Ο έρωτας ίσως είναι ένα από τα ομορφότερα συναισθήματα που μπορούν να βιώσουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Επίσης, αν είμαστε τυχεροί, δεν ερωτευόμαστε μόνο μία φορά, αλλά πολλές παραπάνω. Ίσως όμως μονάχα μία θα είναι αυτή που θα μας σημαδέψει και θα ευχόμαστε να τελειώσει αισίως σε μια αγκαλιά. Υπάρχουν όμως και διάσημοι έρωτες, φανταστικοί ή πραγματικοί, που συγκλονίζουν μέχρι και σήμερα τον κόσμο με τη βιαιότητα του τέλους τους. Εκείνοι που θα μπορούσαν να έχουν καταλήξει όμορφα, παρ’ όλα αυτά η μοίρα ή τύχη θέλησε να τους οδηγήσει σε τραγωδία.

 

Ρωμαίος κι Ιουλιέτα

Στο δράμα του Γουίλιαμ Σαίξπηρ, δύο νέοι από διαφορετικές κι αντίπαλες οικογένειες, ερωτεύονται κεραυνοβόλα και παρ’ όλες τις αντιθέσεις τους και τα εμπόδια, θέλουν να καταλήξουν μαζί. Τελικά, λίγο η κακή συνεννόηση, λίγο το γεγονός ότι όλα πρέπει να γίνονται τραγικά, οι δύο νέοι τελικά πεθαίνουν παίρνοντας μαζί τους στον τάφο κι άλλα άτομα. Απλώς θα μπορούσαν να κάνουν ένα πλάνο και να συνεννοηθούν λίγο καλύτερα. Επίσης, αφού κι οι δύο προέρχονταν από εύπορες οικογένειες, θα μπορούσαν απλώς να δωροδοκήσουν τα κατάλληλα άτομα και να εξαφανιστούν χωρίς να ανοίξει ρουθούνι και να χαρούν τον έρωτά τους.

 

Αντώνιος και Κλεοπάτρα

Ένα πραγματικό ζευγάρι, ένας θυελλώδης έρωτας, μια γυναίκα μεγάλο αφεντικό κι ένας άντρας στρατηγός, τρελά ερωτευμένος και γοητευμένος μαζί της. Αυτή τον έκανε να ξεχάσει γυναίκα, παιδιά κι αξιώματα, τον έκανε να σέρνεται στα πόδια της κι αυτός της έταζε τον ουρανό με τ’ αστέρια, ήθελε πάντα να είναι δίπλα της κι η Ρώμη τον μίσησε γι’ αυτό. Απέκτησαν τρία παιδιά. Ο ρωμαϊκός στρατός τελευταία στιγμή εγκατέλειψε τον Αντώνιο και στράφηκε εναντίον του κάνοντάς τον να πιστεύει ότι η γυναίκα που αγάπησε πιο πολύ απ’ όλα στον κόσμο τον πρόδωσε. Αυτή, φοβούμενη την οργή του διέταξε τους υπηρέτες της να του πουν πως πέθανε κι ο Αντώνιος μην μπορώντας να ζήσει μακριά της, @υτοκτόνησε. Η Κλεοπάτρα προκειμένου να μην πέσει στα χέρια των εχθρών της, έφυγε με αξιοπρέπεια όπως εκείνη ήθελε, από το δάγκωμα ενός φιδιού. Όλα θα μπορούσαν να είχαν τελειώσει καλύτερα αν πολύ απλά το ζευγάρι ένωναν τις δυνάμεις τους και στρέφονταν εναντίον των εχθρών τους, αποφασίζοντας απλώς να μιλήσουν χωρίς να παίζουν κρυφτό.

 

 

Μικρά Αγγλία: Όρσα και Σπύρος

Όσες φορές κι αν δούμε τη συγκεκριμένη ταινία, τόσες φορές θα κλάψουμε. Στην Ελλάδα μιας άλλης εποχής, μια κοπέλα, η Όρσα, ερωτεύεται παράφορα τον νεαρό Σπύρο. Όμως οι ιδέες της εποχής δεν επιτρέπουν σε μια κοπέλα να παντρευτεί κάποιον που δεν έχει ακόμη σταθερή δουλειά. Έτσι, ο Σπύρος αποφασίζει να φύγει στα βαπόρια, να γίνει αξιωματικός και να γυρίσει. Αντί όμως της κοπέλας που είναι ερωτευμένος, τού επιβάλλεται να παντρευτεί την αδερφή της. Ζώντας σχεδόν μαζί, παντρεμένος πλέον με τη λάθος γυναίκα, ο Σπύρος συνεχίζει να μπαρκάρει κι η Όρσα συνεχίζει να ζει μια συμβατική ζωή με τον άνδρα που έχουν επιλέξει για σύζυγό της. Τελικά ο Σπύρος πνίγεται κι η Όρσα αργοσβήνει από τον καημό της διαλύοντας την οικογένειά της. Πόσο πιο απλά θα ήταν όλα, αν οι γονείς τους τελικά είχαν αποφασίσει να παντρέψουν τους ερωτευμένους νέους, ή πιο απλά αν η Όρσα έλεγε στην αδερφή της πως το παιδί είναι πιασμένο, οπότε να ψάξει αλλού για γαμπρό κι αντίστοιχα ο Σπύρος να αρνηθεί το παράλογο και μαζοχιστικό προξενιό.

