Article of the day: O Γιώργος Μαυρογιάννης εξηγεί πότε ο έπαινος λειτουργεί αρνητικά. Διάβασέ το εδώ! 

r252

Πώς είναι άραγε να μην ξέρεις πώς να βάλεις όρια σε κάποιους ανθρώπους; Πώς είναι να έρθει η στιγμή που πρέπει αυτά να μπουν και εσύ να μην είσαι σε θέση να το κάνεις; Τα όρια είναι πολύ σημαντικά για έναν άνθρωπο. Επιβάλλεται να τα έχει στη ζωή του, αλλά και να τα δέχεται ώστε να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός. Είναι όμως πολύ δύσκολο για κάποιον να τα θέσει ή ακόμη και να τα προσδιορίσει αν δεν του έχουν μάθει από μικρή ηλικία πώς να το κάνει αυτό. Κάτι που σαν παιδιά δε γνωρίζαμε, δύσκολα το κάνουμε πράξη στην ενήλικη ζωή μας. Τώρα όμως δε μιλάμε για κάτι προαιρετικό αλλά για ανάγκη άμεσα συνδεδεμένη με την επιβίωσή μας.

Είναι σημαντικό στη λίστα με τις προτεραιότητές μας να υπάρχει το όνομά μας ψηλά. Αλλιώς μπαίνουμε άθελά μας στη διαδικασία να περνάμε τη ζωή μας ικανοποιώντας τα θέλω και τις ανάγκες των άλλων αγνοώντας τις δικές μας. Θέμα ορίων τίθεται. Είναι απαραίτητο κι ωφέλιμο ένας άνθρωπος να βάζει τα όριά του σε κάθε διαπροσωπική του σχέση, από το οικογενειακό του περιβάλλον μέχρι τη δουλειά, τους φίλους και τον σύντροφο. Υπάρχει ανάγκη για προσωπικό χώρο και χρόνο διότι σε περιπτώσεις που κάποιος τα στερείται ή που αυτά παραβιάζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αποβούν μοιραία, τόσο για την αυτοπεποίθηση όσο και για την ψυχολογία του.

Και γιατί ο χώρος και ο χρόνος είναι τόσο σημαντικά; Επειδή λειτουργούν ευεργετικά. Δίνουν το περιθώριο για εκτόνωση άγχους, με όποιο τρόπο επιλέγει ο καθένας, καθώς και το περιθώριο για προσωπική εξέλιξη. Όταν όμως όρια για αυτά τα δύο δεν έχουν τεθεί από νωρίς, καταλήγουν και ανύπαρκτα. Η ιστορία στο τέλος γράφεται με πολλούς δεύτερους ρόλους ευχαριστημένους και έναν κεντρικό χαρακτήρα στα όρια της καταπίεσης. Σε ρόλο τελικά κομπάρσου. Όταν λοιπόν πιάνουμε τον εαυτό μας να μπαίνει εκεί είναι σημαντικό να εκφράσουμε την αντίθετη γνώμη μας, να πούμε ένα ηχηρό όχι. Να πάρουμε πίσω τις σκηνές του πρωταγωνιστή.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο ένας άνθρωπος που δεν έμαθε να λέει όχι στην καθημερινότητα, να θέσει τελικά όρια στις ερωτικές του σχέσεις. Συχνά ο εκάστοτε σύντροφος μη μπορώντας να εντοπίσει τις κόκκινες γραμμές του καταλήγει να λειτουργεί με τρόπο καθαρά αυτόνομο αφού η άλλη πλευρά δε βάζει κάπου ένα στοπ ούτε λέει «έως εδώ είμαι, φτάνει». Φαινόμενο στενάχωρο και ιδιαίτερα αν σκεφτούμε πως δεν περιορίζεται πάντα σε άτομα που βρίσκονται σε σχέση, αλλά το βλέπουμε ακόμη και μεταξύ ατόμων που απλά φλερτάρουν. Γιατί στην περίοδο εκείνη μπαίνουν τα όρια, αν προχωρήσει σε σχέση τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ και το αποτέλεσμα ίσως τελικά να κινηθεί πάνω στις λεπτές γραμμές της εκμετάλλευσης.

Όλα αυτά καταλήγουν σε μια ασυνείδητη παρενόχληση. Όταν πατάς τα όρια ενός ανθρώπου, ακόμη κι αν το κάνεις επειδή δεν τα έχει θέσει εξαρχής, μπορεί να τον φτάσεις άθελά σου σε ένα σημείο άσχημο και ενδεχομένως τα τραύματα που θα δημιουργηθούν να μη φεύγουν εύκολα. Αν λοιπόν ο άλλος δυσκολεύεται να τραβήξει τις γραμμές του, ίσως πρέπει να πάρουμε τον μαρκαδόρο και να τις τραβήξουμε εμείς για εμάς απέναντί του.

Η ζωή των ανθρώπων γίνεται τόσο δύσκολη μερικές φορές ακριβώς γιατί δεν ξέρουν πότε και σε ποιον να πουν τα «όχι» τους και μπερδεύουν τα θέλω τους με αυτά των άλλων. Όταν θέλεις πολύ να ενταχθείς σε μια παρέα, να είσαι με έναν σύντροφο, να βρεις μια δουλειά που τόσο έχεις ανάγκη για να βιοποριστείς ίσως να βλέπεις τα πράγματα λίγο πιο θολά. Να γίνεται εξαιρετικά δύσκολο να κάνεις ξεκάθαρη τη θέση σου. Όμως εκεί είναι η παγίδα και εκείνη είναι η στιγμή που πρέπει να πατήσεις πόδι και να δείξεις σταθερότητα. Μην πιαστείς στη φάκα και δείξεις λιγότερο σεβασμό στον εαυτό σου απ’ ό,τι του αξίζει λόγω μιας ανάγκης σου. Η ανάγκη θα βρει τον τρόπο να καλυφθεί, ο σεβασμός όμως δεν επιστρέφεται πάντα.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα νιώσεις τα προσωπικά σου όρια να παραβιάζονται, πάτα το φρένο γρήγορα και κάνε αναστροφή. Θα ήταν ωφέλιμο να σταματήσεις αυτού του είδους τις συναναστροφές και μη φοβηθείς στιγμή να πάρεις τόσο δραστικά μέτρα. Ο άνθρωπος γεννήθηκε για να είναι ευτυχισμένος, να ζει ελεύθερα και όχι με χαλινάρι, κανείς δε θέλει την καταπάτηση που μόνο αρνητικά μπορεί να φέρει.  Πάρε λοιπόν μια βαθιά ανάσα, θέσε τα όριά σου και οι σωστοί άνθρωποι καθώς και οι σωστές καταστάσεις θα σε βρουν εκεί.

 

Συντάκτης: Νάντια Δεληγιάννη
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη