Το επάγγελμά σου είναι κομμάτι σου και πάνω απ’ όλα θα έπρεπε να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο μέρα με τη μέρα. Αν δε σου βγάζει κάτι θετικό, αν νιώθεις ότι καταπιέζεσαι, ότι το κάνεις με το ζόρι, είναι προτιμότερο να απομακρυνθείς από αυτό και να ψάξεις καλύτερα μέσα σου τι είναι αυτό που σε εκφράζει, τι σε κάνει να αισθάνεσαι ολοκλήρωση. Μόνο εσύ μπορείς να καταλάβεις τι σου αρέσει πραγματικά να κάνεις, σε τι έχεις ταλέντο, τι βγάζει από μέσα σου την ανάγκη για δημιουργία!

Η κλίση σου είναι δική σου, την ορίζεις εσύ και μόνο στις επιθυμίες του εαυτού σου οφείλεις να βασίζεσαι. Το επάγγελμά σου είναι το δεύτερο σπίτι σου, η καθημερινή ενασχόλησή σου, το μεράκι σου κι ο νους σου. Αφιερώνεις απεριόριστο χρόνο απ’ τη ζωή σου σε αυτό, γι’ αυτό φρόντισε τουλάχιστον ό,τι κάνεις να σου προσφέρει ευχαρίστηση. Η εργασία σου είναι εσύ κι όσα σε εκφράζουν. Κι αν κάποτε έκανες μια λάθος επιλογή, ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξεις πορεία, να κάνεις αυτό που αγαπάς, το επάγγελμα των ονείρων σου πραγματικότητα. Όλα ρευστά είναι. Κι η σημερινή ευκολία είναι σύμμαχός σου!

Η καριέρα για κάποιους ανθρώπους είναι μονόδρομος. Σε αντίθεση με μερικούς άλλους που μοιράζουν τη διαδρομή ανάμεσα σε εργασία κι οικογένεια. Οι άνθρωποι κάνουν τις επιλογές τους, αρκεί να αισθάνονται καλά μέσα σ’ αυτές. Φυσικά κι εκείνος που θέλει κι έχει οικογένεια μπορεί να γίνει καριερίστας και να φτάσει ψηλά, να επιτύχει τους στόχους του. Οι σωστές συγκυρίες, ο καλός προγραμματισμός, η αγάπη για το επάγγελμα κι η πίστη σε αυτό φέρνουν πιο κοντά την αυτοπραγμάτωση. Αν το θέλεις, μπορείς! Κράτα τα λόγια του Γιόσουα Μπεν Σίρα: «Απ’ τη δουλειά αποκτάμε υγεία κι απ’ την υγεία ευχαρίστηση. Η δουλειά είναι ζωή, σκέψη, είναι φως».

Εκείνος που αγαπάει το επάγγελμά του θέλει και πρέπει συνεχώς να γίνεται καλύτερος. Τα δεδομένα διαρκώς αλλάζουν, αφού ζούμε σε μια εποχή συνεχούς βελτίωσης κι εξέλιξης. Έτσι, οι άνθρωποι πρέπει να ανανεώνουν και να εμπλουτίζουν συνεχώς τις γνώσεις τους, καθώς και να δουλεύουν πάνω στις κλίσεις τους.

Να γίνονται καλύτεροι για να αποδίδουν καλύτερα και στην εργασία τους. Να είναι πρόθυμοι να αναλάβουν μια υψηλότερη θέση, γιατί είναι σημαντικό να ‘χουν φιλοδοξίες, να μπορούν όμως να αντεπεξέλθουν στις ευθύνες και να αξίζουν την άνοδό τους. Να εξελίσσονται οι ίδιοι, να εξελίσσεται το έργο τους, η προσφορά τους, για να εξελίσσεται λιγάκι κι ο κόσμος!

Όλα, άλλωστε, είναι αλληλένδετα, είναι κύκλοι οι οποίοι εφάπτονται μεταξύ τους. Η πρόοδος πρέπει να είναι ο στόχος για να υπάρχει ευημερία στην εργασία. Εκείνος ο άνθρωπος ο οποίος συνεχώς επιθυμεί να ανεβαίνει κάθε μέρα κι από ένα σκαλοπάτι –όσο κουραστικό κι αν είναι– κάποια μέρα θα φτάσει στον κορυφή, στη θέση που του αξίζει. Γιατί θα έχει προσπαθήσει κι οι προσπάθειές του θα έχουν ανταμειφθεί.

Το επίπεδο πρέπει συνεχώς να ανεβαίνει στον εργασιακό τομέα και πιο υψηλά για να συνοδεύεται από επιτυχίες κι αποτελεσματικότητα. Η στασιμότητα δε βοηθάει στην εξέλιξη. Η αυτολοκλήρωση είναι σημαντική για τη φυσική και ψυχική υπόσταση του ανθρώπου και γι’ αυτό θα πρέπει συνεχώς να την κυνηγάει και να στοχεύει σ’ αυτή. Οι ευκαιρίες στις μέρες μας για κάποια επαγγέλματα είναι ελάχιστες, όμως όχι άπιαστες!

Εκείνος που θέλει κι αγαπάει πραγματικά τη δουλειά του ξεχωρίζει ανάμεσα στους υπόλοιπους και δε σταματάει αν δεν κάνει αληθινά τα όνειρά του. Τίποτα δεν είναι τόσο δύσκολο για να μην εκπληρωθεί.  Ούτως ή άλλως κανείς δε μας υπόσχεται πως θα ‘μαστε εδώ για πάντα. Οπότε, ας πιάσουμε απ’ τα μαλλιά το «τώρα» κι ας κάνουμε ομορφότερο το παρόν μας, διεκδικώντας  ένα καλύτερο μέλλον.

 

Συντάκτης: Ευαγγελία Μικέ
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη