Μερικοί λένε ότι ο καλύτερος ψυχοθεραπευτής έχει γούνα και τέσσερα πόδια, άλλοι πάλι ότι αν θέλεις να νιώσεις πραγματική αγάπη υιοθέτησε ένα κατοικίδιο. Κάποιοι από μας είχαν την τύχη να μεγαλώσουν με κατοικίδιο ή κατοικίδια μέσα στο σπίτι τους, άλλοι συνειδητά μεγαλώνοντας αποφάσισαν να βάλουν στη ζωή τους έναν φίλο που ήξεραν ότι θα μείνει για πάντα.

Σαφώς το να έχεις κατοικίδιο σου προσθέτει μια τεράστια ευθύνη, ενώ υπάρχουν κι οι υποχρεώσεις για πράγματα που πρέπει ή δεν πρέπει να κάνεις. Λάθη όλοι κάποια στιγμή έχουμε κάνει ως προς τη διαπαιδαγώγηση και την ανατροφή των κατοικίδιων μας. Ακολουθεί ένας δεκάλογος με τις πιο γνωστές χαζομάρες που καλό είναι να μη γίνονται, για να γίνει η ζωή μας και η ζωή τους ευκολότερη κι ας γίνει η δική μας λίγο λιγότερο. Άλλωστε, είναι κι αυτό στο πρόγραμμα όταν αναλαμβάνεις μια ζωή.

 

1. Μην τα κρατάς εκτός προγράμματος

Τα ζώα όπως κι οι άνθρωποι είναι όντα που λειτουργούν με πρόγραμμα. Όπως εσύ ξέρεις πότε θα φας, πότε θα κοιμηθείς, πότε θα χαλαρώσεις ή θα παίξεις, το ίδιο θα πρέπει να ξέρουν κι αυτά. Σκέψου αν θα είσαι διατεθειμένος να τηρείς αυτό το πρόγραμμα.

 

2. Μην τ’ αφήνεις χωρίς καθαριότητα

Η καθαριότητα είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία που θα πρέπει να διατηρείς καθ’ όλη τη ζωή του κατοικίδιου σου. Όπως ο άνθρωπος, έτσι κι αυτά, ζουν και μεγαλώνουν καλύτερα σ’ ένα καθαρό και τακτοποιημένο περιβάλλον.

 

3. Μην περιμένεις να εκπαιδευτούν μόνα τους

Για κατοικίδια όπως ο σκύλος ή ακόμα κι η γάτα, καλό θα ήταν ν’ αφιερώσεις χρόνο στην εκπαίδευσή τους. Μην τους ζητάς να κάνουν κάτι το οποίο εσύ πρώτος δεν τους έχεις δείξει πώς γίνεται σωστά. Μην τους φωνάζεις και μην τα κακομεταχειρίζεσαι, βάλε εσένα στη θέση τους και σκέψου κατά πόσο εσύ θα έκανες κάτι, αν ο άλλος σου φωνάζει χωρίς να καταλαβαίνεις τι λέει.

 

4. Μην παραμελείς τα εμβόλιά τους

Φρόντιζε την υγεία του ζώου σου. Μην το αφήνεις μόνο του, καθώς ο τρόπος για να δείξει ότι κάτι δεν πάει καλά δεν είναι ο ίδιος με αυτόν που εκφραζόμαστε εμείς. Μην το αφήνεις δεμένο ή απομονωμένο. Ακολούθησε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα στον εμβολιασμό και στην παρακολούθηση του ζώου ώστε να του προσφέρεις μια ποιοτική ζωή.

 

5. Μην τα ταΐζεις ό,τι να ‘ναι

Ένα συχνό λάθος που κάνουν πολλοί είναι ότι θεωρούν -ειδικά για τα μεγαλύτερα ζώα- ότι μπορούν να φάνε τα πάντα, τ’ αποφάγια μας ή το γλυκό που τους μύρισε. Κάτι τέτοιο είναι λάθος, καθώς τα περισσότερα από τα φαγητά μας περιέχουν ουσίες βλαβερές για το ζώο. Συμβουλέψου τον κτηνίατρό σου ώστε να σου προτείνει την κατάλληλη διατροφή για το κατοικίδιό σου, αναλόγως της ηλικίας του και των αναγκών του.

 

6. Μην τα κρατάς εσώκλειστα

Κρατώντας ένα ζώο κλεισμένο μέσα στο σπίτι για πολύ καιρό, μην απορήσεις εάν βρεθεί σε κόσμο γιατί είναι τρομοκρατημένο ή γιατί επιτίθεται. Μέσα από την εκπαίδευση προσπάθησε να κοινωνικοποίησεις το ζώο.

 

7. Μην υιοθετείς ζώο επειδή σου φαίνεται γλυκούλι

Συχνά υιοθετούμε ένα κατοικίδιο επειδή πολύ απλά μας άρεσε ή το θεωρούσαμε όμορφο. Πριν υιοθετήσεις κάνε μια έρευνα και δες αν το συγκεκριμένο κατοικίδιο ανταποκρίνεται στις δικές σου ανάγκες, στο δικό σου πρόγραμμα, στον δικό σου τρόπο ζωής ή μέρος διαβίωσης ή ακόμα και στο budget σου.

 

8. Μην περιμένεις να σου τύχει για να μάθεις

Μάθε πώς μπορείς ν’ αντιμετωπίζεις έκτακτες καταστάσεις ακόμη κι αν δεν μπορείς να βρεις άμεσα τον κτηνίατρό σου· για παράδειγμα αν το σκυλί σου χτύπησε ή η γάτα σου κατάπιε ένα μπαλάκι και νιώθει ότι πνίγεται, φαινόμενα που συμβαίνουν τακτικά, δεν μπορείς να περιμένεις και πολύ. Μάθε πώς μπορείς να δίνεις εσύ τις πρώτες βοήθειες μέχρι να επέμβει κάποιος ειδικός, κάτι που άλλωστε θα πρέπει να ξέρουμε και για τους συνανθρώπους μας.

 

9. Μην αγοράζεις

Τελευταίο στη λίστα αλλά ίσως και το πιο σημαντικό, είναι το γεγονός ότι πολλοί αγοράζουν ζώα. Προτίμησε ένα αδέσποτο ή ένα ζώο το οποίο χαρίζεται επειδή κάποιος άλλος δεν μπορεί να το διαχειριστεί. Σκέψου πως τα ζώα που πουλάνε, στην ουσία έχουν γεννηθεί γι’ αυτό τον σκοπό και δεν έχουν γνωρίσει τίποτ’ άλλο. Και πώς αυτό σταματάει; Με το να μην υπάρχουν πια πελάτες.

Θα μπορούσαν να προστεθούν ακόμη πάρα πολλά dos or don’ts όσον αφορά στην ανατροφή και στη διαβίωση του κατοικίδιου μας. Κι είναι σημαντικά, γιατί μιλάμε για τα παιδιά ή τους φίλους που επιλέγουμε συνειδητά να έχουμε στη ζωή μας. Και κάνουν τα πάντα για ανήκουν μέσα σ’ αυτή. Ας τους την κάνουμε πιο εύκολη.

Συντάκτης: Αμάντα Δουλγεράκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου