«Από ποια πλευρά;» η ερώτηση πριν από έναν πρώτο κοινό ύπνο. Η στιγμή που συνειδητοποιούμε πως θα μοιραστούμε το κρεββάτι μας ή θα μας παραχωρήσουν μέρος στο δικό τους. Ο κανόνας που λέει πως εκτός από τα συναισθήματά μας, εκτός από μια επαφή, χαρίζουμε και μια μοιρασιά, μια πλευρά ενός πολύ προσωπικού μας χώρου. Ή μήπως όχι;

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το YouGov Realtime στη Βρετανία και σε δείγμα 1.000 ανθρώπων που μοιράζονται το κρεβάτι τους, το 77% απάντησε πως έχει τη δική του πλευρά στο κρεβάτι, μόλις το 4% δήλωσε πως δε τους ενοχλεί από ποια πλευρά θα κοιμηθούν, ενώ ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό, 14%, ανέφερε πως δεν έχει μοιραστεί ποτέ το κρεβάτι του. Παρ’ όλα αυτά οι περισσότεροι σε ποσοστό 57% ισχυρίστηκαν ότι μένουν στη δική τους πλευρά και το 27% κατηγορεί τους συντρόφους τους ότι καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο από αυτόν που τους αναλογεί. Σε μια άλλη ανάλογη έρευνα από την εταιρεία στρωμάτων Yogabed στην Αμερική, με τη συμμετοχή 2.000 ερωτηθέντων και θέμα τα προβλήματα στον ύπνο, το 40% των συμμετεχόντων απάντησε πως κοιμάται καλύτερα μόνο του σε σχέση με το 30% που κοιμούνται καλύτερα με το ταίρι τους.

Σαφώς, μπορεί κανείς να περάσει από σχέσεις που η πλευρά του κρεβατιού τούς ήταν αδιάφορη αλλά κι από σχέσεις που η ερώτηση «αν σου έλεγα πως κοιμάμαι μόνο από την αριστερή πλευρά κι έκανες και ‘συ το ίδιο θα μου παραχωρούσες την πλευρά σου;» ήταν κριτήριο για την αρχή της κι εκτίμηση του κατά πόσο ταιριάζουν με το ταίρι τους. Όταν δύο άνθρωποι οι οποίοι μέχρι πρότινος μπορεί να ήταν εργένηδες και ξαφνικά γίνονται ζευγάρι, ένας από τους λεγόμενους συμβιβασμούς της σχέσης -καθώς ο κοινός ύπνος θεωρείται δεδομένος- είναι και το «ποια είναι η πλευρά σου στο κρεβάτι». Φυσικά, κάποιοι θ’ αναρωτηθούν «μα καλά, έχει τόση σημασία;». Θ’ απαντήσουμε λοιπόν πως ναι, έχει σημασία, γιατί πέρα απ’ όλα, αν δεν νιώθουμε καλά ή αν βγαίνουμε έξω από τις «βολές» μας πιθανόν να έχουμε έναν δύσκολο ύπνο, ο οποίος θα λειτουργήσει ως κακός παράγοντας την επόμενη μέρα σε όλες τις μορφές των επαφών μας. Και φυσικά, σε ποιους θα ρίξουμε την ευθύνη; Μήπως λοιπόν θα ήταν καλύτερα να φροντίσουμε από πριν γι’ αυτό;

Η πλευρά του κρεβατιού είναι κάτι σαν το καλό ή το κακό προφίλ μας. Όλοι την έχουμε αποκτήσει με τα χρόνια και δεν την αλλάζουμε. Πολλοί από μας, ίσως να μπήκαμε και σε μια σχέση μετά από χρόνια μοναξιάς στα οποία είχαμε συνηθίσει όχι μόνο σε μια πλευρά, αλλά και στη μέση του κρεβατιού, διαγώνια, πάνω, κάτω, αντίθετα. Εδώ, εκτός από την πλευρά, δυστυχώς θα πρέπει να μάθουμε πρώτα να μοιραζόμαστε.

