Έχεις αρχίσει να αισθάνεσαι ότι η σχέση σου κάπου έχει πάρει την κατηφόρα. Τίποτα δε μοιάζει να είναι όπως πρώτα κι αυτό το συναίσθημα που όλο σου το σώμα γίνεται ένας τεράστιος κόμπος δε λέει να σ’ αφήσει. Κοιτάζεις το ταίρι σου κι είναι λες και κάθεσαι δίπλα σ’ έναν άγνωστο πια. Τι στο καλό, πότε άλλαξαν όλα τόσο πολύ;

Κάτι δεν πάει καλά και το ξέρεις. Αυτό που δεν ξέρεις είναι πώς, πότε και γιατί μέσα σε μια στιγμή όλα πήραν τη λάθος πορεία, εκείνη του χωρισμού. Κι αφού κρατάς μέρα και νύχτα αυτή τη σκέψη κι αυτό το συναίσθημα, τα κουβαλάς μαζί σου κι όλα σου μοιάζουν με λόγους για να χωρίσουν οι δρόμοι σας. Αφού έχει καταχωρηθεί βαθιά μέσα στο μυαλό η πληροφορία ότι πρέπει να χωρίσεις, ακόμα και το πιο μικρό σου φαίνεται μια πολύ καλή αφορμή για να το κάνεις. Μα δεν είναι η αιτία.

 

Αφορμή νούμερο 1: «Δε με καταλαβαίνει»

Πολλές είναι οι φορές που νιώθουμε ότι άλλα λέμε στο ταίρι μας κι αλλιώς τα μεταφράζει. Θεωρούμε ότι δεν καταλαβαίνει αυτό που προσπαθούμε να εξηγήσουμε επειδή ίσως πια δε μας αγαπάει, δε νοιάζεται και κυρίως δε θέλει. Ωστόσο, μήπως η πραγματική αιτία πίσω από μια τέτοια αφορμή είναι άλλη; Μήπως το πρόβλημα ξεκινάει από τον τρόπο με τον οποίο εκφραζόμαστε; Είναι πολύ πιθανόν. Για να υπάρξει πραγματική κατανόηση ανάμεσα σε σένα και τη σχέση σου πρέπει να βρεις τρόπο να επικοινωνείς μαζί της ώστε η κουβέντα σας να γίνεται παραγωγικά. Να υπάρχει χώρος για διάλογο, ανταλλαγή απόψεων και κατανόηση για το ότι κάποια πράγματα όντως μπορεί να μην τα καταλαβαίνει το ταίρι μας.

 

Αφορμή νούμερο 2: «Δε βγαίνουμε συχνά»

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η μετωπική σύγκρουση με την πραγματικότητα έρχεται όταν ο μήνας του μέλιτος, δηλαδή οι αρχικοί μήνες που όλα είναι τέλεια, φτάνει στο τέλος του. Εκεί η σχέση αρχίζει κάπως να βαραίνει, αφού πια βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου είμαστε ζευγάρι με το άλλο πρόσωπο, αλλά σιγά σιγά η ρουτίνα μπαίνει στη μέση. Αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρχει στρες σε σχέση με το κατά πόσο μπορούμε να περάσουμε καλά με το ταίρι μας τώρα που έσπασε το ροζ σύννεφο στο οποίο ζούσαμε κι έτσι καταλήγουμε αντί να προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε μια υγιή ρουτίνα, να μουλαρώνουμε με πείσματα.

 

Αφορμή νούμερο 3: «Δε μου κάνει κομπλιμέντα»

Είναι λογικό όσο κι αν αγαπάμε τον εαυτό μας και μας αρέσει αυτό που είμαστε ν’ αναζητάμε πού και πού τα κομπλιμέντα κυρίως από τον άνθρωπό μας. Εντούτοις, το να λέμε ότι θέλουμε να χωρίσουμε επειδή το ταίρι μας δε μας κάνει αρκετά κομπλιμέντα είναι μάλλον απλά η αφορμή σε κάτι πιο βαθύ δικό μας. Το αν αμφιβάλλουμε για κατά πόσο είμαστε ελκυστικοί, πόσο αρέσουμε ή ανάβουμε το ταίρι μας δεν έχει να κάνει τόσο με τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας αλλά κυριότερα με μας. Οι προσωπικές μας ανασφάλειες έρχονται και μας χτυπάνε την πόρτα τόσο δυνατά που θολώνουν το μυαλό κι από τον θόρυβο δυσκολευόμαστε να δούμε ότι η πραγματική αιτία πίσω από μια τέτοια αφορμή είναι το πώς εμείς οι ίδιοι βλέπουμε την εικόνα μας κι όχι αν το ταίρι μας δε μας αφήνει σε ησυχία από τα κομπλιμέντα.

 

Αφορμή νούμερο 4: «Δεν πηδιόμαστε όπως παλιά»

Στο νούμερο τέσσερα βρίσκεται ως αφορμή η ερωτική πράξη. Κάνεις θα σκεφτόταν ότι το να μην τα βρίσκεις πια με το ταίρι σου στο κρεβάτι είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος για να χωρίσεις, όμως δεν είναι πάντα έτσι. Ολόκληρη η σχέση περνάει από διάφορα στάδια, έτσι, όταν φτάνουμε να μιλάμε για το κομμάτι της ερωτικής επαφής, δε θα μείνει απ’ έξω. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να κοιτάξουμε όταν συμβαίνει αυτό είναι αν μας ελκύει ακόμα τα ταίρι μας. Αν όχι, ίσως και να χρειάζεται να χωρίσουμε, αν όμως η έλξη βρίσκεται εκεί αλλά λείπει η φαντασία, τότε το πράγμα αλλάζει. Η πραγματική αιτία που ίσως κάποιος αποφασίσει να πάρει έναν τέτοιο δρόμο βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν επικοινωνεί πια με το ταίρι του για όλα εκείνα που γουστάρει να κάνεις στο κρεβάτι. Σαφώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μας αρέσουν άλλα πράγματα, καθώς γινόμαστε πιο έμπειροι. Εδώ μας αρέσουν άλλα σήμερα κι άλλα σε μια ώρα. Είναι όλα θέμα διάθεσης. Επομένως, δεν μπορείς να περιμένεις από το ταίρι σου να ξέρει ακριβώς τι θέλεις. Ανανεώσου εκφράζοντας αυτό που ακριβώς επιθυμείς να γίνει πριν αποφασίσεις πως δεν τα βρίσκετε.

 

Αφορμή νούμερο 5: «Δε μου λέει συχνά σ’ αγαπώ»

Να ακόμα μια πολύ συνηθισμένη αφορμή που βρίσκουν τα ζευγάρια για να χωρίσουν. Όπως είπε κάποτε η Ρέιτσελ κι ο Ρος από τα Φιλαράκια «είναι πάντα ωραίο όταν κάποιος μας λέει ότι μας αγαπάει» και συμφωνώ. Δεν είναι όμως κι ο μοναδικός τρόπος η προφορική εκδήλωση αγάπης, αφού εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν την ίδια άνεση να εκφραστούν λεκτικά έτσι χωρίς κανένα φίλτρο. Μήπως η πραγματική αιτία χωρισμού βρίσκεται στο γεγονός ότι δε λαμβάνουμε το «σ’ αγαπώ» με τον τρόπο που καταλαβαίνουμε; Ο απέναντι μπορεί να μας πει ότι μας αγαπάει, μας ποθεί, μας θέλει, χωρίς καν ν’ αρθρώσει λέξη, κάνοντας πράξεις όπως πιάνοντάς μας το χέρι καθώς οδηγούμε, δίνοντάς μας ένα φιλί καθώς κοιμόμαστε, φτιάχνοντάς μας τον καφέ μας το πρωί. Τώρα, αν εμείς είμαστε ικανοί ή όχι να το αντιληφθούμε, είναι μια άλλη ιστορία κι όχι αφορμή για χωρισμό.

 

Αφορμή νούμερο 6: «Κάνει περισσότερη παρέα με φίλους παρά μαζί μου»

Άθελά μας κάποιες στιγμές μέσα στη σχέση μας αρχίζουμε και συγκρίνουμε εμάς με τους φίλους του συντρόφου μας. Θες επειδή για μερικούς από εκείνους δεν καταλαβαίνουμε τη σύνδεση και τη σχέση που έχει το ταίρι μας μαζί τους; Θες γιατί εμείς μπορεί να μην είμαστε τόσο τυχεροί που να έχουμε τέτοιους φίλους; Όποιος και να είναι ο λόγος, η πραγματική αιτία που θα πεις «φεύγω για τους φίλους σου» είναι μάλλον επειδή υποβόσκει μια δόση ζήλιας για την ποιότητα της επικοινωνίας που αισθάνεσαι πως δεν έχεις ενώ εκείνοι έχουν.

 

Αφορμή νούμερο 7: «Είναι πάρα πολύ δοτικ@ και κάνει πολλά για μένα»

Αφορμή που μπορεί και να έχουμε χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή είναι το αν ο σύντροφός μας κάνει πάρα πολλά για εμάς, σε σημείο που εμείς δεν μπορούμε να ανασάνουμε. Στην πραγματικότητα όμως, πνιγόμαστε από την υπερπροσφορά του ή που εμείς δεν μπορούμε να είμαστε όσο δοτικοί είναι κι εκείνοι; Από την άλλη βέβαια, ίσως να νιώθουμε αυτή την πίεση επειδή μας γεννάται το αίσθημα της υποχρέωσης ως προς το τι θα ανταποδώσουμε, με αποτέλεσμα να γινόμαστε ενοχικοί. Σε κάθε περίπτωση, μάλλον το βλέμμα μας πρέπει να στραφεί προς τους γονείς μας- τα είπε ο Ζίγκμουντ χρόνια πριν.

 

Αφορμή νούμερο 8: «Δεν ανεβάζει φωτογραφίες μας στα social»

Άλλο πάλι και τούτο!  Γενικότερα η δυναστεία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει καταστρέψει πολλές σχέσεις. Από τα likes και τα comments που πηγαινοέρχονται, στα αιτήματα φιλίας και τούμπαλιν, όλες αυτές οι εφαρμογές που βρίσκονται με τόση άνεση στα χέρια μας είναι σε πολλές περιπτώσεις πραγματικές αιτίες για να χωρίσει κανείς. Ωστόσο, η δική μας ανασφάλεια κι ανάγκη να «δείξουμε» κατά κάποιον τρόπο στον έξω κόσμο ότι έχουμε σχέση και κυρίως πόσο ευτυχισμένοι είμαστε, είναι κάτι δικό μας. Το να μη γίνεται συχνά ή καθόλου, δεν έχει να κάνει με το πόσο μας αγαπάει η σχέση μας. Αν όμως εμείς το αναζητάμε και θυμώνουμε που δε γίνεται τότε μάλλον η πραγματική αιτία βρίσκεται σε μια έξτρα δέσμευση που θέλουμε να ασκήσουμε πάνω του, για να έχουμε τον έλεγχο.

 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Δέσποινα Κυριάκου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου