Οι άνθρωποι συχνά έχουμε την τάση να βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας όπως θα θέλαμε να είναι κι όχι όπως πραγματικά είναι. Κάποιοι από εμάς, όμως, έχουν ή είχαν τη δυνατότητα ν’ αποτυπώσουν αυτό που είχαν στο μυαλό τους σ’ ένα γλυπτό, σ’ έναν πίνακα ή σε μια μελωδία, δημιουργώντας έργα τέχνης που θα μείνουν στην αιωνιότητα ως τα πιο σπουδαία. Κάποια απ’ αυτά τα έργα τέχνης, έχουμε τη δυνατότητα να θαυμάσουμε και θα ήταν κρίμα να μην τ’ αντικρίσουμε έστω και μία φορά. Μερικά απ’ αυτά παρατίθενται παρακάτω:

 

Η κοιμωμένη του Χαλεπά

Ένα γλυπτό, που φιλοτεχνήθηκε από τον Γιαννούλη Χαλεπά, μοναδικής ομορφιάς, καθώς η κοπέλα που απεικονίζεται, μόλις έχει αποκοιμηθεί. Είναι τόσο τέλεια λαξευμένο άγαλμα, που τα σεντόνια και τα ρούχα της κοπέλας μοιάζουν σαν να είναι υφασμάτινα κι όχι από μάρμαρο, ριγμένα πάνω σ’ ένα νεανικό κορμί. Οι πτυχώσεις είναι τόσο αληθινές, τα χαρακτηριστικά του προσώπου τόσο λεπτομερή που νομίζεις πως θα δεις το χρώμα τους. Όχι, το έργο δε βρίσκεται σε κάποιο μουσείο αλλά κοσμεί το Α νεκροταφείο Αθηνών. Ίσως να θεωρηθεί μακάβριο, αλλά κοιτώντας το άγαλμα βλέπεις τον πόνο και τη θλίψη, με την οποία αποκοιμήθηκε το κορίτσι.

 

Χαλεπάς Γιαννούλης, Κοιμωμένη (εκμαγείο από τον οικογενειακό τάφο της Σοφίας Αφεντάκη στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας), 1878

 

 

 Γκουέρνικα

Η γνωστή σε όλους μας Γκουέρνικα, ένα από τα διασημότερα έργα του Πάμπλο Πικάσο. Ένα έργο που απεικονίζει την απανθρωπιά, τη βιαιότητα, τη ματαιότητα του πολέμου. Ζωγραφισμένο με άσπρες και μαύρες αποχρώσεις καθώς ο Πικάσο θεωρούσε πως «Η αφαίρεση του χρώματος και του αναγλύφου αποτελεί διακοπή της σχέσης του ανθρώπου με τον κόσμο: όταν διακόπτεται, δεν υπάρχει πια η φύση ή η ζωή». Ένα έργο που χρειάστηκε να φυγαδευτεί πολλές φορές για ν’ αποφευχθεί η καταστροφή του, καθώς υπήρξαν πολλές αρνητικές αντιδράσεις.

 

Η Γκερνίκα του Πάμπλο Πικάσο και η ιστορία της βομβαρδισμένης πόλης από... | Πολιτισμός Ειδήσεις

 

 

Η Νίκη της Σαμοθράκης

Μεγαλειώδες, μοναδικό, πανέμορφο. Απλά υπέροχο. Η αμερικανική αποστολή «δανείστηκε» το άγαλμα από το μουσείο της Σαμοθράκης και δεν επέστρεψε ποτέ. Η θεά Νίκη, λαξευμένη πάνω σε παριανό μάρμαρο, με τα φτερά της ανοιχτά να εφορμά καθηλώνοντας τα βλέμματα και τις ψυχές μας, είναι μια εικόνα που δε φεύγει ποτέ από τον νου. Βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου τοποθετημένο σε μια ψηλή βάση, επιβλητικό κι αγέρωχο.

 

Η «Φτερωτή Νίκη» Επιστρέφει Στη Σαμοθράκη | Star.gr

 

 

Η δημιουργία του Αδάμ

Η οροφογραφία κοσμεί το παρεκκλήσι του αποστολικού Παλατιού Καπέλα Σιξτίνα, ζωγραφισμένο από τον Μιχαήλ Άγγελο. Ένα έργο απαράμιλλης ομορφιάς καθώς εξιστορεί τη δημιουργία του ανθρώπου από τον θεό, όπως θα τη σκεφτόταν ή τη φανταζόταν κι ο πιο απλός άνθρωπος. Πάνω από 4 χρόνια χρειάστηκαν για να δημιουργηθεί αυτό το μοναδικό έργο τέχνης, που δείχνει για πρώτη φορά τόσο παραστατικά το προσώπου του Θεού, καθώς και τόσες άλλες μορφές που τον συνοδεύουν.

 

Η Δημιουργία του Αδάμ - Βικιπαίδεια

 

 

Μόνα Λίζα

Ίσως το διασημότερο έργο στον κόσμο. Το πιο αινιγματικό χαμόγελο, ένας πίνακας που έχει διχάσει κι εξεταστεί όσο κανένας άλλος. Υπάρχουν πολλές εικασίες για το ποια γυναίκα απεικονίζει τελικά, αλλά το μειδίαμα της Τσοκόντα παραμένει ένα ανεξήγητο μυστήριο, που μαγνητίζει το βλέμμα των επισκεπτών στη μεγάλη αίθουσα του Λούβρου.

 

Η ιστορία πίσω από τον πίνακα: Η Μόνα Λίζα του Leonardo Da Vinci | CultureNow.gr

 

 

Ο Διαμερισμός των Ιματίων του Χριστού

Έργο του Ελ Γκρέκο ή κατά κόσμον Δομίνικου Θεοτοκόπουλου. Ένας μεγαλοπρεπής πίνακας που ενώνει το θείο με το επίγειο. Η βιαιότητα κι η αδικία που υπέστη ένας αθώος απεικονίζεται τόσο χρωματικά αλλά και τεχνικά κι αισθάνεσαι μόνο θλίψη κι οργή για τον άντρα στο κέντρο του έργου. Φιλοξενείται στο μουσείο της Μαδρίτης κι αξίζει να το θαυμάσουμε.

 

Ο διαμερισμος των ιματίων του Χριστου - Άρθρο του Προκόπη Παυλόπουλου

 

Το Φιλί

Γλυπτό του Ροντέν, που απεικονίζει τον δυνατό κι απαγορευμένο έρωτα δυο ανθρώπων, που κοσμεί το προσωπικό μουσείο του καλλιτέχνη στη Γαλλία. Οι χαρακτήρες προέρχονται από τη Θεία Κωμωδία του Δάντη, καταδικασμένοι στη κόλαση για τον παράνομο έρωτά τους. Ένα γλυπτό, που κοιτώντας το, νομίζεις πως ο άντρας θα κλείσει στην αγκαλιά του πιο σφιχτά την αγαπημένη του και θα της πάρει όλη τη θλίψη από τα κλειστά της μάτια.

 

ΤΟ ΦΙΛΙ» του Gustav Klimt - DailyTvRadio.gr

 

 

Το μεγάλο κύμα

Ίσως ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα της ιαπωνικής τέχνης. Φιλοτεχνημένος από τονΚατσουσίκα Χοκουσάι, απεικονίζει τη θάλασσα και τη αγριότητά της μ’ ένα ύφος μοναδικό. Η φράκταλ τεχνική στα καλύτερά της, όπου ένα γεωμετρικό σχήμα επαναλαμβάνεται απείρως αυτούσιο, δίνοντας την εντύπωση στο τέλος πως πρόκειται για κάτι πολύ περίπλοκο. Αποτελεί τον πρώτο από μια σειρά 36 πινάκων κι είναι πραγματικά υπέροχος.

 

Ο Hokusai πίσω από το Μεγάλο Κύμα | LiFO

 

Αυτά ήταν 8 από τα χιλιάδες μοναδικά έργα τέχνης, που απεικονίζουν με χρώματα κι υφές, ό,τι μπορεί να νιώσει ένας άνθρωπος. Ευτυχία, έρωτα, πόνο, θλίψη, χαρά, ζωή ή θάνατο. Έργα που είχα την ευκαιρία να δω και να θαυμάσω από κοντά και που πάντα θα με συνεπαίρνουν. Έργα που θα έπρεπε να έχουμε όλοι τη δυνατότητα να θαυμάσουμε, να γευτούμε λίγο από τον υπέροχο κόσμο γύρω μας.

Συντάκτης: Αμάντα Δουλγεράκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου