Συχνό φαινόμενο άνθρωποι να βρίσκονται στα μαχαίρια εξαιτίας τρίτων. Φαινόμενο ή δικαιολογία; Φαινόμενο σίγουρα και μάλιστα πολύ σύνηθες. Άνθρωποι να χώνουν τη μύτη τους στις υποθέσεις των ζευγαριών, να έχουν άποψη και με το παραπάνω, να παίρνουν πρωτοβουλίες, να λένε λόγια και να οδηγούν ζευγάρια σε τσακωμούς, ρήξεις, ακόμη και χωρισμούς. Είναι όμως οι «τρίτοι» κι οι κάθε τυχαίοι τρίτοι, είτε φίλοι, είτε γνωστοί, είτε συγγενείς ή συνάδελφοι οι αληθινοί υπαίτιοι για όλα τα δεινά που λέγεται πως προκαλούν;

Φίλοι που δεν εγκρίνουν το καινούριο σου αίσθημα, γονείς ανικανοποίητοι απ’ το αγόρι ή το κορίτσι σου. Συνάδελφοι που έχουν χίλιες-δυο συμβουλές να σου δώσουν για το πώς να ξεφορτωθείς εκείνον ή εκείνη που κατά τη γνώμη τους δε σου αξίζει, έχει χίλια στραβά κι ανάποδα κι άλλες πολλές κακοτοπιές. Είτε από πίσω κρύβεται ένα στρεβλό ενδιαφέρον που εκφράζεται με λάθος τρόπο, είτε πολλές φορές δυστυχώς κακία, δεν είναι λίγα ή ανήκουστα τα φαινόμενα τρίτων προσώπων που όχι μόνο μένουν στα λόγια, αλλά προχωρούν και σε δράσεις με σκοπό να δημιουργήσουν ένα αρνητικό κλίμα στη σχέση σου.

Μιλάμε για τα πρόσωπα εκείνα, για τους ανθρώπους που με κάποια ενέργειά τους θα σπείρουν ηθελημένα ή και μη τη διχόνοια, την καχυποψία, τον τσακωμό ανάμεσα σε ένα ζευγάρι. Όμως στ’ αλήθεια είναι το μερίδιο της ευθύνης όλο δικό τους;

Φυσικά κι είναι υπαίτιοι των πράξεών τους. Φυσικά και βρίσκονται πίσω από κάθε κακία που ξεστόμισαν, πίσω από κάθε ψέμα που μπορεί να υποστήριξαν, πίσω από κάθε δολοπλοκία που μπορεί να έστησαν σε βάρος του ζευγαριού ή του ενός εκ των δύο της σχέσης. Όμως στ’ αλήθεια ποιος τους έδωσε αβάντα για να το κάνουν;

Πίσω από κάθε έναν από εκείνους που φαίνεται να «στριμώχτηκαν» ανάμεσα στους δυο, που πήγαν να τους απομακρύνουν, κρύβεται πάντα κάποιος που τους άνοιξε την πόρτα διάπλατα για να εισέλθουν στο στενό αυτό όριο του 1+1. Κάποιος «από μέσα» τους επέτρεψε να μπουν και μάλιστα τους επέτρεψε να αλωνίσουν και να κάνουν ό,τι τους γουστάρει.

Πώς; Κατηγορώντας ασύστολα το ταίρι τους σε εκείνους. Προβάλλοντας τους μόνο αρνητικά, μόνο μαυρίλα και στενοχώρια. Εκθέτοντας τον ίδιο τους τον άνθρωπο. Δείχνοντάς τους εμπιστοσύνη υπεράνω του φυσιολογικού. Ακόμη, δεχόμενοι αβίαστα κάθε άποψη, κάθε πληροφορία, κάθε συμβουλή από όλους τους καλοθελητές μην προσπαθώντας να το περάσουν πρώτα από κάποιο φίλτρο δικής τους επεξεργασίας. Μην κάνοντας ένα ξεσκαρτάρισμα.

Κι ακόμη; Μη θέτοντας τα όρια. Μη βάζοντας φρένο σε όλους εκείνους που επιδιώκουν να εμπλακούν και μάλιστα να αποκτήσουν και ρόλο μέσα στα στενά όρια της σχέσης. Να αφήσουν το στίγμα τους, να επηρεάσουν τις εξελίξεις. Σε όλα εκείνα τα περιστατικά, το ζευγάρι οφείλει να κλείσει την πόρτα κατάμουτρα. Να υπερασπιστεί το  «μαζί» του. Να κλείσει τα στόματα, να θωρακίσει ο ένας τον άλλο και μαζί να λύσουν τα όποια προβλήματά τους χωρίς να επιτρέψουν, αλλά ούτε και να επιδιώξουν κανενός την ανάμειξη.

Για κάθε έναν που προσπαθεί να χωθεί ανάμεσά σας έχετε εσείς χρέος να τον φρενάρετε. Να υπερασπιστείτε αυτό που έχετε. Κι αυτό προϋποθέτει δύναμη και θέληση και πολλή μα πάρα πολλή πίστη. Πίστη σε όλα εκείνα που θεωρείτε πως αξίζουν να σας κρατάνε μαζί κι όχι χώρια. Πίστη πως μπορείτε να τα καταφέρετε οι δυο σας. Ο ένας για τον άλλο και μαζί εναντίων όλων.

Συντάκτης: Φένια Σκαρλά
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη