Μέσα στο πλήθος, ξεχωρίζει. Είναι αυτός που περπατάει με σιγουριά, δεν προκαλεί με την εμφάνισή του, αλλά η παρουσία του γίνεται αισθητή. Δεν τον βλέπεις, τον νιώθεις.

Είναι αυτός που δεν κάνει θόρυβο στις παρέες, συχνά είναι λιγομίλητος με ένα βαθύ, εξονυχιστικό βλέμμα. Ξέρει ότι τον κοιτάς αλλά δεν τον νοιάζει. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η ουσία, όχι το τι θα πουν οι άλλοι. Κοιτάει πρώτα μέσα του και μετά «αγγίζει» τους ανθρώπους.

Έχει αγαπήσει κι έχει αγαπηθεί. Ξέρει να μετατρέπει τον πόνο σε όπλο και να προχωράει μπροστά στηριζόμενος στις δικές του πλάτες. Δε φοβάται γιατί γνωρίζει πλέον πως όλα έχουν ένα τίμημα. Αν έχεις τύχη και τον γνωρίσεις , θα είσαι σίγουρος πως έχεις βρει τον επίγειο άγγελό σου. Θα είναι ο ίδιος που θα σου δώσει φτερά για να πετάξεις και λόγο για να γυρίσεις πίσω. Ήρεμος, σιωπηλός, η γνώση του δεν έχει ανάγκη από φασαρία.

Είσαι σίγουρος ότι τον βρήκες, όταν νιώσεις το χάος σου να μπαίνει έστω και για λίγο σε τάξη. Ξέρει πώς να συμπεριφερθεί, πώς να χαϊδέψει τα καπρίτσια σου, αλλά ταυτόχρονα και πώς να «σφαλιαρίσει» τους γερά θεμελιωμένους εγωισμούς σου.

Τον θεωρείς δύσκολα προσεγγίσιμο αλλά έχει τα κουμπάκια του κι αυτά είναι η αλήθεια κι η διαφάνεια. Θα μπορέσεις να τον κερδίσεις αν αφήσεις στην ντουλάπα σου τις μάσκες και τον συναντήσεις «γυμνός» από δηθενιές.

Σιχαίνεται τις στρατηγικές και θα τον κατακτήσεις με το να τον κοιτάξεις στα μάτια και να ακουμπήσεις στα χέρια του την αλήθεια σου. Θέλει να μάθει για τα όνειρα σου, τις πληγές, τις γρατζουνιές σου. Δε τον ενδιαφέρουν τα ζώδια, τα ρούχα και τα μαγαζιά που κυκλοφορείς. Το μόνο που τον νοιάζει, είναι να μάθει, ποια είναι η δύναμη σου και ποια η αδυναμία σου.

Κερδίζεται εύκολα αν είσαι όμορφος άνθρωπος κι αν του δείξεις πως δεν ήρθες για να παίξεις. Είναι αρκετά ρεαλιστής και του αρέσει να περιτριγυρίζεται από ανθρώπους που δεν έχουν παραιτηθεί στο βωμό της επιφάνειας και του σταρχιδισμού.

Ας φανταστούμε λοιπόν ότι είχες την τύχη και γνώρισες τον δικό σου ώριμο κι ήρεμο άνθρωπο. Μην κάνεις το λάθος και νομίζεις πως επειδή εύκολα τον κατέκτησες, θα είναι τόσο εύκολο και να τον κρατήσεις.

Θέλει προσπάθεια, συνέπεια και συνεχή αναδιοργάνωση η ύπαρξή του στη ζωή σου. Το ότι είναι ήρεμος δε σημαίνει ότι δεν ξέρει τα όριά του. Το ότι έχει μεγαλώσει πνευματικά δε σημαίνει ότι δεν έχει και τις γωνίες του. Και πρόσεξέ με, οι δικές του γωνίες είναι σφυρηλατημένες από πολλές δύσκολες στιγμές.

Δεν υπάρχει ώριμος άνθρωπος με εύκολο παρελθόν. Κι αυτός που έχεις απέναντί σου έχει αποδεχτεί το δικό του, έχει μάθει να φεύγει και να αφήνει πίσω του ό,τι δεν τον πάει μπροστά. Συνεπώς μην ξεγελαστείς οποιαδήποτε στιγμή και νομίσεις πως είναι δεδομένος.

Τα πιο ισχυρά όρια μπαίνουν αθόρυβα κι οι πιο ισχυροί δεσμοί είναι οι αόρατοι. Αυτός ο άνθρωπος θα μείνει δίπλα σου επειδή θέλει να μείνει κι όχι επειδή σε έχει ανάγκη. Ξέρει τι  μπορεί να σου προσφέρει και τι του προσφέρεις εσύ. Σε αυτόν δε χωράνε μικροπρέπειες, εγωισμοί και καβγάδες. Μπορεί η υπομονή να είναι το δεύτερό του όνομα αλλά αν φτάσει στο αμήν, θα αφήσει πίσω του θρύψαλα και συντρίμμια.  Όσο εύκολα σε αγάπησε, τόσο εύκολα θα σε βάλει και στη θέση σου. Εκεί που σε βρήκε.

Όλοι τον θέλουν στη ζωή τους αλλά λίγοι, στο τέλος, θα μπορέσουν να τον κρατήσουν. Κι αυτό γιατί  πιστεύει ακράδαντα  πως δεν υπάρχει αφθαρσία στο συναίσθημα. Το σώμα ξεχνάει, η ψυχή όμως ποτέ! Μην τον χαράξεις και μην τον ξοδέψεις, λοιπόν.

Αν τύχει και βρεθεί στο δρόμο σου ένας τέτοιος άνθρωπος , μην προσπαθήσεις να του πασάρεις συμβιβασμούς, μετριότητες και «μέσους όρους». Ασυμβίβαστος, δεν προσπαθεί για τίποτα λιγότερο απ’ το άπιαστο, το υπέροχο. Βάζει εύκολα τελεία σε ημιτελείς καταστάσεις και βρώμικα συναισθήματα. Είναι θάλασσα και το ξέρει.

Μη φοβάσαι, μείνε ο εαυτός σου με όλες τις ατέλειες και τις πληγές σου. Μείνε η ποιότητα πίσω από την ταμπέλα. Το πρόσωπο πίσω απ’ τη μάσκα. Φρόντισε, λοιπόν, να είσαι το γνήσιο μέσα στις απομιμήσεις. Κι αν δεν μπορείς να τον βρεις εσύ, να είσαι σίγουρος πως όντας ταγμένος στην αληθινή αγάπη, θα έρθει να σε βρει αυτός.

Σου είναι αναγκαίος. Του ανήκεις. Το ξέρει και το ξέρεις.

Επιμέλεια Κειμένου Χαράς Βλαχοδήμου: Πωλίνα Πανέρη

 

Συντάκτης: Χαρά Βλαχοδήμου