Οι δυναμικοί άνθρωποι, οι πρεσβευτές του “What doesn’t kill you makes you stronger”, οι μαέστροι της χορωδίας, οι αρχηγοί μας, αυτοί που προκαλούν αντιδράσεις, που αποπνέουν σιγουριά κι άλλοτε μας τη σπάνε κι άλλοτε τους θαυμάζουμε, είναι παντού. Μια πανδημία δυναμισμού κατακλύζει παγκοσμίως ανά τους αιώνες. Δυναμικά τυπάκια σε κάθε μορφής ομαδούλες. Από το σπίτι, το σχολείο μέχρι και σε πολυεθνικές, υπάρχουν αυτά τα άτομα που κάπως ξεχωρίζουν και το γνωρίζουν. Έχουν μια λάμψη, ένα άστρο και μια αυτοπεποίθηση ανεξέλεγκτη. Ξέρουν τι κάνουν πριν καν το κάνουν, αλλά και να μην ήξεραν στο φυλάν’ για μυστικό.

Τίποτα δε θα πτοήσει τον δυναμισμό τους. Στις ανασφάλειες έχουν κάνει βουντού κι εξορκισμό και τις έστειλαν έξω από το πεδίο δράσης τους. Τους ξεχωρίζεις, δεν κρύβονται, περπατάνε λυγερόκορμα έχοντας παράστημα και συντροφεύονται από τόλμη και μπρίο. Πόσα δυναμικά άτομα γνωρίζεις; Ποια χαρακτηριστικά απ’ όσα θα αναφερθούν μπορείς να τους καταλογίσεις; Πάρε το τσεκ λιστ και πάμε.

 

 

Είσαι μπροστά από μια σκακιέρα, ωραία σκακιέρα -το σκάκι έχει γοητεία, αποπνέει μια σοβαρότις, μια κομψότις βρε αδερφέ- κι αναρωτιέσαι ποιος θα κερδίσει. Γαμώτο, κοίτα βλέμμα κι αυτοπεποίθηση· έχει κερδίσει πριν καν κάνει κίνηση κι ήδη ονειρεύεται το έπαθλο της νίκης. Κι όσο ο νικητής θα κάνει τον γύρο του θριάμβου, εσύ θα κλαψουρίζεις αγκαλιά με την «αδικοφαγωμένη» σου βασίλισσα. Παρατήρησέ τον με τι παράστημα στέκει απέναντί σου. Προχωράει ολόισια, λες και κατάπιε το σκουπόξυλο της γιαγιάς στο χωριό, δεν καμπουριάζει -δεν του επιτρέπεται-, έχει βλέμμα που σχεδόν ενοχλεί και σε κάνει να νιώθεις κάπως άβολα, κάτι λιγότερο από υπεροψία· ξέρει ποιος είναι και δεν το κρύβει.

Είναι ο βασιλιάς της πίστας, αυτός που προκαλεί «πυρετό στο Σαββατόβραδο». Είναι καλοντυμένος, καθαρός, προσεγμένος- η εμφάνιση μετρά στον κόσμο της εικόνας. Έχει στυλ: εκκεντρικό, κομψό, προκλητικό, οτιδήποτε μη βαρετό. Καλύτερα κιτς, παρά κλισέ. Γνωρίζει γιατί και πώς το φοράει, ο,τι κι αν επιλέγει, αφού το υποστηρίζει. Αρχίζει να μιλάει. Ωραίος λόγος και τόνος φωνής, καμιά ανασφάλεια, καμιά δεύτερη σκέψη. Ξέρει τι λέει και μας πείθει.

Τόσο εξωτερικά όσο κι εσωτερικά υπάρχει μια δέουσα προσοχή. Ο δυναμικός άνθρωπος θα μπορούσε να τραγουδάει το «ξέρω τι ζητάω» σε διασκευή σε κάθε μουσικό είδος. Έχει την τόλμη του ρίσκου και της αναζήτησης. Φίλες και φίλοι γεια σας, σάς μιλάει το θάρρος ή μάλλον με θάρρος αφού ο δυναμισμός μόνο αυτό του επιτρέπει. Βέβαια, οφείλει να έχει και γνώση. Θαρραλέα έκφραση γνώμης χωρίς γνώση, είναι απλώς γελοιοποιημένη, ενοχλητική ηχορύπανση. Συναντάμε όμως και σεβασμό, τόσο στις δυνατότητές του όσο και στον περίγυρό του. Ο άνθρωπος ο «προχώ», ο ανοιχτόμυαλος που βαδίζει με τόλμη, έχει βουτήξει στο πηγάδι της αναζήτησης. Ψαρεύει γνώσεις, εμπειρίες κι ερεθίσματα. Δεν απορρίπτει, δεν είναι απόλυτος. Ακούει, επεξεργάζεται, ξεδιαλέγει κι επιλέγει τι θα ενσωματώσει, τι θα πειράξει ελαφρώς για να βελτιωθεί και ποιο άκουσμα είναι για τον κουβά. Βέβαια έχει τον νου να αντιληφθεί πως δεν είναι όλα μονομιάς για τον Καιάδα.

Οι άλλοι. Πώς αντιδράν’ οι άλλοι απέναντι στο φαινόμενο του δυναμισμού; Είτε το ακολουθούν τυφλά βάζοντας και το χέρι τους στη φωτιά, είτε σιγοβρίζοντας για την επιτυχία του. Η αυτοπεποίθηση με πόδια αποπνέει σιγουριά κι ένα αίσθημα ασφάλειας, σαν να έχεις βάλει συναγερμό στο εξοχικό και να έχεις διπλοκλειδώσει προτού φύγεις κι ας μην έχεις εξοχικό. Αυτοί οι «ηγέτες» έχουν ακολούθους. Ένας ηγέτης χωρίς λαό, άλλωστε, δεν είναι τίποτα. Ποιος θα τον αναγνωρίσει και θα του προσφέρει δόξα; Υπάρχουν κι οι κόλακες που του τα βρίσκουν όλα τέλεια κι αναζητάνε λίγη προσοχή. Υπάρχουν κι οι ανταγωνιστές, αυτοί που είναι και θα παραμείνουν δεύτεροι και το γνωρίζουν κι αυτοί που έχουν ένα εξαιρετικό επίπεδο συναγωνισμού. Με το «ευ αγωνίζεσθε» δε διαφώνησε κανείς. Και τέλος, υπάρχουν και τα δεύτερα βιολιά, που υποστηρίζουν με ευτυχία και προσήλωση τα πρώτα. Για να λάμψεις θέλεις καλή ομάδα και περίγυρο. Ένα πρόσφορο έδαφος που θα σου το επιτρέψει κι εάν δεν το έχεις, πρέπει να το διεκδικήσεις.

Δυναμικά και μη τυπάκια αναγνωρίσατε τους εαυτούς σας ή οποιονδήποτε άλλον στον περίγυρό σας. Όποια θέση κι αν έχετε στην ορχήστρα, να την τιμάτε και να τη σέβεστε. Κακεντρέχειες δε χωράνε. Αν ονειρεύεστε να γίνετε μαέστρος στη θέση του μαέστρου, να το διεκδικήσετε. Προχωρήστε με ανάστημα, δυναμικό τόνο φωνής, αυτοπεποίθηση και τόλμη. Ήρθε η ώρα σας να λάμψατε. Αν τα φώτα δεν είναι για εσάς, μπορείτε υπέροχα να πλαισιώνετε τη δυναμική μιας ομάδας. Όσο για τους άλλους, θα κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα: θα λένε.

 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Άννα Καούνη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου