Κάποια στιγμή στη ζωή σου, ίσως να συναντήσεις ανθρώπους που θα προσπαθήσουν να σε ελέγξουν με τη συμπεριφορά τους. Θα προσπαθήσουν να σου επιβάλουν τη γνώμη τους, κάνοντάς σε να αμφιβάλεις για την αξία σου και τις ικανότητές σου. Αν αυτοί οι άνθρωποι σε βρουν σε μια καλή φάση της ζωής σου, δεν έχουν και πολύ δύναμη επάνω σου. Όταν όμως περνάς κάποια δύσκολη στιγμή και είσαι ευάλωτος, είναι πιο πιθανό και εύκολο να σε επηρεάσουν.

Θα προσπαθήσουν να διαστρεβλώσουν την αλήθεια και να σε πείσουν πως έχεις άδικο, σε πράγματα που μέχρι χθες ήσουν απόλυτα σίγουρος πως έχεις δίκιο. Αυτή η διαδικασία γίνεται σταδιακά και μεθοδευμένα. Στην αρχή της γνωριμίας σας θα παρουσιαστούν σαν ευαίσθητα και πιθανόν ακόμη και πληγωμένα άτομα. Όταν θα είναι σίγουροι πως έχεις δεθεί μαζί τους συναισθηματικά, θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτή σου την αδυναμία, απειλώντας σε έμμεσα πως αν δεν κάνεις αυτό που θέλουν θα χάσεις την εύνοιά τους. Ή ακόμα χειρότερα θα προσπαθήσουν να σου δημιουργήσουν ενοχές, ώστε να κερδίσουν αυτό που θέλουν.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για άτομα που κρύβουν μεγάλους φόβους και ανασφάλειες. Αν για παράδειγμα εκείνος νιώθει άσχημος, θα προσπαθήσει σιγά-σιγά να σε πείσει πως εσύ είσαι άσχημος, ώστε να νιώθει καλύτερα δίπλα σου. Το μόνο που ζητούν είναι επιβεβαίωση και την αίσθηση πως είναι ισχυροί και ανώτεροι. Έτσι, φαινομενικά δείχνουν να έχουν δύναμη και αυτοπεποίθηση, κάτι που δεν ισχύει στην πραγματικότητα.

Οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία -και που μόνο κακό μπορούν να σου κάνουν- θα προσπαθήσουν να σε πείσουν πως τα συναισθήματα και οι ανάγκες σου είναι παράλογα και υπερβολικά. Όμως αυτό μπορείς να το κρίνεις μόνο εσύ, κανένας άλλος. Μόνο εσύ ξέρεις τι νιώθεις και τι χρειάζεσαι. Φυσικά όταν στριμωχτούν, δε θα παραδεχθούν ποτέ το λάθος τους, αλλά θα προσπαθήσουν να σε πείσουν και πάλι πως φταις εσύ, γιατί υποτίθεται πως δεν κατάλαβες τι ήθελαν να σου πουν.

Αυτό που ζητάς από ένα σύντροφο είναι να βρίσκεται δίπλα σου και να σε στηρίζει στις δύσκολες στιγμές σου. Όταν εσύ χάνεις την πίστη στον εαυτό σου, να είναι εκεί για να σου ξαναθυμίσει τι αξίζεις. Όταν έχεις ένα όνειρο, να είναι δίπλα σου και να σε ενθαρρύνει να το πετύχεις. Να πάρει το μισό βάρος του συναισθηματικού φορτίου πάνω του κι έτσι να σε βοηθήσει να τερματίσεις τη διαδρομή. Αυτό οφείλει να κάνει κάποιος, ώστε να κερδίσει την τιμή να τον αποκαλέσεις δικό σου. Αν εκείνος, κάθε φορά που πας να πέσεις, σε σπρώχνει για να φτάσεις ακόμη πιο κάτω, δεν μπορεί να νοιάζεται για σένα. Κάποιος που σε αγαπά, δε θα σε κάνει ποτέ να νιώσεις άσχημα για τον εαυτό σου.

Άνθρωποι που προσπαθούν να επιβάλουν το δικό τους, με απειλές και εκφοβισμούς, δεν ανήκουν στη ζωή σου. Αν θες η ζωή σου να είναι χαρούμενη και υγιής. Εκφράσεις όπως «δεν είσαι αρκετά καλός, δε θα τα καταφέρεις», είναι απαγορευτικές, αν μιλάμε για κάποιον που υποτίθεται ότι σε έχει ψηλά στα μάτια του και τη ζωή του. Αν δεν ισχύει αυτό, τότε δεν πρέπει να είσαι μαζί του.

Το θέμα μπάζει ανασφάλεια από παντού. Από τη μία η δική του ανασφάλεια, που τον κάνει να πιστεύει πως μόνο αν εκείνος έχει τον απόλυτο έλεγχο στη σχέση, αξίζει κάτι. Από την άλλη η δική σου, που δέχεσαι αυτές τις συμπεριφορές, γιατί προφανών είσαι επηρεασμένος από τα συναισθήματά σου. Το μυαλό σου δεν είναι καθαρό, ώστε να καταλάβεις πως όχι μόνο δε θα έπρεπε να φοβάσαι μην τον χάσεις, αλλά και να το επιδιώξεις όσο το δυνατό γρηγορότερα.

Είναι πολύ καλύτερο και λιγότερο ψυχοφθόρο να μείνεις μόνος σου, ώσπου να βρεις έναν ισορροπημένο άνθρωπο, που να σε θέλει για αυτό ακριβώς που είσαι, παρά να μένεις με κάποιον που δε θα σε κάνει ποτέ ευτυχισμένο. Όσα κι αν προσπαθείς να κάνεις για εκείνον, ποτέ δε θα είναι αρκετά.  Πάντα θα ζητάει κάτι περισσότερο και ποτέ δε θα σου δώσει την ασφάλεια και τη σιγουριά που έχεις ανάγκη. Σε κανέναν άνθρωπο δεν αξίζει μια τέτοια αντιμετώπιση.

 

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Γρημάνη
Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Καλή