 

Ωραία Ελένη και Πάρις

Ένας έρωτας που κατάφερε να ξεκληρίσει ολόκληρες οικογένειες και να καταστρέψει την Τροία. Ο νεαρός πρίγκιπας της Τροίας ερωτεύεται παράφορα τη γυναίκα του βασιλιά Μενελάου της Σπάρτης. Ο Μενέλαος θα κινήσει γη κι ουρανό για να πάρει πίσω τη γυναίκα του, παρασέρνοντας στον θάνατο εκατοντάδες στρατιώτες, καταστρέφοντας μια ολόκληρη πόλη. Εν τέλει οι Έλληνες, ενωμένοι πίσω από τα λάβαρα του βασιλιά της Σπάρτης, παίρνουν άπειρα και πολύτιμα λάφυρα, ενώ η ωραία Ελένη γυρνάει στον άντρα της κι ο Πάρις πεθαίνει. Αν ισχύει η εκδοχή ότι οι δυο τους αγαπήθηκαν, θα μπορούσε πολύ απλά ο Πάρις εξαρχής να προκαλέσει σε μονομαχία -σύμφωνα με τους κανόνες της εποχής- τον βασιλιά της Σπάρτης κι ο κερδισμένος να έπαιρνε την καρδιά κι ολόκληρη την ωραία Ελένη και να τελείωνε κάπως πιο αναίμακτα αυτή ιστορία.

 

Ιησούς και Μαρία

Ξέρω, θα καώ στην κόλαση γι’ αυτό, αλλά όλοι γνωρίζουμε τη φήμη που κυκλοφορεί πως ο Ιησούς με τη Μαρία τη Μαγδαληνή ήταν ζευγάρι. Όχι απλώς ήταν ζευγάρι μάλλον, αλλά είχαν αποκτήσει και παιδί μαζί. Ήταν αυτή που τον είδε πρώτη όταν αναστήθηκε, αυτή που έπλυνε το σώμα του όταν σταυρώθηκε, αυτή που τον αγάπησε περισσότερο απ’ όλους τους μαθητές του και διέδιδε τον λόγο του. Μπορεί να μην ήταν έρωτας με σαρκική έλξη, ίσως κάτι πιο αγνό, παρ’ όλ’ αυτά τελείωσε τραγικά μ’ εκείνον να σταυρώνεται και μ’ εκείνη να διώχνεται από τον κύκλο των μαθητών του και ν’ απομονώνεται. Ίσως όλα να κυλούσαν καλύτερα αν απλώς μιλούσαμε για έναν άντρα και μια γυναίκα που αγαπήθηκαν τυχαία κι αφέθηκαν στη γνωριμία τους αυτή κι όχι τον Μεσσία που ήρθε για να σώσει τη γη και τη γυναίκα που προσπάθησε να καταρρίψει τον σεξισμό σε μια εντελώς εχθρική στις γυναίκες περίοδο.

Αυτή η λίστα μπορεί να συνεχιστεί για πολλές σελίδες ακόμη. Ίσως να ισχύει αυτό που λέγεται για τους μεγάλους έρωτες, ότι τελικά οι άνθρωποι που αγαπιούνται τόσο πολύ δεν καταλήγουν μαζί. Ίσως αν κατέληγαν μαζί, να μην ξέφευγαν πολύ από τα συνηθισμένα και πολύ απλά να μην τους θυμόμασταν. Όμως λίγο η κακή συνεννόηση, λίγο οι πεποιθήσεις της εποχής, λίγο οι γονείς, τ’ αδέρφια, τα ξαδέρφια κι οι λοιποί παρατρεχάμενοι, το κακό δεν αργεί να γίνει. Κι έτσι, οι τραγικοί έρωτες μένουν πάντα με το απωθημένο το ανεκπλήρωτου.

 

 

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Αμάντα Δουλγεράκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου