέλαμε να πούμε κάτι το οποίο δε νιώθαμε το θάρρος να το εκφράσουμε αυτοπροσώπως μέχρι τη στιγμή που το δημοσιεύσαμε ως σχόλιο ή κατάσταση και νιώσαμε καλά περιμένοντας να μετρήσουμε τα likes. Όταν δεν έχουμε καμία οθόνη μπροστά μας εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας να μιλάει ευθέως –πρόσωπο με πρόσωπο– όσο δύσκολο κι αν ακούγεται. Η αυτοπεποίθηση γίνεται στοιχείο της επικοινωνίας καθώς την έχουμε αποκτήσει από την άνεση να εκφραζόμαστε προφορικά. Και φυσικά ο συνομιλητής δεν είναι ένας απλός παρατηρητής που θα πατήσει ένα χεράκι τύπου «μ΄ αρέσει» αλλά θα μας κοιτάξει στα μάτια καθώς δε θα έχει άλλη επιλογή.

 

2. Διατηρούν ουσιαστική επαφή σε σχέσεις και φιλίες

Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πλέον το πιο εύκολο να κρατήσουμε επαφή με φίλους, ακόμη και με την οικογένειά μας πολλές φορές. Θυμάμαι την κόρη μου να μου στέλνει μήνυμα από το δωμάτιό της «τι θα φάμε για πρωινό;». Βέβαια το να λέμε πως διατηρούμε επαφή σημαίνει πως απλώς διαβάζουμε για τις ζωές τους στο facebook κι ίσως να ανησυχούμε, όχι αν έχουμε καιρό να τους ακούσουμε, αλλά αν οι ίδιοι έχουν καιρό να κάνουν δημοσίευση. Οι άνθρωποι no social προσπαθούν κι επιλέγουν να κρατήσουν όλες αυτές τις επαφές. Θα βρουν χρόνο να επισκεφτούν τα αδέρφια τους, να καθίσουν για καφέ με τους φίλους τους και να μοιραστούν τη ζωή τους εκτός διαδικτύου. Το άγγιγμα, η ομιλία και η σωματική επαφή είναι στις προτεραιότητές τους.

 

3. Δε σπαταλούν χρόνο

Ίσως για να το κατανοήσουμε αυτό θα πρέπει να πειραματιστούμε για να δούμε πώς εμείς οι ίδιοι θα ξοδεύαμε τον χρόνο μας. Σίγουρα όλοι μας θα μπαίναμε στη διαδικασία να πειραματιστούμε για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε. Ίσως και να εκτιμούσαμε περισσότερο άλλα πράγματα. Η ζωή ενός influencer που βρίσκεται στην Αράχοβα απολαμβάνοντας να κάνει σκι δεν είναι μια στιγμή που θα μας έκανε να ζηλεύουμε. Κι ενδόμυχα να γινόμασταν ανασφαλείς κρύβοντας φόβο ή ντροπή για κάτι που οι ίδιοι δε θα καταφέρναμε. Οι άνθρωποι χωρίς social θ’ ανακαλύψουν οι ίδιοι τον τρόπο της καλοπέρασής τους χωρίς σύγκριση, θα απολαύσουν μικρές ή μεγάλες στιγμές που θα έχουν «χτίσει» μόνοι τους ατημέλητοι, αδιάφοροι για τους ακόλουθους και θα τις κρατήσουν για τον εαυτό τους νιώθοντας ευτυχισμένοι όντες κατάσκοποι οι ίδιοι της δικιάς τους ζωής.

 

4. Βιώνουν τις εκπλήξεις

Πόσο ενθουσιώδες ακούγεται να γνωρίζουμε νέους ανθρώπους χωρίς να ξέρουμε απολύτως τίποτα γι’ αυτούς! Να εξερευνούμε μέσα από τις γνωριμίες μας τις ζωές τους κι όχι να τα έχουμε όλα έτοιμα στο πιάτο μας. Χωρίς στερεότυπα και προηγούμενο ιστορικό τους, να αποκαλύπτονται με εικόνες της πραγματικής τους ζωής μπροστά μας. Θα μου πείτε ωραίο ναι, αλλά εν μέσω τέτοιων εποχών πόσο ειλικρινές μπορεί να είναι. Ανατρέξτε στις γνωριμίες μέσω social και δείτε πως κάποιες από αυτές που ίσως κάνατε, διαφέρανε τόσο από κοντά όταν χρειάστηκε να τις γνωρίσετε. Έτσι λοιπόν, οι εικόνες μιας live ζωής κι ειδικά όταν δε γνωρίζουμε απολύτως τίποτα, μπορεί να κρύβουν εξαιρετικά ευχάριστες εκπλήξεις.

 

5. Ερωτεύονται χωρίς να είναι on line

Οι άνθρωποι χωρίς social media είναι πρακτικοί-ρομαντικοί ακόμη και στην ερωτική τους ζωή. Σε μια μελέτη διαπιστώθηκε πως το 75% των γυναικών και το 59% των ανδρών ανατρέχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μάθουν πληροφορίες πριν το πρώτο τους ραντεβού. Έχουν ήδη σχηματίσει μια έτοιμη φτιαγμένη εικόνα των συντρόφων τους, ξέροντας φήμες και κουτσομπολιά για αυτούς τα οποία μπορεί ακόμη και να καταστρέψουν την αρχή μιας γνωριμίας. Πόσο μυστήριο όμως κρύβει μια νέα γνωριμία χωρίς να έχεις ανιχνεύσει τον άλλον! Μια νέα ερωτική σχέση εκτός σύνδεσης σημαίνει πως κι οι δυο είστε διατεθειμένοι να ορίσετε κανόνες για το ποιοι είστε, τι σημαίνετε ο ένας για τον άλλον, πώς σας αντιλαμβάνονται οι φίλοι και η οικογένεια κι όλα αυτά χωρίς την επιμέλεια της διαδικτυακής σας εικόνας. Ακόμη και σ’ έναν χωρισμό θα ήταν πολύ δύσκολο να ξεπεράσουμε κάποιον όταν το πάθος μας για κατασκοπεία στα social θα άγγιζε τα όρια της εμμονής.

 

6. Το λες κι επανάσταση

Έχουμε καλλιεργήσει μια εντύπωση πως οι άνθρωποι χωρίς κοινωνικά δίκτυα κάτι κρύβουν ή κάποιους κρύβουν. Και το μυστήριό τους συνήθως δεν έχει μια ευχάριστη για μας δικαιολογία. Κι όμως, επαναστατικά έχουν αποφασίσει να κρατήσουν το δικαίωμα επιλογής τους για ιδιωτικότητα κι ασφάλεια που τους κάνει παράξενα γοητευτικούς κι επιλεκτικά ανιχνεύσιμους.

 

Είναι πιο εύκολο να παίξουμε πίσω από μια οθόνη παρά ν’ αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Στοιχεία της προσωπικότητάς μας όπως το άμεσο χιούμορ, η ταχύτητα της σκέψης μας, ακόμη κι ο ήχος της φωνής μας σε συνδυασμό με τις κινήσεις του σώματος, δεν αποδίδονται. Ζωή χωρίς social σημαίνει πως οι φωτογραφίες προβάλλονται με τα αληθινά μας μάτια, πως τα φίλτρα της επικοινωνίας δεν είναι likes και χαρωπές φατσούλες και πως βασιζόμαστε στη μνήμη μας για να κρατάμε στιγμές κι όχι στο ιστορικό του υπολογιστή μας. Ακόμη δε σας έχω πείσει για μια μικρή δοκιμή;

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

 

Συντάκτης: Ταρασία Γεωργιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου