«Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη» λέει ένα πολύ γνωστό μουσικό άσμα κι εμείς μένουμε ν’ αναρωτιόμαστε. «Η αγάπη όλα τα υπομένει, η αγάπη όλα τα ελπίζει, δίνει ζωή στην οικουμένη κι η γη γυρίζει και η γυρίζει», αποκρίνονται κάποιοι άλλοι στίχοι. Υπάρχει βέβαια και μια εναλλακτική απάντηση «αγάπη είναι ο ιδρώτας στο μπλουζάκι σου» κι άλλα τέτοια, σύμφωνα με στίχους που ερμηνεύει η Άννα Βίσση. Εμείς, αν επιλέγαμε κάπως να ερμηνεύσουμε την αγάπη, τι στίχους θα επιλέγαμε; Η αγάπη είναι ένα στάδιο πριν την ευτυχία ή ταυτίζεται πολλές φορές και μ’ αυτήν. Ίσως να είναι κάποια πτυχή της. Η αγάπη είναι δύναμη, νικάει κόντρες, ενώνει λαούς κι ανθρώπους που διαφέρουν. Είναι σαν να έχει ένα μαγικό ραβδάκι και να σκορπά χρυσόσκονη στο πέρασμά της.

Κάποιες φορές κάνουμε το λάθος να τη θεωρούμε δεδομένη, λες κι είναι υποχρεωτικό κάποιος να τρέφει τέτοια συναισθήματα για κάποιον άλλον. Είναι η αγάπη δεδομένη; Μάλλον είναι ο πιο άλογος χαρακτηρισμός που μπορούμε να της χρεώσουμε. Και τελικά, τι στο καλό είναι η αγάπη; Ποιες καταστάσεις και συμπεριφορές τη φανερώνουν;

 

1. Ο χρόνος είναι σχετικός και πολύτιμος

Χωρίσαμε τον χρόνο σε μονάδες μέτρησης που συμφωνήσαμε πως για την ανθρωπότητα είναι βολικές. Είκοσι τέσσερις ώρες διαθέσιμες για να  κατανείμεις σ’ αυτές όσα σ’ αφορούν κι όποιους σ’ αφορούν. Η αγάπη θέλει τον χρόνο της, όμως. Θέλει ν’ αφιερώσεις στον άλλον στιγμές και να μοιραστείτε μαζί βιώματα. Έτσι προκύπτει μια κάποια εξημέρωση πτυχών και το άλλο άτομο αρχίζει να νιώθει άνετα κι όμορφα στη συντροφιά σου.  Η αγάπη για να προκύψει, που μάλλον αποτελεί και το ύψιστο επίπεδο των ανθρώπινων σχέσεων, θέλει χρόνο.

 

2. (Κα)μιά θυσία

Θυσία, βαριά λέξη με πολλά νοήματα. Συνήθως της δίνουμε αρνητικό τόνο. Θυσία είναι η εκούσια –πολλές φορές- απώλεια ή στέρηση κάποιου αγαθού. Κι η θυσία είναι συνδεδεμένη με την αξία, γι’ αυτό και συχνά πονάει. Όταν επιλέγουμε να κάνουμε θυσίες, είναι ίσως γιατί αλλάζουν κάπως οι αξίες μας, τα πράγματα που θεωρούσαμε σημαντικά και βγαίνουν άλλα στο προσκήνιο. Άλλες αξίες κι επιθυμίες ξεπροβάλλουν και παίρνουν προτεραιότητα κι εμείς αναθεωρούμε για τις πράξεις και τις σκέψεις μας. Αν η αγάπη είναι κάτι τόσο μεγάλο και νικάει σ’ όλες τις περιστάσεις, τότε μάλλον συμβάλει στην αναδιαμόρφωση των αξιών μας, άρα και στις θυσίες που επιλέγουμε να κάνουμε.

 

3. Μη με κρίνεις

Αγάπη είναι και κατανόηση κι αποδοχή. Οφείλεις να δώσεις χρόνο κι αξία στις ανάγκες όσων αγαπάς, να τους ακούσεις, να τους ασπαστείς. Να δώσεις χώρο στους πόνους τους, ν’ ανακαλύψεις όλες τις ενδότερες πτυχές τους και τα μελανά σημεία και ν’ αφήσεις το αίσθημα της ενσυναίσθησης –στο βαθμό που είναι εφικτό- να σε κυριεύσει. Κι αφού νιώσεις των παλμό των αναγκών και των πόνων, να τους αποδεχθείς όπως είναι, ακόμα κι αν διαφωνείς. Η αγάπη κρύβει και την ανιδιοτέλεια μέσα της και σ’ αυτή δε χωράει κριτική. Θέλεις εκείνοι που αγαπάς να είναι καλά. Έτσι, ο σκοπός σου γίνεται να είσαι δίπλα τους κι όχι απέναντί τους.

 

4. Ετοιμάσου για ένα κοινό ταξίδι εξερεύνησης

Έλα να σε πάρω από το χέρι να φτάσουμε «στο άπειρο κι ακόμα παραπέρα». Να εξερευνήσουμε μαζί νέες εμπειρίες, να πειραματιστούμε, να εξελιχτούμε. Η αγάπη σου προσφέρει έναν συνοδοιπόρο για τις τρέλες σου, έναν ώμο να κλάψεις και μια αγκαλιά να φωλιάσεις. Ίσως η αγάπη να χρειάζεται κι ανανέωση που προσφέρεται μέσα από τις κοινές εμπειρίες. Εκείνες που συνεννοούνται τα βλέμματα και κάνα δυο στραβά γελάκια. Εκείνες που γνωρίζεις πως ο άλλος θ’ ακολουθήσει την παλαβή σου σκέψη κι εσύ τη δικιά του.

Αν η αγάπη είναι ένα καζάνι που βράζει, ψηφίζουμε να ξεχειλίσει και να μας περιβάλλει παντού. Να ποτίσει μέσα μας μέχρι το μεδούλι. Θα της δώσουμε τον χρόνο που χρειάζεται για να μας αποδείξει το ταλέντο της, ίσως να κάνουμε και μερικές θυσίες για το μεγαθήριό της. Στο τέλος όμως, θα την κατανοήσουμε και θα την αποδεχτούμε γι’ αυτό ακριβώς που είναι. Άλλωστε, όπως ακούμε από παιδιά, η αγάπη πάντα νικάει στο τέλος. Ποιος ανόητος θα έμπαινε στη διαδικασία ενός άνισου και προτετελεσμένου αγώνα;

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Άννα Καούνη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου