Την ώρα όπου ο μέσος πολίτης βλέπει τη λέξη «διακοπές» μέσω φωτογραφίας, την ώρα που ένα πενθήμερο σε νησί (που πλέον είναι πολυτέλεια) χρειάζεται τουλάχιστον τρεις βασικούς μισθούς, μέσα στο κοινοβούλιο θεωρούν πρέπον να αναλώνονται και να επιδίδονται σε μικροπολιτικές που δεν οδηγούν και ωφελούν κανέναν πέραν από τους ίδιους.

Αρνητικές πρωταγωνίστριες αυτή τη φορά η βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς Θεανώ Φωτίου και η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Σε μια σημαντική συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά τον τουρισμό και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η χώρα μας, οι δύο κυρίες ήρθαν σε έντονη  αντιπαράθεση με τη βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς εκφράζει τη δυσανασχέτησή της με την έκφραση «Άι στο διάολο», κάτι που εκνεύρισε την υπουργό η οποία απάντησε «Τι είπατε; Τι είπατε; Θέλετε να το επαναλάβετε; Έτσι έχετε μάθει να μιλάτε στο Κοινοβούλιο; Και το πρόβλημά σας μετά είναι ο Κανονισμός; Εδώ δεν ξέρετε βασική κοινωνική συμπεριφορά όταν εκφράζεστε με τέτοιο τρόπο στο Κοινοβούλιο. Τέτοιες αγοραίες εκφράσεις μόνο από τέτοια πρόσωπα ακούγονται εδώ μέσα. Ντροπή σας».

 

 

Νωρίτερα, στη διαδικασία  της  δεύτερης ανάγνωσης του νομοσχεδίου που αφορούσε την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων, διέκοψε την εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων προκειμένου να την  επιπλήξει λέγοντάς της «έχετε ξεφύγει» η οικεία Υπουργός.

(Γίνεται ειδική μνεία πως μια από τις βασικές αρμοδιότητες που έχουν οι βουλευτές είναι να γίνονται όταν χρειάζεται καλοί ακροατές, προκειμένου να μπορούν να κατανοούν τα εκάστοτε ζητήματα του κάθε κλάδου).

Αμέσως μετά το περιστατικό η κα. Φωτίου προέβη σε μια εξήγηση του λεκτικού αυτού, αναφέροντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Η Υπουργός Τουρισμού με εντάσεις στις επιτροπές επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από τα μείζονα προβλήματα του τουρισμού που και αυτό το νομοσχέδιο επιτείνει. Μιλώντας σε Επιτροπή της Βουλής για το Σ/Ν του Υπ. Τουρισμού «Ενίσχυση τουριστικών υποδομών και εκπαίδευσης, επικαιροποίηση των επαγγέλματος των ξεναγών κ.λπ» πριν μιλήσω για το σχέδιο νόμου αναφέρθηκα στο περιστατικό έντασης που δημιουργήθηκε, δηλαδή στα γεγονότα.

Γεγονότα τα οποία ξεκινούν από τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου που αφορούσε την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων όταν η κ. Υπουργός, σε παράβαση του κανονισμού της Βουλής (άρθρο 66, παράγραφος 7), διέκοψε την εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων για να την επιπλήξει λέγοντας της «έχετε ξεφύγει».

Εκεί για πρώτη φορά και πάντα αναφερόμενη στο προεδρείο, είπα ότι η κ. Υπουργός παραβαίνει τον κανονισμό. Παρόλα αυτά εκείνη συνέχισε και ολοκλήρωσε την παρέμβασή της. Μετά από λίγες ώρες, κατά την τρίτη, κατ άρθρων, ανάγνωση του νομοσχεδίου και αφού η κ. Υπουργός είχε τοποθετηθεί για το νομοσχέδιο, άρχισαν οι τοποθετήσεις των βουλευτών. Μετά λοιπόν την τοποθέτηση της κ. Βέττα, η κ. Υπουργός ξανά πήρε το λόγο σε παράβαση του κανονισμού της Βουλής για να σχολιάσει την τοποθέτηση της κ. Βέττα. Τότε ξανά αναφέρθηκα στον κ. Πρόεδρο λέγοντας του ότι δεν πρέπει να επιτρέπει την παράβαση του κανονισμού της Βουλής. Εκεί έληξε και παρέμβασή μου, έκλεισα το μικρόφωνο και αναφώνησα μία έκφραση αγανάκτησης, χωρίς ασφαλώς να αναφέρεται ούτε στην Υπουργό ούτε στο Σώμα, για αυτό και δε μου έγινε οποιαδήποτε υπόδειξη από το Προεδρείο. Αυτά προς αποκατάστασης της αλήθειας για το ήθος και το ύφος.»

Αξίζει να σημειωθεί πως το κοινοβούλιο αποτελεί τη λύδια λίθο μεταξύ του πολίτη και του βουλευτή και τέτοια περιστατικά δεν αρμόζουν σε κανέναν και κάθε φορά που λέγονται, κάνουν εκείνον που τα ξεστομίζει να χάνει κάθε δίκιο, με ανοιχτό ή κλειστό μικρόφωνο.

Σε ό,τι αφορά τώρα το επίμαχο νομοσχέδιο, δεν αναφέρει πουθενά μέτρα πρόληψης ή καταστολής έναντι της εργοδοτικής ασυδοσίας που επικρατεί στις μεσαιωνικές συνθήκες στον τομέα του τουρισμού. Δεν έχει επίσης λάβει μέτρα προσέλκυσης νέων εποχικών υπαλλήλων, προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια κενά που υφίσταντο η αγορά αυτή την ώρα και μεσούσης της σεζόν. Προφανώς, η αγανάκτηση είναι τεράστια αλλά καλό θα ήταν να γίνεται με ευπρέπεια και σεβασμό στα βουλευτικά έδρανα.

Άλλη μια ωραία μέρα για την ελληνική Βουλή, βεβαίως-βεβαίως.

 

Πηγή φωτογραφίας: prwtothema.gr

Συντάκτης: Αμέλια Έβανς