Τι πάει να πει δεύτερη ευκαιρία; Κάτι σαν χάρη ακούγεται. Σου δίνω δεύτερη ευκαιρία σημαίνει πως σε βρίσκω λάθος και με μισή καρδιά σου επιτρέπω να προσπαθήσεις να το διορθώσεις. Παράλληλα θα σε τσεκάρω συνεχώς για το επόμενο μικρό στραβοπάτημα. Ναι, με καχυποψία και με μια μικρή ελπίδα να υποπέσεις σε ένα ακόμη λάθος ώστε να μπορέσω να δικαιωθώ.

Για να μπεις στη διαδικασία να στήσεις το σύντροφό σου στον απέναντι τοίχο, εκβιάζοντας τον ουσιαστικά με μία δεύτερη ευκαιρία,  η οποία αν δοθεί θα είναι κάτω από όρους και προϋποθέσεις, μάλλον έχεις δουλέψει ήδη μέσα σου το ενδεχόμενο ενός οριστικού χωρισμού. Μέσα από μία ψύχραιμη, ουδέτερη ματιά, η δεύτερη ευκαιρία μπορεί να χαρακτηριστεί σαν μία μικρή παράταση του τέλους.

Ας εξαιρέσουμε πραγματικά σημαντικούς λόγους οι οποίοι μπορούν να επιφέρουν έναν χωρισμό. Τέτοιοι λόγοι μπορεί να είναι η σωματική βία ή η απιστία. Στην προκειμένη περίπτωση δεν δικαιολογείται ούτε καν η σκέψη της δεύτερης ευκαιρίας. Είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο πως αν συμβεί μία φορά, θα επαναληφθεί κάποια στιγμή στο μέλλον.

Όλα τα υπόλοιπα όμως για έναν ερωτευμένο άνθρωπο αποτελούν μικρά εμπόδια, τα οποία είναι διατεθειμένος να ξεπεράσει και μάλιστα με μεγάλη προθυμία. Ακόμη κι αν φτάσει να θίξει το θέμα του χωρισμού, πάνω στην ένταση ενός τσακωμού, θα το έχει ξεχάσει μέσα στα επόμενα λεπτά. Όπως θα το έχει ξεχάσει κι ο έτερος σύντροφος, αφού η σχέση θα έχει επιστρέψει στη γνώριμη μορφή της, χωρίς καμία προσπάθεια, αλλά ως αποτέλεσμα της φυσικής ροής των πραγμάτων.

Όντας ακόμη ερωτευμένος, δε θα μπεις καν στη διαδικασία να σκεφτείς αν θα δεχθείς πίσω τον άλλον μετά από μία διαφωνία, θεωρείται αυτονόητο. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν αρχίζεις να ζυγίζεις τα υπέρ και τα κατά. Να βλέπεις τον εαυτό σου έξω απ’ τη σχέση και να αναρωτιέται πού θα ήσουν καλύτερα. Όταν φτάσεις στο σημείο να προβληματιστείς για το αν θέλεις ακόμη στη ζωή τον άλλο άνθρωπο, αυτό σημαίνει ότι μάλλον ο έρωτας έχει αρχίσει να φεύγει απ’ το παράθυρο.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορούν να συντελέσουν στο να του δώσεις τελικά τη δεύτερη ευκαιρία. Ίσως να είναι το ξεβόλεμα, η συνήθεια, o φόβος να μείνεις μόνος όπως και πολλοί άλλοι, όμως ο έρωτας δε θα είναι ένας από αυτούς.

Αντιθέτως αν παραμένεις ερωτευμένος, δε θα τολμήσεις να συνεχίσεις να διαπραγματεύεσαι το χωρισμό σαν να είναι μία επαγγελματική συμφωνία. Απλά γιατί τρομάζεις και μόνο στην ιδέα να μην αποτελεί πλέον το άλλο άτομο μέρος της ζωής σου. Μπορεί να του κρατάς μούτρα για ένα μικρό διάστημα, να είσαι θυμωμένος, αλλά η επιθυμία σου να είσαι μαζί του θα σε κάνει να παραβλέψεις τα όποια προβλήματα και να παραμερίσεις τις όποιες διαφωνίες σαν να μη συνέβησαν ποτέ.

Όταν θα φτάσει λοιπόν κάποιος στο σημείο να ζητήσει μία δεύτερη ευκαιρία, η οποία αν του δοθεί τελικά, θα γίνει μετά από έντονο προβληματισμό και διστακτικότητα, ίσως είναι καλύτερα να μην τη δεχθεί εκείνος.  Γιατί αν ο σύντροφός του είναι όντως ακόμη ερωτευμένος μαζί του δε θα τον έβαζε ποτέ στη διαδικασία να αποδείξει κάτι. Ο έρωτας κάνει τους ανθρώπους να παραβλέπουν τη λογική και τα ενδεχόμενα λάθη του άλλου.

Κρατάνε μόνο την ανάγκη να έχουν το ταίρι σου στο πλευρό τους.

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Γρημάνη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη