Η μέρα που το «να μην ξεχάσω το ραντεβού για τον ετήσιο γυναικολογικό μου έλεγχο» έφτασε. Φυσικά το έχουμε ακυρώσει σίγουρα δυο-τρεις φορές, καθώς κάθε φορά που σηκώναμε το τηλέφωνο για να κλείσουμε ραντεβού το μυαλό μας σκαρφιζόταν ένα σωρό δικαιολογίες προκειμένου να αποφύγει την επίσκεψη στο γιατρό μας.

Είναι παρήγορο να πω πως δεν είμαι μόνο εγώ που το σκέφτεται ή πολλές σαν εμένα. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Midwifery οι περισσότερες από τις μισές γυναίκες που ρωτήθηκαν ένιωθαν άγχος και φόβο για την επίσκεψή τους στο γυναικολόγο. Οι λόγοι είναι πρωτίστως ψυχολογικοί καθώς το μυαλό μας οργιάζει σκεπτόμενο μόνο αρνητικές σκέψεις κι ενδεχόμενα αποτελέσματα. Δεν υπάρχει όμως άλλος τρόπος καθώς το να αυτοεξεταζόμαστε όπως καταλαβαίνετε είναι ανέφικτο. Τι είναι όμως αυτό που συμβαίνει στον ψυχισμό μας και μας ταράζει την ημέρα της επίσκεψης ελέγχου στον γυναικολόγο μας;

Η νευρικότητά μας σαφώς έχει αγγίξει ταβάνι πριν πάμε στο γιατρό, καθώς έχουμε αναμοχλεύσει ό,τι ιστορίες έχουμε ακούσει για επισκέψεις σε γυναικολόγους που οδήγησαν σε άσχημα νέα ή η κλασική μας κίνηση να «ψαχουλεύουμε» στο ίντερνετ συμπτώματα από ‘κει που δεν υπάρχουν, προσπαθώντας να επιβεβαιώσουμε πως κάτι μας συμβαίνει.

Ο βασικός λόγος είναι η επιβεβαίωση του ότι δεν είμαστε καλά. Η σκέψη πως μπορεί κάτι ν’ ανακαλύψουν ή κάτι να έχει συμβεί ήδη το οποίο δεν έχουμε εντοπίσει, μας φρικάρει. Ο φόβος του άγνωστου για το πώς θα μας αντιμετωπίσει ο γιατρός την ώρα της εξέτασης, είναι επίσης μια συνιστώσα του άγχους. Οι κακές σκέψεις στήνουν πανηγύρι στο μυαλό μας σχετικά με όλα όσα μπορούν να πάνε λάθος, χωρίς να έχουμε το παραμικρό δείγμα γι’ αυτό. Κι αυτή η αγωνία κορυφώνεται την ώρα της εξέτασης, όπου παρατηρούμε τον γιατρό και προσπαθούμε ακόμη κι από το πετάρισμα του βλεφάρου του να καταλάβουμε αν υπάρχει κάτι που τον προβληματίζει και δε θέλει να μας το ομολογήσει. Το άγχος μας είναι τόσο έντονο που ακόμη και να μας χαμογελάσει στο τέλος της εξέτασης, λέγοντάς μας πως όλα είναι μια χαρά, εμείς θα επιμένουμε πως κάτι μας κρύβει, απλώς θα περιμένει αποτελέσματα για να μας σιγουρέψει. Η αίσθηση ή ακόμη και βεβαιότητα πως ένα τεστ ΠΑΠ ή μια μαστογραφία θα μας φέρει αποτελέσματα καρκίνου μήτρας, τραχήλου ή μαστού.

Πολλές από μας ίσως να σκέφτονται πως δεν είναι μόνο το άγχος για το τι θα ακούσουν ή αν θ’ ανακαλύψει κάτι ο γιατρός μας, αλλά η βαθύτερη φοβία, αυτή της επαφής με τον γυναικολόγο μας. Ακόμη και αυτό όμως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε αν συμβαίνει. Είναι σημαντικό να νιώθουμε καλά με το γιατρό μας. Σε διαφορετική περίπτωση μπορούμε να αναζητήσουμε τον κατάλληλο για εμάς. Ρωτάμε στο οικογενειακό ή φιλικό μας περιβάλλον, τσεκάρουμε αξιολογήσεις στο διαδίκτυο, ενημερωνόμαστε για τα κόστη της επίσκεψης και των εξετάσεων ή για το αν μας καλύπτει ασφαλιστικά κι αποφασίζουμε.

Επιλέγοντας τον γιατρό μας, είναι σημαντικό να νιώθουμε οικειότητα μαζί του. Να έχουμε την άνεση να μπορούμε να ρωτάμε, να λύνουμε απορίες. Δεν είναι ντροπή να ομολογήσουμε το φόβο μας. Πιθανώς δεν είμαστε ούτε οι πρώτες αλλά ούτε κι οι τελευταίες και σίγουρα θα έχει τον τρόπο να μας χαλαρώσει. Ίσως αν ζητήσουμε να μας εξηγήσει την ανατομία του σώματός μας, τι ακριβώς κάνει και πώς γίνονται όλες οι εξετάσεις, θα νιώσουμε ασφάλεια καθώς θα ελέγχουμε εν μέρει τη διαδικασία της επίσκεψης.

Κι εδώ που τα λέμε, τέρμα οι βλακείες κι οι κατά φαντασία σκέψεις. Η μόνη κίνηση που πρέπει να κάνουμε είναι αυτή της επιβράβευσης προς τον εαυτό μας για την απόφασή μας να είμαστε συνεπείς στην επίσκεψή μας στον γυναικολόγο. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Κάνοντας τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο, έγκαιρα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε υπάρχει, αν υπάρχει, σε πρώιμο στάδιο. Ενημερωνόμαστε από τον γιατρό μας για όλες τις ιατρικές εξελίξεις που μας αφορούν, ενημερώνουμε την καρτέλα υγείας μας, παρακολουθούμε την εξέλιξή της σε αντιστοιχία με το ιστορικό των προηγούμενων ετών μας και δεν επιλέγουμε την άγνοια. Δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο πρέπει να σκεφτόμαστε αρνητικά. Και τέλος πάντων να «τσακιστείτε» να πάτε όσες το έχετε ήδη αμελήσει.

Ας αφήσουμε στην άκρη τις ανασφάλειες και τις φοβίες μας, ας οπλιστούμε με αισιοδοξία σκεπτόμενες πως όλα θα πάνε καλά κι ας προγραμματίσουμε, αν έχουμε αμελήσει, το ραντεβού μας με τον γιατρό μας. Ας σκεφτούμε πως πηγαίνοντας μία φορά τον χρόνο γλιτώσουμε από περιπέτειες που θα προκύψουν αμελώντας τη προσωπική μας υγεία. Όλα θα πάνε καλά!

Συντάκτης: Ταρασία Γεωργιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου