pillow221086

Υπάρχει κάτι τόσο μαγικό στη μουσική, ο τρόπος με τον οποίο καταφέρνει και σε συνεπαίρνει. Σκέψου όλα εκείνα που αισθάνεσαι όταν ακούς τις πρώτες νότες ενός τραγουδιού, στίχους που ενίοτε αγγίζουν τόσο βαθιά την ψυχή και την καρδιά, τόσο που σου είναι δύσκολο να περιγράψεις με λέξεις πόσο σημαντική είναι η ύπαρξή τους. Η μουσική δε θα μπορούσε να μην είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητάς μας, δε θα μπορούσε να λείπει από όμορφες στιγμές που έχουμε καταγράψει στα άδυτα του μυαλού.

Η μουσική ήταν συνοδοιπόρος σε εκείνο το μακρινό ταξίδι με το αυτοκίνητο που κάνατε με τα φιλαράκια, είναι συνοδηγός στον δρόμο για τη δουλεία, είναι παρηγοριά, εκτόνωση, λύπη και χαρά μαζί. Είναι απίστευτο πώς συνοδεύει έτσι ανεπιτήδευτα τις στιγμές μας, πώς συνδέεται με μέρη κι ανθρώπους τόσο εύκολα. Κάθε νότα μια ανάμνηση, κάθε στίχος κι ένα πρόσωπο. Αυτό είναι που την κάνει να ξεχωρίζει είναι το πόσο απλά κι «αθόρυβα» βρίσκεται πλάι μας.

Η πραγματική μαγεία της βρίσκεται σε εκείνα τα κομμάτια που θα ακούσεις όταν βρίσκεσαι μόνος. Εκείνα που δε μοιράζεσαι με κανέναν άλλο, παρά μόνο με τη δική σου υπόσταση -σάρκα, μυαλό και ψυχή- και σε κάνουν να έρχεσαι λίγο πιο κοντά με τον ίδιο σου τον εαυτό. Σε εκείνα τα τραγούδια που παίζουν στο διαπασών και σε βρίσκουν με τα ακουστικά στ’ αφτιά ανακαλύπτεις εσένα. Σε εκείνη την playlist που έφτιαξες τραγούδι-τραγούδι, με τα χεράκια σου, και είναι ολόδική σου. Που μπορεί να παίζει τσιφτετέλια που σου θυμίζουν πανηγύρι στο χωριό και το αμέσως επόμενο κομμάτι να ‘ναι μπαλάντα. Τι σημασία έχει η σειρά, αφού ξέρεις πως τα ‘χεις επιλέξει εσύ και πως για κάποιο λόγο σού φτιάχνουν τη διάθεση.

 

 

Η μουσική που διαλέγουμε να ακούσουμε όταν είμαστε μόνοι λέει πολλά για την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα μας. Εννοείται πως τα γούστα κι οι προτιμήσεις μας αλλάζουν ανάλογα με τη διάθεση, την κατάσταση και τη φάση που βρισκόμαστε σε κάθε περίοδο στη ζωή μας. Εντούτοις, κάθε τραγούδι που επιλέγουμε να προσθέσουμε στη λίστα με τα αγαπημένα μας έχει κάποιο βαθύτερο νόημα για μας ή είναι συνδεδεμένο με κάτι σημαντικό. Αν σου ζητήσω τώρα να ανατρέξεις στα κομμάτια που άκουσες τον τελευταίο καιρό, ποια θα ήταν η άποψη που θα σχημάτιζες για σένα; Στη δική μου περίπτωση, μάλλον θα με έλεγες τρελή, διότι εκεί που ακούω ροκ μπαίνει ένα ποπ κομμάτι, κι εκεί που ακούω ελληνικά στο καπάκι παίζουν γαλλικά τραγούδια.

Πάλι καλά, να λες, που δεν είμαι μόνο εγώ σε μια τέτοια φάση αφασίας, γιατί περίπου το 60% του πληθυσμού έχει παρόμοιες playlists φυλαγμένες σε κάποια εφαρμογή, στο λάπτοπ ή το κινητό του. Λίστες που μπλέκουν αταίριαστα ήδη μουσικής, με τις μεγαλύτερες και πιο πρόσφατες επιτυχίες και με τραγούδια που έχει ν’ ακούσει κανείς απ’ το δημοτικό. Λίστες που είναι «αλλού βαρούν τα τύμπανα κι αλλού χορεύει η νύφη». Κάθε τραγούδι όμως το έχουμε επιλέξει με προσοχή και μας αγγίζει ακόμα παραπάνω κι απ’ τα υπόλοιπα. Το έχουμε συνδέσει με κάποιο πρόσωπο, μέρος, χρονική στιγμή, μας θυμίζει πράγματα που ίσως κατά καιρούς να ξεχνάμε. Άλλο κομμάτι μάς δημιουργεί διάθεση ερωτική, άλλο μας βοηθά να απελευθερωθούμε κι άλλο να χαθούμε για λίγο απ’ το παρόν. Όλα μέρος της προσωπικής μας ιστορίας, όλα κομμάτι μας.

Σύμφωνα με την ψυχολογία, η εναλλαγή μουσικών ακουσμάτων δεν είναι ένδειξη τρέλας ή αναποφασιστικότητας, μα  ένδειξη της προσαρμοστικότητάς μας και της ταχείας διέγερσης του εγκεφάλου μας, μιας και δείχνει κατά πόσο το μυαλό είναι σε θέση να αντιληφθεί τους ήχους που ακούει. Η μη συνοχή των κομματιών είναι που κάνει τη λίστα με τα αγαπημένα μας τραγούδια τόσο ξεχωριστή κι ας υπάρχουν χιλιάδες ειδικοί της μουσικής που σπαταλάνε ώρες φτιάχνοντας ιδανικές playlists για κάθε περίσταση. Απαραίτητες είναι κι εκείνες φυσικά, δε συγκρίνονται όμως με τις δικές μας playlist που αγγίζουν ψυχή, καρδιά, μυαλό και σώμα, με τα κομμάτια που σε έπιασαν από το χέρι για να σε περάσουν απέναντι σε όποια φάση κι αν βρισκόσουν. Η αγαπημένη μας λίστα με τραγούδια είναι μια μικρή κατάθεση ψυχής, μια ιστορία, και μέσα από εκείνη μπορεί να καταλάβει κανείς κάποια πράγματα για τον άνθρωπο που έχει απέναντί του.

 

Θέλουμε και τη δική σου ιστορία!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Δέσποινα Κυριάκου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.