ertrhew

Πως είναι το σεξ σ’ ένα ζευγάρι μετά την αποκάλυψη μιας απιστίας; Το γνωρίζουμε πως δεν είναι και το πιο χαρούμενο θέμα μας, αλλά επειδή όλα είναι μέσα στο παιχνίδι της ζωής κι επειδή για μας η ζωή έχει μόνο θετική πλευρά, την έχουμε βρει ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση. Έχουμε αναλύσει τους λόγους που οι άνθρωποι απατούν. Η παραδοχή, η αποκάλυψη, η συνέχεια μιας σχέσης αλλά κι η ερωτική επαφή μετά την απιστία, είναι σίγουρα μια επώδυνη κατάσταση. Πολλούς από μας μάς φαντάζει αδιανόητο να μας ξαναγγίξουν, πόσω μάλλον να σκεφτούμε να έρθουμε σε ερωτική επαφή, μετά την απιστία. Τα συναισθήματά μας ισορροπούν μεταξύ καβγάδων, εσωτερικής οργής, σύγχυσης, αποστροφής, θλίψης και ζήλιας.

«Πως μπορώ να κάνω σ@ξ μαζί του/της μετά από αυτό;» η πιο συχνή ερώτηση που απευθύνουμε στον εαυτό μας. Ακόμη και να το έχουμε ξεπεράσει ως γεγονός μετά από καιρό, κάθε φορά που θα αγγίζουμε, θα νιώθουμε πως κάποιοι άλλοι έχουν αγγίξει το ίδιο σημείο. Θα κάνουμε πίσω σκεπτόμενοι πως αν τώρα φαίνεται πως το ξεπερνάμε, σίγουρα δείχνουμε πως δίνουμε άφεση αμαρτιών. Άρα γιατί να μην ξανασυμβεί; Η εμπιστοσύνη έχει πάει περίπατο και τα νεύρα μας είναι «κρόσσια».

Όσο για τη σεξουαλική μας αυτοεκτίμηση, αυτή την έχουμε στείλει στα Τάρταρα καθώς έχει καταρρεύσει. «Αν ήμασταν καλοί στο κρεβάτι τότε δε θα μας είχε απατήσει» φωνάζει ο εσωτερικός μας σαμποτέρ και πάει λέγοντας το γαϊτανάκι των αυτοκατηγοριών. Η μόνη λογική σκέψη που κάνουμε -κι αυτή όχι πάλι υπέρ μας φυσικά- είναι πως αν δεν είχε πάρει προφυλάξεις πιθανώς να κινδυνεύουμε και με κάποιο νόσημα που θα το μάθουμε εκ των υστέρων.

Αυτός ο αναμενόμενο φαύλος κύκλος που έχει δημιουργηθεί, καταλαβαίνουμε πως δεν μπορεί να τραβήξει πολύ. Σηκώνουμε τα μανίκια του μυαλού και της ψυχής μας κι ενεργοποιούμαστε- είναι ζωτικής σημασίας κυρίως για εμάς. Καταρχάς, σταματάμε ν’ ασχολούμαστε με το τι έγινε. Πληροφορίες τύπου «έκανε καλύτερο κρεβάτι από μένα; Ή πόσες φορές το κάνατε σε μια νύχτα;» τις ξεκόβουμε κι ως σκέψεις. Δε βοηθάνε.

Έχουμε αποφασίσει πως θα δώσουμε συγχώρεση, όσο κι αν αυτό μας έχει κοστίσει. Δεν μπορούμε, όμως, να το παίζουμε «φίλοι» μέχρι να το ξεπεράσουμε. Το αφήνουμε πίσω μας ως συμβάν και δουλεύουμε το τώρα. Συζητάμε με ειλικρίνεια –μόνο αυτό θα μας σώσει– θέτουμε τα σεξουαλικά μας ζητήματα, κάνουμε τον σεξουαλικό μας παρελθοντικό απολογισμό κι ορίζουμε τους νέους κανόνες. Ξεκινάμε με πολύ αργούς ρυθμούς γι’ αρχή. Ίσως μόνο μια αγκαλιά κι ένα απαλό χάδι να είναι η αφετηρία της ηρεμίας πριν την καταιγίδα. Η άμεση επαφή θα έχει γι’ αρχή ίσως θυμό και το φάντασμα των άλλων. Μόνο ο χρόνος κι η υπομονή θα το διώξουν.

Όσο κι αν ο λαός μας λέει πως αν το γυαλί σπάσει δε ξανακολλάει, κάποιες φορές μπορεί να κολλήσει τόσο δυνατά που δε θα χρειαστεί να ξανασπάσει. Έτσι, υπάρχουν και τα ζευγάρια που το αφήνουν πίσω τους και κολλάνε πιο σφιχτά. Η σκέψη πως ναι μεν έγινε ένα λάθος, αλλά θα μπορούσε να κοστίσει κι έναν χωρισμό κι αυτό δεν υπάρχει η διάθεση να το ζήσετε, μετά την παραδοχή, κάνει τον θύτη να προσπαθεί σεξουαλικά περισσότερο πια. Ο άλλος νιώθει επιθυμητός κι η χαμένη σεξουαλική αυτοπεποίθηση επανέρχεται σιγά-σιγά. Ίσως αυτό το μετά απιστίας σεξ, να είναι και πιο έντονο και παθιασμένο. Λογικό, γιατί η σκέψη μας είναι να μη χάσουμε τον άλλον, να διεκδικήσουμε με πάθος αυτό που έχουμε και τέλος, η επιθυμία φουντώνει καθώς νιώθουμε πως κοιμόμαστε μ’ ένα νέο πρόσωπο που νομίζαμε πως ξέραμε, αλλά τελικά γνωρίζουμε από την αρχή. Μη σας κάνει εντύπωση λοιπόν αν γίνουμε πιο τολμηροί και πιο απελευθερωμένοι, αν μέχρι τώρα είχαμε φραγμούς και ξαφνικά νιώθουμε πρωταγωνιστές σε ερωτική ταινία. Όλα είναι απολύτως φυσιολογικά.

Η απιστία μπορεί να γκρεμίσει τα πάντα, αλλά μπορεί και ν’ αφυπνίσει τη μέχρι τώρα αδιάφορη σεξουαλική ζωή μας. Οι σχέσεις για να λειτουργήσουν χρειάζονται κι αγάπη και σεξ. Υπάρχουν φορές που το ξεχνάμε κι ενώ επενδύουμε στην αγάπη, φτάνουμε να κάνουμε το σεξ τον «άγνωστο Χ» της ζωής μας. Η απιστία, ίσως λειτουργήσει και σαν αφύπνιση πείθοντάς μας πως είναι σημαντικό κι όχι «μία στο τόσο». Δεν είναι απλά και δεν είναι κι εύκολα βέβαια τα πράγματα. Χρειάζεται χρόνο για να ξαναχτιστούν η εμπιστοσύνη κι η επιθυμία. Η υπομονή, όμως, είναι αρετή. Αξιοποιώντας την στο έπακρο σε συνδυασμό με την καλή πίστη, μπορεί και να καταφέρετε θαύμα. Και το καλό κρεβάτι να είναι ένα από αυτά.

Συντάκτης: Ταρασία Γεωργιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου