Καλοκαιράκι μύρισε και όλα ξαφνικά μοιάζουν πιο όμορφα και φωτεινά. Ακόμα κι αν λιώνεις το κορμάκι σου στη δουλειά, ακόμα κι αν σου έχει φάει το αφεντικό τη ζωούλα, ρουφάς μια γουλιά από το κρύο καφεδάκι σου και ονειρεύεσαι παραλίες και ξάπλες κάτω απ’ τον ήλιο. Παρέες, ποτάρες, θάλασσα και ανεμελιά. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι στοιχειώδεις κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουμε για να περάσουμε όλοι καλά το καλοκαίρι μας.

 

1. Μπανάκι τακτικά 

Παιδιά, να πλενόμαστε! Λίγο η ζέστη, λίγο η ανεμελιά, λίγο εκείνο το καυτερό κοντοσούβλι που έφαγες για πρωινό μετά το ξενύχτι, δε θέλει και πολύ να σε αγκαλιάσει μια μυρωδιά μεταξύ ψόφιου κουναβιού και λιμνασμένου βοθρόνερου. Νεράκι είναι, δεν είναι οξύ. Μασχαλίτσες, ποδαράκια, ευαίσθητες περιοχές χρειάζονται συχνό ντουζάκι (ακόμα καλύτερα κανονικό μπάνιο). Είναι κρίμα να αφήσουμε λιπόθυμους πίσω μας.

 

2. Ρακέτες δε σημαίνει μπαλάκι στη μούρη μας 

Ναι παιδιά, να παίξετε στην παραλία, δεν είπε κανείς να μην παίξετε. Είναι όμως ανάγκη να είστε μπροστά μας στα 2,5 εκατοστά; Να τρώμε το μπαλάκι στη μούρη κάθε 4 δευτερόλεπτα; Δε γίνεται δηλαδή εσύ να γυμνάζεσαι κι εγώ να ευχαριστιέμαι την μπίριτσα μου ανάσκελα και να μ’ αφήσεις στον ήλιο να παναριστώ με την ησυχία μου σαν μπούτι κοτόπουλο στο τηγάνι; Το ίδιο ισχύει για όλα τα αθλήματα που έχουν μπάλες, μπαλάκια και ιπτάμενα αντικείμενα. Αφού -μεταξύ μας- όλοι ξέρουμε πως το 98% δεν παίζει γιατί ξέρει, αλλά για να πει ότι έπαιξε και για να ενοχλήσει τους υπόλοιπους, λες κι έχουν καμία κρυφή οργάνωση που σκοπό έχει να προκαλεί αναταραχή.

 

3. Μην ξεσπάς στους σερβιτόρους    

Πολύς κόσμος, απλωμένος παντού, μέχρι και πάνω στα δέντρα. Σερβιτόροι συνήθως μετρημένοι στα δάχτυλα. Γι’ αυτό, μη φωνάζεις κάθε τρεις και λίγο τον σερβιτόρο. Δε φταίει αυτός που αργεί. Φταίει το αφεντικό που για να βάλει πιο πολλά στη τσέπη δεν παίρνει κάναν άνθρωπο παραπάνω με μισθό της προκοπής. Φωνάξεις, δε φωνάξεις, θα περιμένεις. Οπότε μη σπας νεύρα, στη ζέστη είναι πιο εύκολο να χάσει κανείς την ψυχραιμία του. Όλοι διψάμε, αλλά δεν είσαι και στην έρημο, οπότε λίγη υπομονή δε βλάπτει.

 

4. Ναι στο αντηλιακό αλλά με μέτρο 

Σαφώς και πρέπει να φοράμε αντηλιακό, ειδικά όταν πρόκειται να εκτεθούμε στον ήλιο ή όταν είναι να μπούμε στη θάλασσα, και μάλιστα να το ανανεώνουμε συχνά. Το να αλείφεσαι όμως με τέτοια ποσότητα λαδιού που να μοιάζεις λες και μόλις σε βαφτίσανε, δεν είναι κι ό,τι καλύτερο. Αν είναι να μπαίνεις στη θάλασσα και να δημιουργείς γύρω σου τέτοια κηλίδα που να πρέπει να έρθει η Green Peace για να σώσει τα εναπομείναντα ζωντανά, άστο. Κάτσε σπίτι. Νορμάλ ποσότητες, παιδιά. Όλα με μέτρο.

 

5. Στην παραλία τα παιδιά σου και τα μάτια σου 

Δεν έχω παιδιά, δεν ξέρω πώς θα συμπεριφερόμουν αν είχα και επομένως δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη -θα πείτε. Αλλά έχω υπάρξει παιδί με μεγάλη επιτυχία και θυμάμαι τους γονείς μου πριν πάμε οπουδήποτε να με συμβουλεύουν πώς πρέπει να φέρομαι για να μην ενοχλώ τον κόσμο. Όχι, το να φωνάξεις το παιδί σου που είναι 45 μίλια μακριά μέσα στη θάλασσα 543 φορές δε θα το κάνει να έρθει να σε βρει. Πάρε τον πισινό σου κα πήγαινε να το προσεγγίσεις εσύ. Γενικά οι φωνές δε βοηθάνε. Επίσης, καλό θα ήταν να μην αφήνετε τα παιδιά ανεξέλεγκτα να παίζουν με βότσαλα, πέτρες, χταπόδια, πετώντας τα στον κόσμο. Είμαστε και μερικοί που τα νεύρα μας δεν είναι καλά. Και επειδή δε μου φταίνε σε τίποτα τα παιδάκια, αν δεχτώ επίθεση, μάλλον τα βάλω μαζί σου καλέ μου γονέα.

