Κυριακή γιορτή και σχόλη, να ‘ταν η βδομάδα όλη, αλλά είναι και κάποιες Κυριακές όπου γίνονται ωραία πραγματάκια γενικά, ενώ ταυτόχρονα σε βάζουνε σε διαδικασία προβληματισμού για το αν όντως είσαι σε κάποιο κράτος της Ευρώπης ή της Μέσης Ανατολής.

Ένα τέτοιο γεγονός βαθύτατου αναστοχασμού ήταν οι χτεσινές (21/1/2024)  εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, διάφορων βαθύτατα θρησκευόμενων ανθρώπων, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αγάπη τους για τον συνάνθρωπο, όπου πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στο μόνο που διέφεραν οι δυο αυτές συγκεντρώσεις, ήταν στην αισθητική των καλεσμάτων από άποψη γραφισιτκών, αφού η Αθήνα κινήθηκε σε μινιμαλιστικό τόνο με λιτό περιεχόμενο, εκφράζοντας το πανανθρώπινο μήνυμα «ΟΧΙ στο Νομοσχέδιο έκτρωμα περί γάμου και τεκνοθεσίας ομόφυλων ζευγαριών», ενώ σε σημεία υπήρχε και μια πιο πληθωρική εσάνς, με κεφαλαία επιβλητικά γράμματα κι ένα πάλαι ποτέ κείμενο βγαλμένο από τον γνωστό εγχώριο έμπορο που έχει πάγκο στην τοπική λαϊκή αγορά (για να είμαστε και σωστοί, τουλάχιστον ο άνθρωπος πουλάει το βιος του για να ζήσει), του τύπου «ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ». Λογικά εννοεί τη βγαλμένη από τα έγκατα της πατριαρχίας, γεμάτη παθογένεια και ενδοοικογενειακή βία ελληνική οικογένεια.

 

 

Στο κάτω μέρος της αφίσας, σε αυτό το κατανυκτικό κάλεσμα, θα συναντήσει κανείς ανθρώπους που τυγχάνει να είναι ομοφυλόφιλοι (και που δεν ενοχλούν κανέναν), που τολμούν να θέλουν να ζήσουν ευτυχισμένα με τον άνθρωπό τους, αλλά δε ρώτησαν τους καλεσμένους της συνάντησης αυτής- αν είναι ποτέ δυνατόν! Ο κόσμος που ήταν προσκεκλημένος και στις δύο συγκεντρώσεις, λοιπόν, έχοντας «ειρηνικά» πανό και πλακάτ, με φωτογραφίες βγαλμένες από βιβλίο πρώτης δημοτικού και «μηνύματα αγάπης», ζητούσαν να μην περάσει ένα νομοσχέδιο που αφορά δικαιώματα σε κάποιους πολίτες αυτής της χώρας. Τι πιο σύνηθες, να συμβεί;

 

 

Το ίδιο σκηνικό συναντάται στον Λευκό Πύργο, της υπέροχης κατά τα άλλα συμπρωτεύουσας. Βέβαια, στο δικό τους κάλεσμα, σε αυτή τη «δημοκρατική» κυρίως συγκέντρωση δεν υπήρχαν οι δεικτικές εικόνες, αλλά μια οικογένεια, όπως αυτές στις γλυκανάλατες διαφημίσεις «ΒΙΤΑΜ». Το βασικό κοινό, όμως, που μπορούμε να κρατήσουμε, είναι ότι και στις δύο συγκεντρώσεις έγινε εκτεταμένη χρήση ελληνικών συμβόλων, καθώς και εικονίσματα αγίων. Όπως και το ότι εκπρόσωποι έκαναν δηλώσεις με ένθερμο περιεχόμενο προς τον συνάνθρωπό τους, με μία εκ των πιο χαρακτηριστικών δηλώσεων, εκείνη του Αναστάσιου Θεοδωρίδη: «Ήρθαμε εδώ να αντιδράσουμε για τη διαστροφή που θέλουν να νομιμοποιήσουν. Λέμε όχι στην τεκνοθεσία από τους ομοφυλόφιλους κι είμαστε αντίθετοι στους γάμους των ομοφυλοφίλων. Λέμε την άποψή μας με ηρεμία, χωρίς να βρίζουμε κανέναν.»

 

 

Προφανώς, όλες οι απόψεις (όταν ζητούνται κι εφόσον έχουν μια λογική βάση) είναι σεβαστές, αλλά εν προκειμένω μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα και δεν τίθεται θέμα άποψης. Μην ξεχνάμε πως κάθε Δημοκρατία που προασπίζεται το κοινό καλό των πολιτών της, φροντίζει για τα δικαιώματα, ακόμα και των λίγων, εκεί που συχνά η θρησκεία κάνει τα στραβά μάτια και η κοινωνία αργεί να αντιληφθεί -βολικότατα- τι και ποιους δεν έχει συμπεριλάβει. Άσε που ο φονταμενταλισμός μόνο σε βία μπορεί να οδηγήσει και τα παραδείγματα σε τούτον τον πλανήτη είναι πολλά.

 

 

Καλό θα ήταν να προχωράμε μπροστά κι οι χτεσινοί διαδηλωτές να επιλέξουν, ίσως στο μέλλον, να βγουν στους δρόμους αν ένα παιδί ή κάθε μέλος της εκάστοτε οικογένειας, όπου με τόσο ζήλο υπερασπίζονται, κακοποιείται με κάθε λογής τρόπο. Διότι, ίσως αυτό θα πρέπει να τους και να μας απασχολεί: η πάταξη της κακοποίησης και κάθε μορφής βίας. Είτε γίνεται στο σπίτι, είτε έξω στον δρόμο κουβαλώντας πλακάτ και «λέγοντας την άποψή μας».

 

Πηγή φωτογραφιών: Newsbomb, karfitsa

Συντάκτης: Αμέλια Έβανς
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου