Πολλά πράγματα καθορίζουν το χαρακτήρα και την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου.

Ό,τι κουβαλάει ο καθένας μέσα του αποτελεί την προσωπική ιστορία και το μονοπάτι που έχει ακολουθήσει στην προσωπική ζωή του.

Ένα από αυτά που θέλεις να μάθεις για ένα νέο άτομο που μπαίνει στη ζωή σου, είναι τα ερωτικά του.

Κακά τα ψέματα, ο άνθρωπος κρύβει μια γριά κουτσομπόλα μέσα του.

Και πέραν αυτού, όμως, για να γνωρίσεις καλά έναν καινούριο άνθρωπο που θα μπει στη ζωή σου, θέλεις να μάθεις τι έχει περάσει.

Εάν έχει ζήσει ένα μεγάλο έρωτα, εάν έχει πληγωθεί από τις σχέσεις του, εάν πηδιέται από εδώ κι από κει.

Πάντοτε σε τέτοιες συζητήσεις που ανοίγεις τον εαυτό σου και άνθρωποι σου ανοίγουν τη ψυχή τους, θα ακούσεις για μεγάλους έρωτες.

Θα είναι ένας, θα είναι δύο, τρεις; Πάντως κάθε άνθρωπος, οτιδήποτε κι αν έχει κάνει στη ζωή του σε επαγγελματικό, προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο, κάποια στιγμή θα σου τη γυρίσει τη συζήτηση σε ένα πλάσμα που του άλλαξε τη ζωή. Που το ερωτεύτηκε.

Το ερώτημα είναι, αυτό το πλάσμα πρέπει απαραιτήτως να είναι μόνο ένα;

Έχω ακούσει ανθρώπους να μου μιλάνε για τρεις και τέσσερις έρωτες, και για τον καθέναν από αυτούς να μιλάνε το ίδιο μοναδικά. Άλλα λόγια προσδιόριζαν τον κάθε έρωτα, άλλα πράγματα ήταν αυτά που ερωτεύτηκαν την πρώτη φορά κι άλλα την τέταρτη, αλλά ο κοινός παρονομαστής ήταν πάντοτε η φλόγα, το πάθος, ο έρωτας.

Και υπάρχει και η δεύτερη κατηγορία ανθρώπων. Αυτή που μιλάει για τον έναν και μοναδικό έρωτα της ζωής τους, τον παντοτινό. Που δεν έχει σκεφτεί ούτε για δευτερόλεπτο τη ζωή του με κάποιον άλλον, παρά μόνο με αυτόν τον έναν.

Μπορεί ο έρωτας να είναι πολυπρόσωπος; Να σε ρωτάνε «ποιος ήταν ο έρωτας της ζωής σου;» και να κάθεσαι να σκέφτεσαι, να βάζεις κάτω τις όμορφες και τις άσχημες στιγμές που σου πρόσφερε ο κάθε σύντροφός σου και να βασανίζεις το μυαλό σου για το ποιος ήταν αυτός που επηρέασε τη ζωή σου περισσότερο;

Από την άλλη, μπορεί ο έρωτας να είναι μονοδιάστατος; Να ξέρεις πως έχεις αφιερώσει όλη σου τη ζωή σε έναν άνθρωπο, δίχως να έχεις δοκιμάσει κάτι άλλο; Να ξέρεις πως έχεις βιώσει ευτυχία κι έρωτα, αλλά ίσως μέσα σου να μένουν απωθημένα και να μένεις με την απορία για το πώς θα ήταν η ζωή σου αν σου τύχαινε κάτι άλλο; Κάτι διαφορετικό;

Ο Σωκράτης Μάλαμας τραγουδάει πως «την πρώτη αγάπη που ‘ζησα παντοτινή την είπα», όμως μετά αναφέρεται σε ακόμα τρείς έρωτες στη ζωή του.

Υπάρχουν πολλοί που δένονται τόσο με τον πρώτο άνθρωπο που θα ερωτευτούν, πιστεύουν πως ο πρώτος τους έρωτας είναι κάτι ασύγκριτο, και για αυτό θεωρούν πως ό,τι ζήσουν από εκεί και πέρα θα είναι ανούσιο, ρηχό και σε καμία περίπτωση δεν αξίζει να δοκιμάσουν κάτι άλλο.

Δίνουν πρόσωπο στην ευτυχία τους. Προσωποποιούν τον έρωτα με τον άνθρωπο που έχουν ερωτευτεί. Πετάνε στα σύννεφα όταν όλα πηγαίνουν καλά με αυτόν, μα καταστρέφεται η ζωή τους όταν κάτι πάει στραβά. Έχουν βάλει στο μυαλό τους πως προϋπόθεση για να είναι όλα καλά στον κόσμο τους, είναι να τα πηγαίνουν καλά με αυτόν τον ένα και μοναδικό.

Ζηλεύω τους ανθρώπους που βρίσκουν την ευτυχία σε ένα πλάσμα και δεν θα κοιτάξουν δεξιά κι αριστερά, δεν θα παρεκκλίνουν στιγμή από το στόχο τους που είναι η κοινή ευτυχία με τον έρωτα τους. Που ξέρουν τι θέλουν και δεν θα αναζητήσουν κάτι άλλο, δεν θέλουν κάτι καλύτερο, γιατί ξέρουν πως το καλύτερο μπορούν να το δημιουργήσουν με το ταίρι τους.

Η άλλη όχθη είναι οι άνθρωποι οι ανήσυχοι. Που πιστεύουν πως την ευτυχία μπορείς να τη ψάξεις, μπορείς να τη ζήσεις με πολλά πρόσωπα. Να πειραματιστείς, να φας κατραπακιές και να ξανασηκωθείς.

Τους ζηλεύω κι αυτούς. Γιατί είναι άνθρωποι που δεν φοβούνται να μείνουν μόνοι τους. Που όταν κάτι θα δουν πως δεν πάει καλά, δε θα το τραβήξουν από τα μαλλιά, δε θα κάνουν απέλπιδες προσπάθειες και δε θα στεναχωρούν τους εαυτούς τους και το άλλο εμπλεκόμενο άτομο στη σχέση, αλλά θα έχουν τα κότσια να βάλουν ένα τέλος και να μείνουν μόνοι, παρά να βασανίζουν τους εαυτούς τους αλλά και το άτομο που αγαπούν.

Δεν ξέρω αν συμβαδίζω με τους μεν ή τους δε. Αλλά γνωρίζω πως ο άνθρωπος μπορεί να ερωτευτεί μία φορά, πολύ δυνατά. Όμως υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν να παρακάμψουν κάθε θέληση.

Δεν μιλάω για το κάρμα, τη μοίρα κι όλες αυτές τις μπούρδες. Αυτές είναι ψεύτικες δικαιολογίες.

Μια επαγγελματική αλλαγή, όμως, ή μία απόφαση για μετακόμιση κάπου μακριά, ή ο ένας τσακωμός μετά τον άλλον, ένα «δεν είσαι ερωτευμένη μαζί μου όπως στις αρχές» που δεν διαψεύδεται ικανοποιητικά, ή μια σχέση εξ αποστάσεως, μπορεί να σε κάνει να δεις τα πράγματα αλλιώς.

Μπορείς να ερωτευτείς μια φορά δυνατά, με πάθος, με λύσσα, με μανία. Το αν θα παλεύεις για μια ζωή για να υπερασπιστείς αυτόν τον έρωτα, ή αν θα φύγεις και θα ρισκάρεις για να ψάξεις έναν έρωτα πιο δυνατό, είναι στα δικά σου χέρια.

Στις δικές σου αντοχές.

Συντάκτης: Ιωάννης Καράπογλου