Ένας μικρός πανικός έχει δημιουργηθεί έπειτα από πληθώρα καταγγελιών γυναικών υποψήφιων εργαζόμενων για την εταιρεία Gate Ventures (του γνωστού επιχειρηματία Bill Gates). Οι συνεντεύξεις πραγματοποιούνταν από την ανάδοχο εταιρεία Concerting Advisors, η οποία ειδικεύεται στα συστήματα ασφαλείας. Ωστόσο, οι καταγγελίες αναφέρονται για ερωτήσεις με κάπως διαφορετικό περιεχόμενο από αυτό που συνηθίζεται από τους εκάστοτε HR και μάλλον ένα αυστηρώς ακατάλληλο περιεχόμενο, θα έλεγε κανείς.

Οι υποψήφιες φαίνεται να ερωτήθηκαν μεταξύ άλλων, αν είχαν εξωσυζυγικές σχέσεις, αν είχαν γυμνές φωτογραφίες τους στα κινητά τους, αν «χορέψει για δολάρια», αν είχαν ποτέ σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, αλλά και το είδος του πορνό που προτιμούν. Αυτό έγινε, όπως ισχυρίζονται οι συνεντευξιαζόμενες, προκείμενου να υπάρχουν στοιχεία προς εκβίαση από πλευρά της εταιρείας. Σαφώς αυτό είναι μια μαζική καταγγελία που δεν έχει αποδειχθεί, ωστόσο, πόσο μακριά από την πραγματικότητα είναι αλήθεια;

Η εταιρεία από την πλευρά της, δηλώνει άγνοια για αυτού του είδους τις ερωτήσεις της αναδόχου εταιρεία ενώ ξεκαθαρίζει πως παραβιάζει ενδοεταιρικούς κανόνες. Σε αυτό το σημείο ανακαλούμε στη μνήμη μας κι άλλες περιόδους όπου το όνομα του ιδρυτή της  εταιρείας είχε απασχολήσει με σκάνδαλα αντίστοιχου τύπου. Εκείνη τη φορά στο επίκεντρο βρέθηκε μια επιστολή του 2019 μιας υπαλλήλου της Microsoft Corp, η οποία είχε δημοσιοποιήσει πως είχε σχέση με τον Bill Gates αλλά και τις αιτίες παραίτησής της από το διοικητικό συμβούλιο. “Υπήρξε μια σχέση πριν από σχεδόν 20 χρόνια, η οποία έληξε φιλικά”, δήλωσε η Bridgitt Arnold, εκπρόσωπος του κ. Gates όταν ερωτήθηκε. “Η απόφαση να αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο δεν είχε καμία σχέση με αυτό το θέμα.”

Δεν ήταν η μόνη φορά όπου διευθυντές της Microsoft ήταν μάρτυρες σε ανάρμοστες συμπεριφορές του δισεκατομμυριούχου με γυναίκες υπαλλήλους. Αντίστοιχα, το 2018 υπήρξε μια εξωδικαστική διαμάχη με υπάλληλο που διαχειριζόταν για πολλά χρόνια τα οικονομικά του, η οποία και τον κατηγόρησε για σεξουαλική επίθεση στον χώρο εργασίας κι ενώ ο κ. Gates προχώρησε σε εμπιστευτικό διακανονισμό του θέματος, η -τέως πια- σύζυγός του επέμεινε σε περαιτέρω έρευνα, σύμφωνα με τους TIMES. Δε μάθαμε ποτέ τι βρήκε.

Αντιλαμβανόμενοι το βεληνεκές του εν λόγω ονόματος, διαπιστώνεται ξεκάθαρα η λαϊκή ρύση πως τα λεφτά δε φέρνουν την ευτυχία αλλά ούτε διαμορφώνουν και τον χαρακτήρα του ανθρώπου. Συγκεκριμένα, επαναλαμβάνεται, ένα μοτίβο, όπου άνθρωποι με θέσεις εξουσίας γίνονται θύτες απέναντι στους υφιστάμενούς τους θεωρώντας πως μπορούνε να ζητούν ό,τι θέλουν και να τους δίνεται.

Προφανώς, ορμώμενοι πάντα από τα περιβάλλοντα σκάνδαλα της ταραχώδους ζωής του Gates, δεν είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς πως κι οι εν λόγω καταγγελίες δεν είναι τυχαίο που συμβαίνουν στις επιχειρήσεις το. Αλλά ας σταθούμε σε μια λεπτή γραμμή όπου μάλλον δεν είναι ευδιάκριτη από τους εν δυνάμει εργοδότες, ασχέτως αν είναι δισεκατομμυριούχοι ή όχι. Η προσωπική ζωή των υποψηφίων εργαζόμενων, δεν αφορά κανέναν, ιδιαίτερα αν γίνεται στόχος πολλών αδιάκριτων ερωτήσεων στις συνεντεύξεις ή ακόμα κι αφορμή παρενοχλήσεων στον χώρο εργασίας. Ενδεικτικό δείγμα ερωτήσεων αποτελεί και το “σκέφτεστε να κάνετε οικογένεια” ή η ακόμα καλύτερη ερώτηση, «σκέφτεστε να κάνετε παιδί», όσο αθώες κι αν μοιάζουν εκ πρώτης.

Σε μια χώρα που έχει ακουστεί η έκφραση του «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό», να ενημερώσουμε πως τέτοιες αθέμιτες πρακτικές δεν είναι ούτε νόμιμες ούτε ηθικές εις βάρος οποιουδήποτε εργαζόμενου σε οποιονδήποτε χώρο εργασίας.

Συντάκτης: Αμέλια Έβανς
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου