Στο ατελείωτο και σύντομο ταξίδι των ζωών μας, σημασία έχουν κι οι συνοδοιπόροι. Σύντροφοι, φίλοι, απλοί γνωστοί, μια ατελείωτη γκάμα επιλογών της οποίας το εύρος αρχίζει και τελειώνει από ένα αξεπέραστο «εγώ», το οποίο για ν’ αποκτήσει ισχύ, πρέπει να οριστεί και να προσανατολιστεί. Ένα «εγώ» με γνώμη κι άποψη που συνήθως έχει διαβεί μέσα από το πυρ της ανεξαρτησίας και γνώσης εαυτού.

Η αυτογνωσία, βέβαια, συχνά εμπεριέχει δοκιμασίες- δυσκολίες και σκληρές αλήθειες. Ίσως πολλά αποκτήματα της προσωπικότητάς μας να μην εμπεριέχονται εν τέλει στη δικαιοδοσία μας. Κι αν δεν αφουγκραζόμαστε τα δανεικά μας χαρακτηριστικά, πώς τα επιστρέφουμε και πώς νιώθουν οι πιστωτές μας μ’ αυτήν μας την ενέργεια;

Αν η προσωπικότητά μας ήταν βαλίτσα και χωρούσε μόνο τ’ απαραίτητα, τότε ποια θα ήταν αυτά; Ποια κρίνονται αναγκαία και ποια καταλαμβάνουν απλώς χώρο; Κι αν αυτά που πιάνουν άσκοπα τον χώρο μας προκαλούν σύγχυση, γιατί τα κουβαλάμε; Ως πότε θα καθόμαστε πάνω στη βαλίτσα για να κλείσει; Ας μας μαρτυρήσει κάποιος ότι διαθέτει συγκεκριμένη χωρητικότητα κι ας αναλογιστούμε αυτήν την αλήθεια.

 

Get Over It! | eBook


€5,00

-----

 

Μοιάζει αρκετές φορές σαν η παρακαταθήκη των απόψεών μας να μην ανήκει στην ιδιοκτησία μας. Κάποια πιστεύω μας -ιδίως στα πρώιμα στάδια των ζωών μας- έρχονται δανεικά και μεταφέρονται σαν έθιμο από γενιά σε γενιά. Τι γίνεται όμως όταν αντιλαμβανόμαστε πως κάποια είναι φορτικά;  Όσο βαθύτερα εξερευνούμε την ψυχοσύνθεσή μας κι αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας  τόσο πιο πολύ αποκοπτόμαστε από οτιδήποτε αντιλαμβανόμαστε σαν ξενικό. Βαδίζουμε προς την απελευθέρωση των αξιών μας, των γνωμών μας, των ζωών μας.

Μια εσωτερική ενδοσκόπηση όμως, πέρα από λυτρωτική εξερεύνηση αποτελεί και βήμα προς την ανεξαρτησία. Το «Γνώθι Σαυτόν» έχει κάποιες προϋποθέσεις, όπως την αποδοχή του είναι μας κι απαιτεί χρόνο, προσπάθεια και κριτική σκέψη. Αν όμως συνειδητοποιήσουμε ότι κάποιες σταθερές μας δε μας εκφράζουν πολύ πιθανόν να έρθουμε σε ρήξη απέναντί τους. Ίσως και ν’ αρχίσουμε ν’ αποκαλύπτουμε τα ελαττώματά τους όσο θ’ αποπειρόμαστε να τις αναλύσουμε. Όταν όμως στεκόμαστε απέναντι απ’ όσα μέχρι εχθές υπερασπιζόμασταν και πραγματώναμε, πολύ πιθανόν να νιώσουμε εκτεθειμένοι ή και ντροπιασμένοι.

Ανακαλύπτουμε μια νέα πραγματικότητα κι αποχωριζόμαστε την παλιά κι αυτό είναι εξέλιξη. Η αυτογνωσία μάς απελευθερώνει από τα δαιμόνια των κύκλων μας. Οι αλήθειες μας έχουν την ιδιότητα να μεταβάλλονται ως ανάλογα ποσά με την ψυχοσύνθεσή μας. Όσο αποδεχόμαστε τη συγχορδία του κόσμου μας κι η εσωτερική μας φωνή βρίσκει λόγο και πυγμή, τόσο κερδίζουμε έδαφος στην εξέδρα της ανεξαρτησίας μας. Οι ανεξάρτητες οντότητες τείνουν να εκπληρώνουν τις ανάγκες τους και τις επιθυμίες τους, καθώς αρχικά τις έχουν αναγνωρίσει κι αποδεχτεί.

Οι συνειδητοποιημένες μας απόψεις ψάχνουν γόνιμο έδαφος να καρποφορήσουν. Άραγε, ο περίγυρός μας κρίνεται ιδανικός; Το σύνολο των ατόμων που μας περιβάλει πολλές φορές έχει διαμορφώσει τον χαρακτήρα μας ή τον έχει επηρεάσει κι ίσως αισθανθεί προσβεβλημένο εάν αρχίσουμε να τον αμφισβητούμε. Μπορεί να νιώσει μέχρι και το φόβο της πιθανής ημερομηνίας λήξεως της σχέσης μας μαζί του. Δύσκολα συμπορευόμαστε με ανθρώπους που δεν αποδέχονται τις ανησυχίες μας ακόμα κι αν είναι brand new.

Μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα οι άνθρωποί μας μπορεί να νιώσουν άβολα κι αμήχανα. Είναι πρόκληση να διαχειρίζεσαι με μαεστρία νέες καταστάσεις. Η αγάπη όμως, συνήθως λογίζεται παντοδύναμη κι υπερνικά τα πάντα, ακόμα και τις συγκρούσεις που μπορεί να προέλθουν μέχρι να επιτευχθεί η αποδοχή νέων, βελτιωμένων απόψεων. Κάποιοι του περίγυρου μας πιθανόν να νιώσουν κι υπερηφάνεια με το όλο μας εγχείρημα για την ανακάλυψη και την αποκάλυψη της διαμορφωμένης εκ νέου προσωπικότητάς μας.

Αυτογνωσία, ανεξαρτησία, αποδοχή μοιράζονται την ίδια στέγη κάτω από το σκέπαστρο της προσωπικότητάς μας. Η γερή κατασκευή όμως απαιτεί αναζήτηση και γνώση. Τα θεμέλια για ν’ αντέχουν κακουχίες και να μην κλονίζονται, πρέπει να έχουν ισχυρές βάσεις. Βάσεις μας είναι τα πιστεύω μας, οι απόψεις μας, οι αλήθειες μας, αφού τις αντιληφθούμε και τις επεξεργαστούμε. Η επεξεργασία αυτή ίσως αναστατώσει τον περίγυρό μας και του προκαλέσει άβολα συναισθήματα, όμως οι άνθρωποι που αξίζουν να μας περιβάλλουν, μπορούν να μας αποδεχτούν μέχρι και σε μια αλλαγμένη- βελτιωμένη καινούργια πραγματικότητα.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

 

Συντάκτης: Άννα Καούνη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου