pillow2342342

Οι σχέσεις από απόσταση θα έπρεπε να καταφθάνουν στα χέρια και τη ζωή μας με κάποιο οδηγό χρήσης ή έστω κάποιο πλάνο δράσης. Καλά, όλες οι σχέσεις θα ήταν πολύ ωραίο και πρακτικό να είχαν οδηγό χρήσης με όλα τα βήματα επιτυχίας καταγεγραμμένα, αλλά κάτι στις σχέσεις από απόσταση χρειάζεται περισσότερη συγκέντρωση, προσπάθεια και κόπο.

Οι σχέσεις από απόσταση θα έλεγε κανείς πως μοιάζουν σαν ποδοσφαιρικό αγώνα. Εσύ χαίρεσαι, θυμώνεις, στεναχωριέσαι και τούμπαλιν από μακριά πάντα στις κερκίδες και μόλις μπει το γκολ, μόλις συναντηθείς με το ταίρι σου δηλαδή, πανηγυρίζεις για εκείνα τα λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να προχωρήσει το παιχνίδι στην επόμενη φάση, δηλαδή να σας χωρίσει και πάλι η απόσταση. Φυσικά και δεν είναι όλες οι σχέσεις από απόσταση καταδικασμένες, δεν πιστεύω δηλαδή σ’ αυτό που λένε πως τέτοιες σχέσεις δεν κρατάνε κι άλλα τέτοια χαζά. Πιστεύω όμως ότι οι σχέσεις από απόσταση χρειάζονται περισσότερη επιμονή, υπομονή και λαχτάρα, ώστε να κάνετε την απόσταση σύμμαχο του παιχνιδιού κι όχι αντίπαλο.

Ευτυχώς, στις μέρες μας η τεχνολογία μάς έχει βοηθήσει και έχει δώσει αμέτρητες επιλογές ώστε να μπορούμε να επικοινωνούμε, να βλέπουμε, να ακούμε και να έχουμε επαφή με το άλλο μας ολόκληρο, γιατί ποιος θα καθόταν τώρα να στέλνει γράμματα και να περιμένει με τους μήνες απάντηση. Αυτό όμως που δεν κατάφερε η τεχνολογία να μας δώσει ακόμη είναι την επαφή, το άγγιγμα, το χάδι, το φιλί, έστω κι από απόσταση, -ή μήπως το έχει κάνει;

Στην Κίνα -εκεί που οι άνθρωποι είναι χιλιάδες μίλια μπροστά και ταυτόχρονα τόσα μίλια πίσω- μια κινέζικη start-up, εκμεταλλευόμενη το τότε ξέσπασμα της πανδημίας δημιούργησε μια ηλεκτρονική συσκευή φιλιού εξ αποστάσεως. Όχι δεν έχει να κάνει με τα ερωτικά παιχνίδια, αλλά με ένα κατασκεύασμα που στόχο έχει να χαρίσει στις σχέσεις από απόσταση εκείνο που τους λείπει, το άγγιγμα. Το τεχνολογικό gadget αυτό έχει μορφή ανθρώπινων χειλιών κατασκευασμένα από σιλικόνη και συλλέγει δεδομένα φιλιών μέσω των αισθητήρων κίνησης που βρίσκονται κρυμμένοι στα χείλη σιλικόνης.

Τι είναι τα δεδομένα φιλιών θα μου πείτε; Την ίδια απορία έθεσα κι εγώ στον εαυτό μου κι επειδή το έψαξα θα σας εξηγήσω. Τα δεδομένα φιλιών είναι ουσιαστικά όλες οι κινήσεις που θα δώσεις στη συσκευή, λες και φιλάς πραγματικά τον σύντροφο σου -χωρίς γλώσσα γιατί δεν έχει φτάσει ακόμα εκεί-, τις οποίες και θα αποθηκεύσει ως δεδομένα. Έτσι, όταν εσύ ή ο σύντροφος σου έχετε ανάγκη να ανταλλάξετε ένα φιλί, μέσω της συσκευής και της εφαρμογής μπορείτε να το κάνετε οποιαδήποτε στιγμή. Όταν θα λάβετε την ειδοποίηση στο κινητό σας ότι σας περιμένει ένα φιλί, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε το gadget κοντά στα χείλη σας και να αισθανθείτε την ακριβή αντιγραφή κι αναπαραγωγή του φιλιού που σας έστειλε το ταίρι.

Η συσκευή ή MUA όπως ονομάστηκε από την εταιρεία, έχει επίσης τη δυνατότητα να αναπαράγει το φιλί όταν και οι δύο την χρησιμοποιούν ταυτόχρονα. Φιλώντας και οι δύο δηλαδή τη MUA θα μπορεί το ζευγάρι να χαρεί το φιλί του σε πραγματικό χρόνο μιας και η συσκευή αναπαράγει επίσης τον ήχο και τη ζεστασιά που θα άφηνε ένα πραγματικό φιλί.

Στην πραγματικότητα, όμως, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα αληθινό φιλί. Τίποτα δεν μπορεί να αναπαράγει, όσο καλά σχεδιασμένο κι αν είναι, το χείλη και το άγγιγμα του προσώπου που σου προκαλεί πεταλούδες στο στομάχι κι άλλα τέτοια ρομαντικά, όταν σε φιλάει το πρόσωπο που σ’ ενδιαφέρει. Κανένα μέσο τεχνολογίας δε θα μπορέσει ποτέ να συγκριθεί με την ανεπιτήδευτη ανθρώπινη επαφή, γιατί κανένα δεν έχει συναίσθημα, ψυχή και καρδιά μέσα του.

Πώς θα μπορέσει μια μηχανή να σε κάνει να αισθανθείς τον έρωτα που κρύβεται πίσω από την πιο ερωτική και ρομαντική πράξη, το φιλί; Πώς θα μπορέσει να σε κάνει να χάσεις για λίγα δευτερόλεπτα τη γη κάτω από τα πόδια σου και να χαθείς στα χέρια εκείνου που σε φιλάει; Εγώ προσωπικά δε νομίζω πως θα μπορούσα να αντικαταστήσω κάτι τέτοιο με μια συσκευή. Βέβαια εγώ είμαι και ρομαντική, αλλά τι θα μας μείνει αν χάσουμε κι αυτή τη λαχτάρα που μας οδηγεί, αν χάσουμε τον έρωτα που μας κάνει να αισθανόμαστε ζωντανοί;

Τελικά, στην προσπάθειά μας να ελαχιστοποιήσουμε την απόσταση μεταξύ των ανθρώπων καταφέραμε να τους κρατήσουμε μίλια μακριά τον έναν από τον άλλον, κρυμμένους πίσω από οθόνες, κάμερες και συσκευές φιλιού.

Υ.Γ. Εσύ θα αγόραζες την συσκευή απομακρυσμένου φιλιού MUA για να χαρίσεις ένα φιλί στο ταίρι σου στην άλλη άκρη της γης;

Συντάκτης: Δέσποινα Κυριάκου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.