 

 

6. Μη φρικάρεις όταν βλέπεις κατοικίδιο στη θάλασσα

Τι σας πιάνει και ξυπνάει από μέσα σας ο οξαποδώ μόλις δείτε τετράποδο που κάποιος έχει φέρει παρέα του στην παραλία; Δηλαδή ειλικρινά πιστεύεις ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας ή τις ώρες που δεν κολυμπάει κάποιος, τα ζώα δεν μπαίνουν στη θάλασσα να δροσιστούν και δεν κάθονται στις ξαπλώστρες που κάθεσαι χωρίς πετσέτα; Ζεσταίνονται και αυτά όπως εμείς και υπάρχουν φορές που είναι πιο καθαρά κι απ’ τους ανθρώπους. Οπότε, χαλάρωσε και άσε τα ζωντανά στην ησυχία τους.

 

7. Να τηρούμε και λίγο τον ΚΟΚ

Ξέρω, έχεις έρθει στο χωριό με το καινούριο σου παιχνίδι και θες να δείξεις σε όλους τι οδηγάρα είσαι, τρέχοντας -κι εσύ δεν ξέρεις με πόσο- σε στενά δρομάκια και επαρχιακούς δρόμους. Να σου θυμίσω ότι μένουν άνθρωποι τριγύρω, ότι μπορεί να κυκλοφορούν κατσίκια και άλλα ζωντανά, ότι παίζουν παιδάκια ανέμελα στον δρόμο. Ποτέ ξέρεις πότε θα σου πεταχτεί ο μπάρμπας με το τρίκυκλο που είναι έξω απ’ το σπίτι του και δεν έχει συνηθίσει να μην έχει προτεραιότητα. Οπότε μην οδηγείς σαν @@@, δεν είσαι ο Λάουντα και σίγουρα δε βρίσκεσαι στους δρόμους του Μονακό.

 

8. Κάποιοι αύριο δουλεύουν

Έχει βγει για να διασκεδάσεις και να περάσεις όμορφα. Και πολύ καλά κάνεις. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι σε διακοπές και λίγες ώρες μετά δουλεύουν, που θα σηκωθούν χαράματα να πάνε στο γραφείο ή στο χωράφι, για ψάρεμα ή για να τακτοποιήσουν κάποιες εκκρεμότητες. Δεν είπε κανείς να μην παρτάρεις, αλλά μη σπας και τα νεύρα των άλλων. Προσπάθησε να σκέφτεσαι ότι δεν είναι όλοι στην ίδια φάση σε σένα -δηλαδή σε διακοπές- και κάποιοι συνεχίζουν κανονικά τη ρουτίνα τους. Πρέπει, λοιπόν, να τους σεβαστούμε κι αυτούς.

 

9. Μετακινήσεις χωρίς υπομονή δε γίνονται 

Δεν είναι κι ό,τι πιο εύκολο οι μετακινήσεις μαζί με άλλους τώρα το καλοκαίρι, μες τη ζέστη. Έχει κόσμο, είναι δύσκολα, οπότε λίγη προσοχή. Δε φταίει η πλοιοσυνοδός που σου διπλοέκλεισαν την καμπίνα, ούτε η αεροσυνοδός που έκατσες στο φτερό. Μη φωνάζεις στη μάνα με το μωρό μέσα στο αεροπλάνο, δεν μπορεί να το ηρεμήσει, δεν έχει διακόπτη. Και να πλένεστε! Μη βγάλετε παπούτσια, παντόφλες, ρούχα, αν δεν είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι!

 

10. Η υγεία πάνω απ’ όλα και στις διακοπές 

Το άφησα τελευταίο γιατί είναι σοβαρό και αφορά εσάς και τους αγαπημένους σας. Να είστε προετοιμασμένοι όταν πάτε διακοπές. Εάν έχετε αλλεργίες, καλό θα ήταν να βρίσκονται μαζί σας συνέχεια -ακόμα και στην τσάντα του μπάνιου- όσα μπορεί να χρειαστείτε. Εάν παίρνετε αγωγή, φροντίστε να επαρκεί για όσες μέρες θα είστε μακριά απ’ το σπίτι. Σε πολλά επαρχιακά μέρη υπάρχει μόνο ένα φαρμακείο και αυτό δεν ανοίγει όλες τις ώρες ή ίσως απέχει αρκετά χιλιόμετρα. Γενικά, λίγη παραπάνω προσοχή, δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

 

Ας έχουμε ένα όμορφο καλοκαίρι κι ας ακολουθήσουμε όσες περισσότερες απ’ τις παραπάνω συμβουλές γίνεται! Για καλό μας και για καλό των γύρω μας! Και -πάνω απ’ όλα- να μην ξεχνάμε να ‘μαστε άνθρωποι!

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Αμάντα Δουλγεράκη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.