Όπως και να το σκεφτούμε, δεν υπάρχει λάθος και σωστή πλευρά ούτε συμπεριλαμβάνεται κάτι τέτοιο στις οδηγίες χρήσης των λειτουργικών σχέσεων. Είναι η προσωπική κι απόλυτη επιλογή μας. Φυσικά το Φενγκ Σούι το οποίο όσες φορές ακολούθησα εγώ προσωπικά έπεσα έξω, αναφέρει πως για να επέλθει ο ρομαντισμός στην κρεβατοκάμαρα και θετική ενέργεια στη σχέση ο άντρας παίρνει την αριστερή πλευρά και η γυναίκα τη δεξιά. Αυτό βέβαια σημαίνει πως υπάρχει άντρας και γυναίκα. Διότι αν δεν υπάρχει αυτός ο συνδυασμός, τότε τι γίνεται;

Πριν λοιπόν αρχίσουν οι γκρίνιες τύπου «η μεριά μου», «η μεριά σου» σκεφτείτε:

-Να είστε συγκαταβατικοί και πρόθυμοι για δοκιμές. Μπορεί να χρειάζεστε χρόνο, να πειραματιστείτε και να δοκιμάσετε κάθε πλευρά μέχρι να καταλήξετε στο πώς λειτουργείτε καλύτερα.

-Συζητήστε χωρίς να σκέφτεστε πως «ακόμη και γι’ αυτό θα πρέπει να βρούμε λύση». Αν ο ύπνος μας διαταραχθεί, αν δε μας αρέσουν οι σφιχτές αγκαλιές κι αν θέλουμε ελευθερία κινήσεων καλό θα ήταν να τα ορίσουμε από πριν.

-Βρείτε τη χρυσή τομή και για τους δύο. Συμβιβαστείτε κι αποδεχθείτε πως θα βρείτε τα πατήματά σας και στον ύπνο. Θα πρέπει να είμαστε και λίγο συμπονετικοί και να μάθουμε να αναπροσαρμόζουμε τις συνήθειές μας.

-Υπάρχει ο όρος «διαζύγιο ύπνου». Το αναφέρουμε ως καταγραφή στο άρθρο αλλά όχι ως λύση. Αν λοιπόν δεν καταφέρετε να βρείτε καμία λύση και ο συνδυασμός ύπνου-σχέσης δεν πάει καλά, ίσως προτιμότερο από το να μαλώνετε συνεχώς θα ήταν να δοκιμάσετε να κοιμάστε σε διαφορετικά κρεβάτια. Αυτό δε σημαίνει απόλυτα πως η σχέση έχει πρόβλημα, ούτε πως περιορίζεται ο κοινός χρόνος, απλώς ξεχωρίζετε τον ύπνο από την επαφή σας ως ζευγάρι. Συμβουλή: πριν μπείτε σ’ αυτή τη διαδικασία ίσως να σκεφτείτε να αγοράσετε ένα king size κρεβάτι. Οι ειδικοί λένε πως χρειαζόμαστε 10 εκατοστά ελεύθερα γύρω μας για να έχουμε καλύτερο ύπνο.

Ο δρ. Rafael Pelayo, καθηγητής στην Ιατρική Ύπνου στο Πανεπιστήμιο Stanford της Καλιφόρνια δήλωσε σχετικά με τον ύπνο των ζευγαριών πως «Ο ύπνος είναι μια συμπεριφορά που μαθαίνεται, αυτός είναι άλλωστε κι ο λόγος που τα ζευγάρια επιλέγουν συνήθως μια πλευρά του κρεβατιού και δεν την αλλάζουν. Μεταξύ ενός ζευγαριού, συνήθως ο ένας κοιμάται ελαφριά κι ο άλλος πιο βαθιά. Ο ύπνος είναι μια εμπειρία που απαιτεί οικειότητα, καθώς οι άνθρωποι καλούνται να ρίξουν τις άμυνές τους και να χαλαρώσουν. Με το πέρασμα του χρόνου κι όσο δύο άνθρωποι χτίζουν την εμπιστοσύνη μεταξύ τους, τόσο πιο καλά θα κοιμούνται μαζί. Άλλωστε πολλοί είναι εκείνοι που δηλώνουν ότι δεν κοιμούνται καλά όταν λείπει ο σύντροφός τους».

Είναι λίγο ασήμαντο μπροστά στα τόσα που έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε ως ζευγάρι, ο καβγάς για την πλευρά του κρεβατιού. Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται για να τακτοποιηθούμε κι οι δύο, έτσι ώστε όταν χρειαστεί να ξυπνήσουμε το πρωί να μην είμαστε ούτε μαλωμένοι αλλά ούτε και κουρασμένοι.

Συντάκτης: Ταρασία Γεωργιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου