Είναι αυτές οι χειμωνιάτικες βραδιές που είτε βρίσκεσαι με τα κολλητάρια είτε μοιράζεσαι το Σαββατόβραδο σου με μία άλλη παρέα μέσω κάποιου κοινού γνωστού, όπως συμβαίνει συνήθως, θα καταλήξει η συζήτηση για πολλοστή φορά στο νούμερο ένα θέμα για βαθιές συζητήσεις. Τι κι αν μοιραστείς απόψεις ζωής, τι κι αν ξεκινήσεις το κουτσομπολιό ή σχολιάσεις τα νέα φουρνιστά και αχνιστά gossip, στο τέλος θα καταλήξεις να μιλάς με τις ώρες για κρεβάτια, ιδρωμένα σεντόνια κι άβολες ή βολικές στάσεις. Μπορεί και να έχεις αναρωτηθεί γιατί συμβαίνει αυτό σχεδόν κάθε φορά, μπορεί και απλά να έχει περάσει ωραία και φευγάτα από το μυαλό σου. Δεν υπάρχει περίπτωση, όμως, να μην το έχεις σκεφτεί ούτε στο ελάχιστο.

Αρχικά ναι, είναι γεγονός, όλα περιστρέφονται γύρω από αυτό. Ανθρώπινες σχέσεις, διάθεση, καθημερινότητα, αυτοπεποίθηση, γούστα. Απ’ όπου και να το πιάσεις και απ’ όπου το αφήσεις, μπροστά σου θα ‘ναι πάλι. Στην τελική, δεν είναι τυχαίο που του δίνουμε χρόνια τώρα το χρυσό όταν μιλάμε για ρόλους και κούμπωμα στις σχέσεις, όχι μόνο σωματικά αλλά και πνευματικά. Υποδηλώνει τη χημεία, φωνάζει τη σύνδεση και επαληθεύεται με την επαφή. Εδώ ένσταση δε χωράει. Εγκεφαλικά έχει μία εξέχουσα θέση και με το που ακούσουμε κάτι που το αφορά, είμαστε όλοι αυτιά και έτοιμοι να αναλύσουμε παρακλάδι-παρακλάδι του.

 

 

Πέρα απ’ αυτό, κάτι πιο γενικό αλλά και ενδιαφέρον είναι το ότι η λέξη η ίδια συνοδεύεται με το πονηρό. Με το που την ακούσεις από το στόμα αυτού που κάθεται στην απέναντι καρέκλα με σένα, κλείνεις το μάτι και έχει όλη σου την προσοχή. Είναι δύσκολο από την αρχή να ξεκινήσουν όλοι να μιλούν γι’ αυτό. Είτε νιώθεις φουλ οικεία είτε βρίσκεσαι πιο μαζεμένα μέσα στην παρέα, δε γίνεται να τσαλακωθείς στο εκατό τοις εκατό από την πρώτη στιγμή που θα κάτσετε σε κάποιο μαγαζί ή θα αράξετε απλώς σπίτι. Θέλει λίγο το χρόνο του, είναι όμως μέχρι να ακουστεί η πρώτη πιο spicy λέξη και ερώτηση που συνήθως πάει πακέτο με τα: «σου έχει συμβεί κι εσένα αυτό;», «ταυτίζομαι», «για πες μπας και το εξελίξω», «σοκ», «όχι και εκεί ρε φίλε», «δεν το ήξερα καν αυτό, θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε».

Και τώρα ας εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο. Μία παρέα πάντα θα κρύβει ένα κάποιο ειδύλλιο, ένα φλερτ, κάτι τέλος πάντων που θα βρίσκεται ανάμεσα σε δυο θεωρητικά μέλη της. Δε μας νοιάζει αν αυτό είναι έντονο ή μη, το θέμα είναι πως υπάρχει. Και αυτό το αναφέρουμε, γιατί εξηγεί σε κάποιο βαθμό γιατί θέλει δε θέλει η συζήτηση θα καταλήξει εκεί. Θα ρίξει ξεκάθαρα μερικές σπίθες στην ατμόσφαιρα, θα αλλάξει κάποιες στάσεις του σώματος και σίγουρα θα προκαλέσει αμήχανες κινήσεις. Θα ανακατέψεις λίγο τα μαλλιά σου, θα ψιλό κουνήσεις το πόδι, θα είσαι ελάχιστα στην τσίτα. Επομένως, το να μιλήσετε για κρεβάτι και οτιδήποτε αυτό περιέχει, από basic θέματα όπως το «ποιο spot είναι το καλύτερο για τον καθένα» μέχρι και τα πιο βαθιά που έπονται την ανάλυση συναισθημάτων και του γνωστού σε όλου μας mindfuck, είναι αναμενόμενο πως θα φέρουν στην ατμόσφαιρα αυτό το κάτι που της έλειπε. Ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται μετά από τέτοιες συζητήσεις, αφού πού το πας και πού το φέρνεις, έμμεσα και με τον τρόπο σου εσύ ή κάποιος από τους φίλους σου θα το φέρουν εκεί.

Από την άλλη, το επίμαχο θέμα αντιστοιχεί και σε χιλιάδες εμπειρίες που δε θα φανταζόσουν καν πως μπορούσες να ακούσεις μέσα σε μια παρέα. Και καταλήγεις να μιλάς γι’ αυτό επειδή τόση ώρα που τους βλέπεις θέλεις να μάθεις ρε παιδί μου αυτό το κάτι άλλο. Το μη ξενέρωτο, για να το χαρακτηρίσουμε πιο σωστά. Πάντα παίρνεις απαντήσεις και την επόμενη φορά που θα σου συμβεί κάτι παρόμοιο μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις για παραδειγματισμό ή να επιλέξεις ένα μέρος από αυτές. Μόνος σου δεν μπορείς να εντρυφήσεις πάνω σε αυτό το θεματάκι όπως και να το κάνουμε, πόσο μάλλον να το διευρύνεις.

Είναι λίγο η παρεοκατάσταση, λοιπόν, είναι λίγο το mood του αλκοόλ που σίγουρα έχει αφήσει το στίγμα του από μια ώρα και μετά, ειδικά αν έχει χειμωνιάσει. Κάπως το χειμώνα έχουμε όρεξη να τα συζητήσουμε, να τα αναλύουμε και έπειτα να βλέπουμε στην πράξη όσα το επιτελούν. Και βάζω λίγο το κλίμα της εποχής, χωρίς να αποκλείω απαραίτητα κάποια άλλη, απλώς επειδή τότε είναι όλα σε μικρότερη απόσταση, αναπνοής σχεδόν και η θερμοκρασία απαιτεί να ζεσταθεί. Οπότε προ-θερμάνσου, γιατί με την παρέα δεν έχει άλλα topics για συζήτηση την περίοδο αυτή. Χαλαρώστε και βγείτε εκτός ρουτίνας, με συμπέρασμα πως σε ξελαμπικάρει ακόμη κι όταν απλώς το συζητάς.

Συντάκτης: Γεωργία Ρουμελιώτη
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη