Κάθε φορά που μας φλερτάρουν ένα μικρό κομμάτι του εαυτού μας γεμίζει με το καύσιμο της αυτοπεποίθησης. Είναι εκείνα τα λεπτά όπου υποσυνείδητα, χωρίς να το λέμε φωναχτά μη μας περάσουν και για ψώνια, καταλαβαίνουμε ότι αρέσουμε -και ποιος δε θα ήθελε να αρέσει άλλωστε; Ωστόσο, όσο το καλό φλερτ μας ανεβάζει το ηθικό και την ψυχολογία, τόσο το κακό φλερτ μπορεί να μας κάνει μεν να γελάσουμε ή να θυμώσουμε, αλλά να νιώσουμε ακόμα και το αίσθημα της απόγνωσης.

Μια πολυφορεμένη ατάκα είναι απλά λάθος. Είναι ικανή να μας ξενερώσει σε δευτερόλεπτα και σχεδόν αδυνατεί να μας δώσει ώθηση να γνωρίσουμε το άτομο που έχουμε απέναντί μας. Άσε που θα μας κάνει να το διαγράψουμε μια και καλή από τη λίστα με τους πιθανούς συντρόφους μας. Δεν υπάρχει εκεί έξω άτομο που να μην έχει ακούσει ατάκες πεσίματος που ξεθάφτηκαν από κάποιο ξεχασμένο χρονοντούλαπο, ή από οδηγούς φλερτ που πιθανότατα γράφτηκαν στην καθαρεύουσα. Δεν υπάρχει εκεί έξω άνθρωπος που να μην ένιωσε άβολα μπροστά σε ένα άβολο κι άκομψο φλερτ. Που θέλησε να βάλει τα γέλια κι επιστράτευσε όλη του την τέχνη ώστε απλώς να χαμογελάσει αμήχανα. Ακόμα κι αν εξωτερικά σε ελκύει ο άλλος, με το που θα ακούσεις τη λάθος έκφραση είναι πιθανό να κάνεις αυτοστιγμεί στροφή 180 μοίρες.

Το φλερτ έχει πολλά μυστικά. Μάθε τα όλα με ένα κλικ εδώ!

Σε ένα παράλληλο σύμπαν τέτοιου είδους εκφράσεις θα ήταν λόγος για πρόστιμο κι αφαίρεση άδειας εξάσκησης φλερτ για τουλάχιστον έξι μήνες, εντούτοις είναι καλό να υπάρχουν γιατί μας κάνουν να ξεχωρίζουμε ποιο είναι για εμάς το σωστό φλερτ και ποιο το λάθος. Με ποιο θα νιώσουμε όμορφα και θα θέλουμε να πάμε τη γνωριμία ένα βήμα παρακάτω και με ποιο θα κλείσουμε την πόρτα, τα παράθυρα και θα βάλουμε και σιλικόνη στις χαραμάδες. Έλα όμως που σε αυτό το σύμπαν που ζούμε, εν έτει 2021, κάπου-κάπου θα βρεθεί και κάποιος να πει το γνωστό «ζαχαροπλάστης ήταν ο πατέρας σου;» ή «πόνεσες όταν έπεσες από τον παράδεισο;». Φιλότιμο, δε λέμε, πάρε μετάλλιο για την προσπάθεια πάρε και μια παστούλα να γλυκαθείς. Ή μάλλον, πάρε ένα υποβρύχιο να γλυκαθείς γιατί τέτοιο έτρωγαν στην εποχή που χρησιμοποιούνταν τέτοιου είδους ατάκες (που αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, μάλλον ούτε τότε έπιαναν).

Είναι τελικά λεπτή η γραμμή ανάμεσα σε εκείνο το όμορφο, γλυκό μα και παράλληλα έξυπνο φλερτ και σε εκείνο το κάπως κρύο και σαχλό. Τι έγινε στο «θα ήθελα να γνωριστούμε καλύτερα και θέλω το τηλέφωνό σου;» Πού πήγε το «μπορώ να σε κεράσω το επόμενό σου πότο;» Σε ποιο παράλληλο σύμπαν πήγαν και κρύφτηκαν οι ατάκες εκείνες που είναι σταράτες, χωρίς κρυμμένα υπονοούμενα που μερικές φορές υποτιμούν εσένα και πάντα εκείνον που τις λέει;

Αν πραγματικά σου αρέσει και σε ενδιαφέρει ο άλλος δε χρειάζεται τίποτα παραπάνω από το να είσαι ο εαυτός σου. Δε χρειάζονται οι «έξυπνες» ατάκες ούτε τα περιττά λόγια για να αρχίσεις μια συζήτηση. Χρειάζεται μόνο να κάνεις το φλερτ τόσο δυνατό και συνάμα ερωτικό που να κεντρίσεις τον άλλο χωρίς παραπανίσιες λέξεις. Το φλερτ είναι μια τέχνη που λίγοι μπορούν να χειριστούν σωστά. Θέλει φαντασία, τρόπο και ισορροπία για να πετύχει και να κάνει το άτομο που σε ενδιαφέρει να κολλήσει. Δεν έχει χώρο για ειρωνεία ή σχόλια που επικεντρώνονται μόνο στην εξωτερική εμφάνιση. Δεν έχει διάθεση για πίεση και επιμονή. Δε χρειάζεται να είναι πολύπλοκο κι επιθετικό.

Το φλερτ ανθίζει όταν είναι χιουμοριστικό, έξυπνο, απλό, τρυφερό και κυρίως ξεκάθαρο. Που μας αφήνει με ανοιχτό το στόμα άφωνους να κοιτάμε το συνομιλητή μας από θαυμασμό κι όχι επειδή δεν πιστεύουν τα αυτιά μας αυτά που μόλις άκουσαν. Μπορεί ο κάθε ένας από εμάς να έχει στο μυαλό του το καλό και το κακό φλερτ διαφορετικά γραμμένο, από την άλλη όμως όλοι θέλουμε να το λάβουμε με σεβασμό κι ευγένεια. Βάζοντας λοιπόν μόνο καλή διάθεση για να το κάνουμε και να το δεχτούμε αντίστοιχα, θα καταφέρουμε το σκοπό μας με μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας παρά χρησιμοποιώντας άλλους όχι και τόσο αποδεδειγμένους τρόπους.

Κι αν ακόμα ψάχνεις πώς να ξεκινήσεις τη συζήτηση με το άτομο που σε ενδιαφέρει, ένα απλό «γεια» είναι σίγουρα πολύ καλύτερο κι αρκετό απ’ οτιδήποτε άλλο.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Δέσποινα Κυριάκου
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη