%cf%86%cf%81%cf%84%ce%b7%ce%b3%ce%b7%cf%86%cf%84%cf%81

Ο ρόλος ενός manager είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία και την ευημερία μιας εταιρίας. Είναι ο άνθρωπος που εμπνέει, καθοδηγεί και διοικεί μια ομάδα με απώτερο σκοπό την επίτευξη στόχων, ανάπτυξης κι αποτελεσμάτων μιας επιχείρησης. Αν θέλεις ν’ αναπτύξεις τις δεξιότητές σου στον τομέα του management και να γίνεις άσσος σ’ αυτόν, τότε θα πρέπει ν’ ακολουθείς καθημερινά κάποιους χρυσούς κανόνες και για ένα πράγμα να είσαι σίγουρος στο τέλος της ημέρας· θα πετύχεις!

 

Εκπαιδεύσου κι ενημερώσου

Είναι σημαντικό ν’ αποκτήσεις τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες για τον τομέα του management. Μπορείς να παρακολουθήσεις διάφορα σεμινάρια που προσφέρονται δωρεάν από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλη της χώρας, να διαβάσεις βιβλία που αφορούν το management και να ενημερωθείς για τις τελευταίες τάσεις και πρακτικές στον τομέα αυτό, συμμετέχοντας σε αντίστοιχες ομάδες στα social media. Ένα βιβλίο που μπορώ να σου προτείνω για να ξεκινήσεις και πιστεύω πως θα το διαβάσεις μέχρι τέλους είναι το: «Επιτυχημένος ηγέτης και μάνατζερ» του συγγραφέα και καθηγητή στο Μάνατζμεντ Δημήτρη Μπουραντά.

 

Ανάπτυξε ηγετικές ικανότητες

Ένας άσσος στο management πρέπει να έχει ηγετικές ικανότητες. Θα πρέπει να εργαστείς σκληρά για την ανάπτυξη της ικανότητάς σου να εμπνέεις τους άλλους, να τους καθοδηγείς και να τους ωθείς προς την επίτευξη των στόχων. Ένα απ’ τα κορυφαία skills που αναζητούν οι εργοδότες για το 2023 είναι η «ηγεσία». Θα πρέπει να είσαι σε θέση να θέσεις ένα πλάνο στρατηγικής στην ομάδα σου και να έχεις ένα ξεκάθαρο σχέδιο, να εμπνέεις την απαραίτητη εμπιστοσύνη και να βρίσκεις λύσεις, εκεί που οι άλλοι βλέπουν μπροστά τους τον γκρεμό.

 

Κατανόησε τις ανάγκες της ομάδας σου

Ένας καλός manager πρέπει να κατανοεί τις ανάγκες της ομάδας του. Αυτό περιλαμβάνει πολλές δεξιότητες όπως: να ακούς τους υπαλλήλους σου, να τους δίνεις την απαραίτητη υποστήριξη και πόρους για να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, να μην τους εξαντλείς με σκοπό το κέρδος και να διασφαλίζεις ότι έχουν ένα θετικό κι αποδοτικό περιβάλλον εργασίας. Κανένας εργαζόμενος δε θέλει να εργάζεται σ’ ένα κακό περιβάλλον εργασίας που τον αξιολογούν σαν μηχανή κέρδους και να συνεργάζεται με κακούς managers που δεν αντιλαμβάνονται τη φύση και τη δυσκολία της εργασίας που αναθέτουν.

 

Γίνε πρότυπο

Ένας άσσος στο management πρέπει να δίνει το σωστό παράδειγμα σε όλες τις περιστάσεις. Οι υπάλληλοί σου είναι βέβαιο ότι θα μιμηθούν τις δικές σου πράξεις και τη συμπεριφορά σου. Βεβαιώσου ότι είσαι ένα πρότυπο επαγγελματισμού, ηθικής κι αφοσίωσης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τον αμοιβαίο σεβασμό που θα κερδίζεις από την ομάδα σου μέρα με τη μέρα. Γιατί ο σεβασμός δεν επιβάλλεται, αλλά κερδίζεται.

 

Ανάπτυξε τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες

Η καλή επικοινωνία είναι κλειδί για την αποτελεσματική διαχείριση, συμπεριλαμβανομένης της ενεργητικής ακρόασης, της σαφήνειας και της ενθάρρυνσης της ανοικτής συζήτησης μεταξύ όλων των μελών της ομάδας σου. Θα πρέπει πάντα ν’ αναφέρεις με σαφήνεια τις οδηγίες, προκειμένου όλα τα μέλη στην ομάδα σου ν’ αντιλαμβάνονται για τι πράγμα μιλάς. Κι αν έχεις αμφιβολίες για τον τρόπο που θέλεις να μεταφέρεις μια φράση, τότε συμβουλεύσου ανθρώπους που έχουν κερδίσει κύρος εδώ και χρόνια στον χώρο του management, ώστε να πάρεις και διαφορετικές απόψεις που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις τον στόχο σου.

 

Ανάλυσε και βελτίωσε τις διαδικασίες

Ο άσσος στο management δεν περιορίζεται μόνο στο να διαχειρίζεται την ομάδα του, αλλά προχωράει στο να αναλύει τις διαδικασίες κι επιδιώκει συνεχείς βελτιώσεις. Ανάλυσε όλες τις τρέχουσες διαδικασίες κι αναζήτησε τρόπους για να τις βελτιώσεις, εξοικονομώντας χρόνο, πόρους και βελτιστοποιώντας την αποδοτικότητα.

 

Ανάπτυξε την ευαισθησία σου για τον ανθρώπινο παράγοντα

Ο καλός μάνατζερ γνωρίζει ότι οι άνθρωποι είναι ο πιο πολύτιμος πόρος μιας εταιρίας. Ανάπτυξε την ευαισθησία σου για τις ανάγκες, τις φιλοδοξίες και τα προβλήματα των υπαλλήλων σου. Άκουσε τα παράπονά τους, έκφρασε το ενδιαφέρον σου και φυσικά όπου είναι δόκιμο να παράσχεις την κατάλληλη υποστήριξη. Με την ανάπτυξη ενός θετικού κι εμπιστευτικού περιβάλλοντος, θα αποκτήσεις ψήφο εμπιστοσύνης από τους υπαλλήλους σου προς το πρόσωπό σου και φυσικά όλοι θα μιλούν με τα καλύτερα λόγια για εσένα, αλλά και τις πρακτικές σου.

 

Διαχειρίσου αποτελεσματικά τον χρόνο σου 

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο χρόνος μας είναι πολύτιμος. Μάθε να διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά τον χρόνο σου, οργανώνοντας τις εργασίες σου, θέτοντας προτεραιότητες κι αποφεύγοντας την αστάθεια και την απόρριψη. Το να μπορεί να διαχειρίζεται κανείς τον χρόνο του είναι τεράστια δεξιότητα και όποιος τη διαθέτει από φυσικού του μπορεί να το μεταδώσει και στην ομάδα του, με αποτέλεσμα να πετυχαίνει ευκολότερα όλους τους στόχους που έχει θέσει.

 

Αναζήτησε συνεχώς την αυτοβελτίωση

Το management είναι ένας τομέας συνεχούς μάθησης κι ανάπτυξης. Αναζήτησε συνεχώς την αυτοβελτίωση, αναλύοντας τις επιδόσεις σου, αναγνωρίζοντας τις αδυναμίες σου και παράλληλα να εργάζεσαι για τη βελτίωσή τους. Αυτή η αφοσίωση στην ανάπτυξη του εαυτού σου θα σε βοηθήσει να προωθήσεις και να επιτύχεις στον χώρο του management.

 

Αντί επιλόγου: Η επίτευξη της αριστείας στο management απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και συνεχή προσπάθεια. Ωστόσο, ακολουθώντας αυτά τα βήματα κι αποκτώντας τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες, μπορείς να εξελιχθείς σ’ έναν άσσο στο management. Πάντα να θυμάσαι και να συντηρείς μια θετική νοοτροπία, να προσαρμόζεσαι στις αλλαγές και να διατηρείς ανοικτή επικοινωνία με την ομάδα σου. Η συνεργασία κι η ενθάρρυνση των υπαλλήλων σου θα συμβάλλουν στην επίτευξη των κοινών στόχων και θα σε βοηθήσουν να επιτύχεις στον ρόλο του manager. Μην φοβηθείς να πάρεις πρωτοβουλίες, να αναλάβεις προσωπικές ευθύνες και να μάθεις από τις εμπειρίες σου. Να θυμάσαι ότι η επιτυχία στο management δεν επιτυγχάνεται μέσα σε μία νύχτα. Αλλά με πάθος, αφοσίωση και σωστή προσέγγιση, μπορείς να επιτύχεις όλα αυτά που ονειρεύεσαι.

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου